• 瀏覽: 15,598
  • 回覆: 115
  • 追帖: 10
+6
俾濕疹困擾左10幾年, 咁多年個人都無咩自信, 每逢轉季又發作, 最慘係好痕, 但唔敢R, 因為好易流血又留印
試過同個男仔出街, 唔小心比佢見到手臂d印
個日出完街之後就無左下文, whatsapp搵佢無人應

咁多年試過唔同方法, 睇中醫, 試唔同藥物, 藥膏
到前年食藥終於好返, 諗住唔會再翻發
點知最近轉季忽然又翻發返, 食返之前隻藥都無用 又試過唔同偏方, 漂白水都試埋都係無效果…  

真係好攰, 識唔到朋友, 唔敢諗拍拖
有時好想放棄, 反正都咁辛苦, 不如由得佢唔好醫算….

唔好灰機,我都係過來人,醫左好多年濕疹,試過唔同藥物,之後轉而戒糖戒奶戒海鮮,做多啲運動,唔再靠類固醇,最後自己慢慢好返

好明白, 同路人都係不斷試...我條頸D濕疹發作中,成日想用條巾遮住,但仲衰,痕到發癲
唔好灰心,好多人都一樣,搵緊方法

我以前都有濕疹, 真心推薦, 片仔癀百花蛇解毒片.  在國貨公司有售, 我食左四樽之後, 已經四五年無復發. 以前睇西醫, 搽類固醇, 不斷尾.

引用:
原帖由 Anmanleung 於 2021-11-26 02:02 PM 發表
俾濕疹困擾左10幾年, 咁多年個人都無咩自信, 每逢轉季又發作, 最慘係好痕, 但唔敢R, 因為好易流血又留印

點知最近轉季忽然又翻發返, 食返之前隻藥都無用 又試過唔同偏方, 漂白水都試埋都係無 ...
有人會嫌棄嘅

引用:
原帖由 Percy 於 2021-11-26 07:20 PM 發表
好明白, 同路人都係不斷試...我條頸D濕疹發作中,成日想用條巾遮住,但仲衰,痕到發癲
唔好灰心,好多人都一樣,搵緊方法
戒口唔好食啲濕毒野

引用:
原帖由 RebekahChan 於 2021-11-26 09:33 PM 發表
我以前都有濕疹, 真心推薦, 片仔癀百花蛇解毒片.  在國貨公司有售, 我食左四樽之後, 已經四五年無復發. 以前睇西醫, 搽類固醇, 不斷尾.
呢隻得咩?

引用:
原帖由 miass 於 2021-11-26 09:44 PM 發表

呢隻得咩?
得, 我親身體驗.

引用:
原帖由 RebekahChan 於 2021-11-26 10:32 PM 發表

得, 我親身體驗.
叫樓主試吓

單靠食藥/搽護膚未必醫得好濕疹
好多人都用錯方法,濕疹係要內外同時調理先醫到

塊面/個身?

保濕好緊要,要搵到啱自己嘅lotion。我用cetaphil 。多啲運動改善免疫系統。加油!

引用:
原帖由 Anmanleung 於 2021-11-26 02:02 PM 發表

點知最近轉季忽然又翻發返, 食返之前隻藥都無用 又試過唔同偏方, 漂白水都試埋都係無 ...
我去睇專科,花了近千元,醫唔好!
上淘佬,用十元八塊定十幾元,買左什么百草膏,早晚一次幾十年濕疹都好晒。
現在一發作就塗了。
濕疹唔系不治之症。

會吾會試試中藥調理+ 搽cream? 我都係天生有濕疹 最近試緊余仁生D產品,我用左幾日,又好似OK喎,開始有改善另外要注意飲食多做運動,早睡早起都有幫助

引用:
原帖由 jo2lam2 於 2021-11-26 02:45 PM 發表
唔好灰機,我都係過來人,醫左好多年濕疹,試過唔同藥物,之後轉而戒糖戒奶戒海鮮,做多啲運動,唔再靠類固醇,最後自己慢慢好返
戒口就一時時, 已經無再搽類固醇, 就算好痕都唔會搽
靠搽body lotion止癢, 但感覺上戒口同搽cream對濕疹改善唔大

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]