• 瀏覽: 15,030
  • 回覆: 78
+2
引用:
原帖由 moneycash 於 2021-11-25 02:15 AM 發表
唔使勸嘅啦!都唔到後輩嘅你嚟勸嘅啦!

搵你老公做場大戲啦!扮吓嘢嚇吓兩老,哈哈!

夾定你老公,去老爺奶奶度因小事有口角繼而話要離婚,話兩老咁老都話要離婚啦!憑乜你哋一定會夾硬夾落去過日子呀!

兩老肯定好擔心,唔敢再做壞榜樣教壞後輩嘅你哋㗎!哈哈!
老爺奶奶相處左幾十年先黎搞啲咁既野

引用:
原帖由 生果金 於 2021-11-25 03:12 PM 發表

平平地,工聯會都有啲整車課程,記憶中有啲課堂會落手落腳玩下,加上上堂識咗啲師傅,可以吹下車經。有自己興趣,有社交群體,我認為其實好事嚟。你老爺又唔係3歲細路,危唔危險應該識分。

整機械搞裝修甚至做運動,有時少傷少痛在所難免,只要唔係死人殘障咁嚴重,其實問題不大。

講真,咁少事都可以鬧離婚嘅,睇怕都係冰凍三呎,非一日之寒,應該佢兩位早有啲心病,只係無宣之於口,呢單嘢只係導 ...
可能係啦,平時我見佢地都冇問題…

引用:
原帖由 蔥上雲燒 於 2021-11-25 04:00 PM 發表

咁大個先要me time 呀
me time never too late

引用:
原帖由 一路順路 於 2021-11-25 06:09 PM 發表

既然佢哋太得閒無聊想要搞吓嘢先過癮,就不如你哋就幫幫佢哋手⋯做場大龍鳳⋯佢哋忙住你哋嘅嘢就忘記佢哋自己本來嘅嘢嘅啦!

引用:
原帖由 一路順路 於 2021-11-24 12:22 PM 發表
老爺奶奶結左婚咁多年,佢地一直都係我心目中既模範夫妻但係最近兩老話要離婚
因為老爺話佢想追求夢想,想趁仲行得走得既時候去實現細個既夢想
原來老爺細個夢想係想學整車,但係因為當時屋企覺得做整車冇前途所以就唔比老爺去學,依家奶奶又覺得都一把年紀你去學都冇人肯教
不過老爺就好堅持仲話如果唔比佢去做返以前既夢想,佢就寧願離婚,至少可以過自由既生活

我就覺得實現夢想都唔係壞事,依家仲有能力都應該 ...
俾佢睇套真人改編電影叫The World's Fastest Indian

該電影是根據伯特.孟若(Burt Munro)的真實故事拍出他非凡的一生。 這位高齡72歲的老人立誌要達到他二十五歲的夢想:要創下印地安摩托的世界紀錄。

他的確用他1920年的印地安摩托,在猶他州1963年邦威爾鹽灘(Bonneville Salt Flats)摩托大賽中完成夢想。

套戲其實幾感人,主角就是沉默的羔羊果個男主角漢尼拔。。。

奶奶邊度唔俾 同可以點樣唔俾
你老爺有返工 定退休?
奶奶等佢份糧開飯?

可能樓主老爺想離婚好耐,見仔女病大晒咪借啲意離🤭

引用:
原帖由 一路順路 於 2021-11-25 02:44 PM 發表

因為老爺覺得依家有返咁上下年紀都唔可以自己決定做咩既話佢寧願離婚,覺得咁樣自由啲
其實有時候年級大了就比較固執,最好的辦法就是按老爺的想法試試,到時候知難而退

引用:
原帖由 一路順路 於 2021-11-25 06:09 PM 發表

因為辛苦將就左大半世,人生去到尾聲就想任性地過。可能你老爺呢刻就係唔想再俾家庭束縛先想離婚。咩年紀都好,坦誠溝通先至可以解決問題。

引用:
原帖由 一路順路 於 2021-11-24 12:22 PM 發表
老爺奶奶結左婚咁多年,佢地一直都係我心目中既模範夫妻但係最近兩老話要離婚
因為老爺話佢想追求夢想,想趁仲行得走得既時候去實現細個既夢想
原來老爺細個夢想係想學整車,但係因為當時屋企覺得做整車冇前途所以就唔比老爺去學,依家奶奶又覺得都一把年紀你去學都冇人肯教
不過老爺就好堅持仲話如果唔比佢去做返以前既夢想,佢就寧願離婚,至少可以過自由既生活

係咪奶奶怪老爺寧願整車都唔推車?

引用:

點解一定要勸奶奶俾老爺學?🤷🏼‍♂️點解唔試吓勸老爺放棄?🤷🏼‍♂️

點解插手別人的人生, 人地兩公婆關你咩事, 兩個人忍左幾耐, 有咩感受, 你用眼睛就可以知道一切 ? 勸 -- 只係令件事變成你想見到既結果 .

引用:
原帖由 一路順路 於 2021-11-25 02:46 PM 發表

老爺就係想落手落腳整,唔想淨係讀理論
不如叫佢砌模型車就算啦🤷🏼‍♂️

一係叫佢玩四驅車🤷🏼‍♂️

再唔係玩搖控車🤷🏼‍♂️
有引擎㗎🤷🏼‍♂️

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]