• 瀏覽: 15,807
  • 回覆: 179
  • 追帖: 2
問心講句,如果本身住開私樓,但結咗婚之後要同男方住公屋,咁不如住各位屋企算?
等到大家有能力草到錢可以搬出嚟買樓時先一齊住唔好咩?其實點解一定要逼女方降低自己生活質素陪男方一齊捱公屋?
個女方父母都唔會捨得自己個女住得比以前差咗,其實真係人之常情,個個都希望自己生活得更好,冇人會希望生活愈嚟愈差。

其實啱,你有你道理

個女方父母唔理得差唔差,只想盡快將條賣剩蔗送走

傻仔咩年代思想呀,呢個年代住公屋先好,大把福利,大把人想抽都抽唔中,新型公屋配套仲好過大把私樓,私樓得個名得個殼表面風光,咪又係住400幾尺豆腐潤空間,做樓奴仲要樣樣福利無你份,唔上唔落先最慘,住私樓水喉漏水問題樣樣野又要自己比錢整ON99,公屋一條龍包晒唔駛煩,根本公屋人生勝利組,港女睇野不嬲就係咁表面咁膚淺

我相信有,但恐怕不多。

引用:
原帖由 Power豬 於 2021-11-29 04:41 PM 發表
問心講句,如果本身住開私樓,但結咗婚之後要同男方住公屋,咁不如住各位屋企算?
等到大家有能力草到錢可以搬出嚟買樓時先一齊住唔好咩?其實點解一定要逼女方降低自己生活質素陪男方一齊捱公屋?
個女方父母都唔會捨得自己個女住得比以前差咗,其實真係人之常情,個個都希望自己生活得更好,冇人會希望生活愈嚟愈差。
買到樓先結婚?

My relative's wife. A high income woman.
Moved to his public housing after marriage. 

其實可以一齊租屋住,唔係一定要搬去公屋。

引用:
原帖由 Power豬 於 2021-11-29 04:41 PM 發表
好心你就唔好同公屋男拍拖啦。

引用:
既然妳講到條仔咁很差要住公屋,咁妳做乜仲要同佢結婚呀!?

妳明知個公厠衛生環境差,又臭又盛,但妳就硬係要入去照鏡化妝,就剩係唔疴屎…

妳呢啲係乜很嘢籮直嚟㗎!?

我自己身邊所識嘅女性多數都私樓大,但嫁嘅都係公屋男咁滯,總之就係女家比男家有米嘅囉!

你估私樓嘅父母就一定會疼惜自己嘅囡嘅咩!可能私樓父母日日夜夜嘈唔停呢!或者吓吓催住人工上繳中央呢⋯
分分鐘個公屋老公比私樓父母不知要愛惜自己多幾多幾多倍嘅呢!唔剩只睇住咩嘅啉!

引用:
如果可以揀,正常基層我揀住公屋,可以儲多好多喎

eg.2條友搵5-6萬,私樓租2萬,2人基本開支、返工2-3萬,叻極只儲1萬,住公屋租2千,輕鬆儲近3萬

一年儲12萬 vs 33萬嘅分別

引用:
你自己鍾意咪冇問題囉

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-11-29 06:58 PM 發表
我相信有,但恐怕不多。
同意x2

引用:
原帖由 moneycash 於 2021-11-30 01:10 AM 發表
我自己身邊所識嘅女性多數都私樓大,但嫁嘅都係公屋男咁滯,總之就係女家比男家有米嘅囉!

你估私樓嘅父母就一定會疼惜自己嘅囡嘅咩!可能私樓父母日日夜夜嘈唔停呢!或者吓吓催住人工上繳中央呢⋯
分分鐘個公屋老公比私樓父母不知要愛惜自己多幾多幾多倍嘅呢!唔剩只睇住咩嘅啉!
如果你講呢種情況就幾幸福啊

提示:支持鍵盤翻頁左 右