• 瀏覽: 10,265
  • 回覆: 45
我今年成為了退休人士.向來有儲蓄習慣.加上有退休金.所以兩公婆日後生活都不成問題.
兩個仔出黎工作左幾年.雖然不是咩野高薪厚職.但都靠是有前途的工作
上個月大仔因為上司難相處.處處都為難佢.所以佢決定辭職.現在正在尋找工作
我地兩公婆都認為如果工作唔開心.屋企又唔係缺錢.辭職沒有問題的.(當然不是裸辭會更好)
點知道琴晚細仔都同我地講話佢做埋今個月就會裸辭.因為工作壓力大,而且魚唔塘唔肥.
裸辭係尋找工作會更有彈性.叫我地兩老唔洗擔心.
雖然我知道佢地都有自己積蓄 但現時經濟環境又唔係很好
都很擔心佢地兩個過左年都未搵到新工作
點解後生唔搵左工作才辭職呢.....

仔大仔世界 由佢地啦

引用:
原帖由 星馳 於 2021-11-30 11:17 AM 發表
我今年成為了退休人士.向來有儲蓄習慣.加上有退休金.所以兩公婆日後生活都不成問題.
兩個仔出黎工作左幾年.雖然不是咩野高薪厚職.但都靠是有前途的工作
上個月大仔因為上司難相處.處處都為難佢.所以佢決定辭職.現在正在尋找工作
我地兩公婆都認為如果工作唔開心.屋企又唔係缺錢.辭職沒有問題的.(當然不是裸辭會更好)
點知道琴晚細仔都同我地講話佢做埋今個月就會裸辭.因為工作壓力大,而且魚唔塘唔肥. ...
兒孫自有兒孫福,你做老豆既 每人留返 4百萬比佢地買樓首期可以了…。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-11-30 03:06 PM 發表

兒孫自有兒孫福,你做老豆既 每人留返 4百萬比佢地買樓首期可以了…。
我都想我是富爸爸

引用:
原帖由 中午高綿羊 於 2021-11-30 02:55 PM 發表
仔大仔世界 由佢地啦
唯有係咁

引用:
原帖由 星馳 於 2021-11-30 03:45 PM 發表

唯有係咁
睇開啲啦

引用:
原帖由 星馳 於 2021-11-30 03:44 PM 發表

我都想我是富爸爸
幾百萬也算不上富吧⋯⋯

後生細仔,只要肯學肯做,度度都係機會嚟呀!使乜擔心嘅呢!係咪!

擔心得幾多 你咁樣佢地成世都唔識大

引用:
原帖由 星馳 於 2021-11-30 11:17 AM 發表
點知道琴晚細仔都同我地講話佢做埋今個月就會裸辭.因為工作壓力大,而且魚唔塘唔肥. ...
如果份工好忙, 有時係真係連interview 的時間都擠唔出來架, 所以有啲情況係要祼辭的。

佢地大個架啦, 俾佢地自己選擇,你果代行得通的想法, 下一代已經完全唔同, 佢地無經濟問題就俾佢地試啦
千萬不要用返 "我地都係咁樣捱" 果套去諗

有料怕乜裸辭!

都咁大個仔,自己會識諗㗎啦!

引用:
都退休啦,唔洗擔心咁多!
兩位公子應該有佢哋自己打算,無須憂心! 向好果邊諗可能搵到份更好更有前途工!

依一代你諗唔明架啦!!

引用:
最緊要自己保住D錢。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]