• 瀏覽: 15,425
  • 回覆: 54
引用:
原帖由 spike 於 2022-6-9 00:10 發表

可能佢指既運動係慢跑下 跳下繩呢d咪可以每日做!唔一定指負重訓練架嗎!
咁就要睇慢跑有幾慢。
散步咁就一日幾次都得。
網上好多文章,慢跑講緊速度10km/h。
一日跑10公里,
如果唔夠肌肉,但個身又重,都幾甘。
同埋迫自己日日例行公事咁,
心理上都唔好過,
盞越做越hea當交功課,就不如唔好做。

好難囉落雨返工仲難

一周上4次健身房進步很快

臨瞓前做半個鐘瑜伽先
我之前都係咁
無咩動力去做運動
之後開Youtube跟人做
起碼依家無肚腩先

引用:
原帖由 Jesuscondom 於 2022-6-9 17:14 發表
臨瞓前做半個鐘瑜伽先
我之前都係咁
無咩動力去做運動
之後開Youtube跟人做
起碼依家無肚腩先
好多文章講瑜珈對減肥無咩用!

引用:
原帖由 spike 於 2022-6-9 20:20 發表

係冇咩用。
不過有物瑜伽姿勢要hold住定喺度,
某程度上練到肌肉,
雖然呢個唔係鍛鍊肌肉最有效嘅辦法。
如果多咗肌肉,新陳代謝提升,
就會消耗多啲能量,
叫做簡接幫到吓減肥咁囉。
不過咁減就一定唔effective。

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-6-9 23:15 發表

係冇咩用。
不過有物瑜伽姿勢要hold住定喺度,
某程度上練到肌肉,
雖然呢個唔係鍛鍊肌肉最有效嘅辦法。
如果多咗肌肉,新陳代謝提升,
就會消耗多啲能量,
叫做簡接幫到吓減肥咁囉。
不過咁減就一定唔effective。
其實仲可以放鬆自己
可以放鬆自己肌肉
都有助減肥呀

引用:
原帖由 Jesuscondom 於 2022-6-10 10:24 發表

其實仲可以放鬆自己
可以放鬆自己肌肉
都有助減肥呀
放鬆肌肉同減肥有乜關係?

引用:
原帖由 Liptontee 於 2021-11-30 15:23 發表
想瘦想減肥成功,點都係食少d郁多d,我都有做下運動,不過一星期最多一兩次,已經頂盡晒,想操到有d shape 同埋想減下對大脾,係咪要堅持每日都做?
我就上個月入了全城最貴嘅尖,千幾蚊一個月好貴但迫到自己日日去操先覺得抵

有效果就會繼續做, 做慣咗唔做就唔舒服

我都覺得好難堅持,我一個禮拜做2日,太少,做4日就差唔多

引用:

如果做到中高難度以上yoga 係堅野,但我d 天資好差,直接行去gym 嗰邊快好多

試過book yoga諗住輕鬆拉筋, book 錯class,  d 動作全部4 肢抽起一隻,3 肢唔同玩法角度hold,  我10mins 投降係到hea,  d 同學認真做好快玩到真係底底都濕

引用:

我好好彩呀!未學瑜珈之前146減到118,之後遇到瑜珈,我冇刻意再減,玩左半年跌到去113-114,好多人見番我次次都話又瘦左,其實我估係因為瑜珈修實左啲肉,肌肉量多左,體脂減左

引用:
原帖由 小志仔 於 2021-12-1 08:20 發表

1. 運動係應該用作強身健體之用,應該要學習運動,時常做運動。運動主要有練 心肺、增肌、柔軟度、平衡協調性運動等。
2. 每個人肥的位置都唔一樣,瘦身時瘦邊個部位先每個人亦唔一樣,也無法控制,只能堅持下去你想瘦的位置必定會瘦,這些與DNA很有關係。
3.運動係可以日日做,例如增肌運動全身有很多唔同部位的肌肉可以操練,今日練腳明天練胸後天練背⋯⋯令全身肌肉得到訓練,循環方式練習又可以令肌肉得 ...
其實做運動最難係夾唔倒時間
放工返到屋企都7點
只能做10幾分鐘就要趕食飯
唔想食完飯做運動,因為怕盲腸炎
又唔可以早起得到

做幾日都得,只要有plan,可能一日做core,一日做腳,有運動又有控制飲食就得

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]