• 瀏覽: 15,028
  • 回覆: 78
+2
學整車唔一定要落手落腳做,去讀個機構工程學位未得,老人家讀都得嫁港大都收嫁,有心就得啦。。。

引用:
原帖由 一路順路 於 2021-11-24 12:22 PM 發表
老爺奶奶結左婚咁多年,佢地一直都係我心目中既模範夫妻但係最近兩老話要離婚
因為老爺話佢想追求夢想,想趁仲行得走得既時候去實現細個既夢想
原來老爺細個夢想係想學整車,但係因為當時屋企覺得做整車冇前途所以就唔比老爺去學,依家奶奶又覺得都一把年紀你去學都冇人肯教
不過老爺就好堅持仲話如果唔比佢去做返以前既夢想,佢就寧願離婚,至少可以過自由既生活

我就覺得實現夢想都唔係壞事,依家仲有能力都應該 ...
兩個人的私事,外人不加嘴係我最深的唯一格言。
結果佢哋和好或分手,有出力出言的必被清算。
扮傻,話唔理解事件,或扮自己都好傷感好困擾最好。

引用:
原帖由 一路順路 於 2021-11-24 12:22 PM 發表
老爺奶奶結左婚咁多年,佢地一直都係我心目中既模範夫妻但係最近兩老話要離婚
因為老爺話佢想追求夢想,想趁仲行得走得既時候去實現細個既夢想
原來老爺細個夢想係想學整車,但係因為當時屋企覺得做整車冇前途所以就唔比老爺去學,依家奶奶又覺得都一把年紀你去學都冇人肯教
不過老爺就好堅持仲話如果唔比佢去做返以前既夢想,佢就寧願離婚,至少可以過自由既生活

冰凍三呎非一日之寒。

唔使勸嘅啦!都唔到後輩嘅你嚟勸嘅啦!

搵你老公做場大戲啦!扮吓嘢嚇吓兩老,哈哈!

夾定你老公,去老爺奶奶度因小事有口角繼而話要離婚,話兩老咁老都話要離婚啦!憑乜你哋一定會夾硬夾落去過日子呀!

兩老肯定好擔心,唔敢再做壞榜樣教壞後輩嘅你哋㗎!哈哈!

真是可愛的一對老人,只是開開玩笑了吧

引用:
原帖由 蔥上雲燒 於 2021-11-24 03:41 PM 發表
追求夢想就要離婚?
因為老爺覺得依家有返咁上下年紀都唔可以自己決定做咩既話佢寧願離婚,覺得咁樣自由啲

引用:
原帖由 ivanleetk 於 2021-11-24 05:44 PM 發表
有冇經濟壓力先?
我諗都冇既,老爺之前投資都有啲錢

引用:
原帖由 股壇垃圾佬 於 2021-11-24 06:09 PM 發表

做到老、學到老,有咩問題?我都學緊家電維修,原來好多少問題,很容易就可以整返好!

奶奶覺得危險

引用:
原帖由 生果金 於 2021-11-24 11:00 PM 發表
學整車有幾難?!
點解要阻止??
奶奶覺得有年紀點解唔好好地享福就算,又覺得整車好危險
驚吊起啲野會跌落黎壓到

引用:
原帖由 neilchuen 於 2021-11-24 11:30 PM 發表
學整車唔一定要落手落腳做,去讀個機構工程學位未得,老人家讀都得嫁港大都收嫁,有心就得啦。。。
老爺就係想落手落腳整,唔想淨係讀理論

引用:
原帖由 一路順路 於 2021-11-25 02:46 PM 發表

奶奶覺得有年紀點解唔好好地享福就算,又覺得整車好危險
驚吊起啲野會跌落黎壓到
平平地,工聯會都有啲整車課程,記憶中有啲課堂會落手落腳玩下,加上上堂識咗啲師傅,可以吹下車經。有自己興趣,有社交群體,我認為其實好事嚟。你老爺又唔係3歲細路,危唔危險應該識分。

整機械搞裝修甚至做運動,有時少傷少痛在所難免,只要唔係死人殘障咁嚴重,其實問題不大。

講真,咁少事都可以鬧離婚嘅,睇怕都係冰凍三呎,非一日之寒,應該佢兩位早有啲心病,只係無宣之於口,呢單嘢只係導火線。

引用:
原帖由 一路順路 於 2021-11-25 02:44 PM 發表

因為老爺覺得依家有返咁上下年紀都唔可以自己決定做咩既話佢寧願離婚,覺得咁樣自由啲
咁大個先要me time 呀

引用:
原帖由 一路順路 於 24-11-2021 12:22 發表

唔好參與其中!🤫

引用:
原帖由 一路順路 於 24-11-2021 14:48 發表

我覺得係囉,我未見過佢地嘈交
連老爺講野大聲少少都冇
其實咁多年!老爺已經忍到爆啦!😂

點解唔俾佢去學習呢?難得有興趣⋯都做咗一個寄託⋯

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]