• 瀏覽: 2,700
  • 回覆: 21
點先可以令阿仔D閱讀理解好D,真係嘔血,測驗依Part 次次都唔掂

引用:
原帖由 Rilakkuma## 於 2021-11-30 08:56 AM 發表
點先可以令阿仔D閱讀理解好D,真係嘔血,測驗依Part 次次都唔掂
學語文係冇short cut 嘅, 睇多D, 查多D字典, 成績自然會好D, 做多D習作係有少少幫助, 但係, side effect 係會對學習有反效果

而家小學已經多咗好多slang同idioms,唔係你比心機就學到

引用:
原帖由 Rilakkuma## 於 2021-11-30 08:56 AM 發表
去補習! 問下D 全級十名內去邊間補習 你死跟就得啦! 身體人個個都係咁,一定掂。

學語文係冇short cut 嘅, 睇多D, 查多D字典, 成績自然會好。

之前我個仔跟緊本地老師補習,但發現唔太handle到學校啲考試功課等﹐而家比個仔跟緊外籍老師補習,發現有進步,但最緊要都係人夾人。

而家啲學校嘅嘢愈嚟愈難,唔補習真係好難搞得掂,自己又唔識教佢

引用:
閱讀理解重點係理解 … 俾佢學下技巧,培養興趣又學下英文

而家連幼稚園啲英文都唔識了

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-11-30 12:12 PM 發表

學語文係冇short cut 嘅, 睇多D, 查多D字典, 成績自然會好D, 做多D習作係有少少幫助, 但係, side effect 係會對學習有反效果
我都明呀,但係今時今日要小朋友自動自覺查字典真係好困難

引用:
原帖由 mybeloved 於 2021-11-30 12:50 PM 發表
而家小學已經多咗好多slang同idioms,唔係你比心機就學到
咁要點做,又唔可以唔默書唔考試

引用:
原帖由 chantmmm 於 2021-12-2 12:17 PM 發表
之前我個仔跟緊本地老師補習,但發現唔太handle到學校啲考試功課等﹐而家比個仔跟緊外籍老師補習,發現有進步,但最緊要都係人夾人。

而家啲學校嘅嘢愈嚟愈難,唔補習真係好難搞得掂,自己又唔識教佢
咁誇張連補習都要用外籍老師先handle到學校啲考試功課 咁小學D英文真係難左好

引用:
原帖由 Rilakkuma## 於 2021-12-3 10:54 AM 發表

我都明呀,但係今時今日要小朋友自動自覺查字典真係好困難
比啲漫畫 (如 Snoopy), 小說 (如 Harry Potter) 佢睇, 有生字, 佢就會去查字典架嘞.
By the way, 唔去查字典, 點識多啲生字?

引用:
要閱讀理解好就要睇多D書

引用:
原帖由 Rilakkuma## 於 2021-12-3 10:56 AM 發表

咁要點做,又唔可以唔默書唔考試
其實要閱讀理解好,係要理解用熟悉啲題型,唔係睇得明個故事就得,我地用左DrMxx好耐,就係鍾意佢依套教材一直用上去,可以接觸到好多唔同題型又有點讀筆即時解題

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]