• 瀏覽: 22,240
  • 回覆: 120
  • 追帖: 1
尋晚同阿哥食生日飯,食飯之前帶左侄仔去某一間玩具店睇下聖誕禮物
咁岩個到有得比小朋友試玩玩具,侄仔就去左玩一陣
突然間多左好多小朋友,多左人就自然多碰撞,阿哥見到咁多人就叫侄仔返出黎一齊去睇其他野
我地行遠少少之後有個小朋友係到喊住咁行返埋去佢阿爸到同佢阿爸講:我比人逼到呀
個阿爸同佢個仔講:比人撞親逼親咪撞返佢囉,一係你就唔出聲,一係你比人撞到就撞返人
之後佢老婆都有話點可以咁樣教個仔,但係個男人話:真係整親人個陣人地老豆老母都會出聲架啦,咪到時先算囉

原來依家係咁樣教小朋友?定係呢個老豆真係個別例子?

明顯就係 暴力解決問題 嘅思想⋯ 遠離顏色野 就冇錯了。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-12-1 12:07 PM 發表
明顯就係 暴力解決問題 嘅思想⋯ 遠離顏色野 就冇錯了。
關咩事

引用:
原帖由 冬凍龍冬凍 於 2021-12-1 11:00 AM 發表
尋晚同阿哥食生日飯,食飯之前帶左侄仔去某一間玩具店睇下聖誕禮物
突然間多左好多小朋友,多左人就自然多碰撞,阿哥見到咁多人就叫侄仔返出黎一齊去睇其他野
我地行遠少少之後有個小朋友係到喊住咁行返埋去佢阿爸到同佢阿爸講:我比人逼到呀
個阿爸同佢個仔講:比人撞親逼親咪撞返佢囉,一係你就唔出聲,一係你比人撞到就撞返人
之後佢老婆都有話點可以咁樣教個仔 ...
唔係搵工人同小朋友一齊去玩都算係咁

曱甴父母係甘,遲早殺父母分屍

睇清楚,有兩個選擇,可以選唔出聲嘅

我贊成要個小朋友諗吓自己應該點做,絕對唔係同老豆老母告狀,等老豆老母去打救

我唔反對小朋友還拖,不過我會叫佢諗清楚後果,正如以前攪革命失敗要殺頭

引用:
原帖由 冬凍龍冬凍 於 2021-12-1 11:00 AM 發表
依家啲小朋友都難教~

唔係小朋友難教
係好多老豆老母唔識教
小朋友唔使好刻意去教好
你做好自己 小朋友就會學你

泊車都打死人,何況玩玩具

引用:
應該只是個別的,小孩之間磕磕碰碰都不是什麼大事,讓孩子自己決定怎麼處理才對如果處理不好再幫忙改正。

so sad

理性咁系叫個仔忍下,教佢原諒,但現實的確好多時越忍越比人蝦,越退人地越進。。所以你留意好多做生意發達既人,都系進攻型人

如果唔系反對派今次玩大左,其實佢地性格都系進攻型,系現實社會梗系好過乜都講禮貌,下下讓幾分

引用:
原帖由 BOC74 於 2021-12-1 06:58 PM 發表
曱甴父母係甘,遲早殺父母分屍
批鬥父母係文革時係家常便飯,你已遺傳左呢個優良傳統意識,真係恭喜晒你!如果你係紅衛兵,必定係大隊長。

唔識敎,佢應該,生義燒好過

提示:支持鍵盤翻頁左 右