• 瀏覽: 9,862
  • 回覆: 81
  • 追帖: 1
有時見D評論區成日話大陸女人係🐔
大陸女人貪💰
大陸女人貪張香港身份證
其實我想講我向來相信磁場
你係咩人你遇到就係咩人
今晚見到一個評論有感而發
其實我作為一位大陸女性.
首先我行為舉止端正.我思想正面.我受過良好嘅教育,我曾經係外資企業擔任過高層.我係仔女心目中我係一個好媽媽.孝順父母.不坑騙朋友
我身邊有好多朋友都係受過高等教育
我其中幾個朋友差唔多都接近60歲
都係碩士畢業.係深圳知名企業做首席設計師
銀行高層
我身邊嘅朋友都係好有禮貌.平時都很謙遜
我男朋友都係一名香港人士
但係我地因為彼此對各種認知相似而吸引
大家從來都未有過物質上的貪念
只係因為對方係值得自己付出的人
大家口中嘅大陸女人真係好似你地口中所講咁差嗎?
其實無論邊個國家都有好同不好兩種人
其實所謂嘅好與不好只不過大家嘅生活方式或者認知不同罷啦
我們人類沒有誰敢講自己係完美無瑕的
再優秀的人都有自己的優缺點
包括我自己在內
我覺得做人最起碼:善良.有禮貌.有責任心.識得和顏悅色.有孝心已經足夠
每個人的圈子不同,文化水平.認知不同.又何須要別人活成你喜歡的樣子呢?
人類或者動物都係一樣.
我一直堅持一種理念.無需抬高自己來踩低別人
人要學會謙虛
比你優秀的人比比皆是
用自己最舒適的方式生活著就夠了
當然我經常都會反思自己.也是我經常與男朋友或者公司的人或者朋友討論的一個話題
相比香港人,我們大陸很多小地方人都不夠香港人心胸開闊.呢個係我以前最深嘅感受
雖然我覺得自己夠大度
後來發現自己比起身邊嘅香港朋友
呢方面係我需要改進嘅地方
其實無論你係香港人定係大陸人
如果唔識改變自己,總想改變別人
你永遠過得很痛苦.就好比有D人遇到問題就開始逃避而唔係提升自己
跟住咩憂鬱症.神經錯亂等等
唔好用自己既鼠目寸光去批判別人
大陸好女人大把,只係你自己格局唔夠高所以未遇到

引用:
原帖由 soule 於 2021-12-1 05:39 AM 發表
大陸女人貪💰
大陸女人貪張香港身份證
你係咩人你遇到就係咩人
首先我行為舉止端正.我思想正面.我受過良好嘅教育,我曾經係外資企業擔任過高層.我係仔女心目中我係一個好媽媽.孝順父母.不坑騙朋友
都係碩士畢業.係深圳知名企業 ...
妳咁認真做乜啫🤷🏼‍♂️一陣班友仔又話妳玻璃心係咁數自己優點,擺明講中咗㗎喇🤷🏼‍♂️

呢個世界咩人都有,不要太在意

引用:
原帖由 soule 於 2021-12-1 05:39 AM 發表
大陸女人貪💰
大陸女人貪張香港身份證
你係咩人你遇到就係咩人
呢個世界乜野人都有
唔需要咁認真及介懷做好自己本份就得你跟前夫及仔女關係處理得非常好
就知你係一個處事成熟及理性既人
加油!!!!

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2021-12-1 07:30 AM 發表

妳咁認真做乜啫🤷🏼‍♂️一陣班友仔又話妳玻璃心係咁數自己優點,擺明講中咗㗎喇🤷🏼‍♂️
哈哈哈、多謝提醒.我非常接受質疑的聲音
然後藉助呢種力量我都可以成長
真係要多謝大家🙏

引用:
原帖由 661033 於 2021-12-1 11:18 AM 發表
呢個世界咩人都有,不要太在意
嗯嗯!非常贊同你嘅說話
謝謝

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2021-12-1 12:20 PM 發表

呢個世界乜野人都有
唔需要咁認真及介懷做好自己本份就得你跟前夫及仔女關係處理得非常好
就知你係一個處事成熟及理性既人
加油!!!!
多謝你嘅讚美同鼓勵
係香討同大家探討已經成為我生活一部份
其實我真係唔介意,網絡平台就係咁樣
等過一年之後再翻開來睇
覺得自己過去與宜家完全唔同
都係一種成長
大家一齊加油💪打敗病毒
早日過上正常生活

引用:
大陸女人貪💰
大陸女人貪張香港身份證
你係咩人你遇到就係咩人
認同樓所說,我哥哥老婆都是大陸人,但她很好很純,而且對家庭很負責任,從來無覺得有香港人,大陸人,美國人,只知道有好人和壞人。

外傭女人就真係好討厭

引用:
原帖由 soule 於 2021-12-1 12:45 PM 發表

哈哈哈、多謝提醒.我非常接受質疑的聲音
然後藉助呢種力量我都可以成長
真係要多謝大家🙏
妳多咩謝啫🤷🏼‍♂️在下唔係好人嚟㗎🤷🏼‍♂️

引用:
大陸女人貪💰
大陸女人貪張香港身份證
你係咩人你遇到就係咩人
你令我明白什麼叫裝逼⋯

哈哈哈
太多字睇唔晒
妳可以揾西西傾吓
啱嘴形
然而國內人為啥打繁體字呢?

唔洗咁認真喎,喺好多男人眼中女人係🐔黎架,話知你咩國籍。女人都會話男人係狗公,無所謂啦

嘴碎係咪即係打太多字

好奇一問, 大陸翻牆去海外網站係咪算犯法??? 

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]