• 瀏覽: 12,578
  • 回覆: 75
阿B份功課大人都未必識做...

暈啦, 有無家長幫手?

熱賣及精選
9) 3
10) 1
11)2

好難........

引用:
原帖由 馬灣9527 於 2021-11-24 11:35 AM 發表

暈啦, 有無家長幫手?
9. 提示 係 ... 數字 就 係 圖形中 左邊,數字 + 圖 就 中間,只有 圖形 就 右
所以 答案 ... 因只有 圖形 ... 所以 係 右邊 黑

主題目 個 圖 令人 吾知 問緊乜 ...

10. 提示 係 太陽 數 多 兩格 係 老鼠,所以 月亮 數多兩格 係 雞

11. 橫 / 直 加埋 都各自係 14 ...

依家D功課咁痴線 ......我突然間好同情班新一代細路

引用:
原帖由 光緒帝123 於 2021-11-24 03:08 PM 發表

好難........
係呀,理解唔到題目

引用:
原帖由 牛熊分界線 於 2021-11-24 05:26 PM 發表

依家D功課咁痴線 ......我突然間好同情班新一代細路
大人見到都嚴重懷疑人生,小朋友心理壓力好大

引用:
原帖由 Retired2019 於 2021-11-24 11:44 AM 發表

9) 3
10) 1
11)2
嘩.......好勁,我照抄先

讀神校?

引用:
原帖由 馬灣9527 於 2021-11-24 05:28 PM 發表

大人見到都嚴重懷疑人生,小朋友心理壓力好大
其實難都叫可以接受, 不過我覺得就算小朋友答錯最緊要係解釋返, 等佢知道點解錯, 咁先叫學習, 不過題目對幼稚園小朋友而言太深, 先唔講答唔答錯, 最大問題係就算解釋小朋友都未必明, 所以咁問法真係無意思, 亦都達唔到"教"呢個目標

你地家長都慘

10,11都重明佢問緊咩。第9題真係反人類思考模式

其實功課係咪一定要啱晒
盡力做,做錯都唔得

引用:
原帖由 鐘錶友 於 2021-11-24 05:04 PM 發表

9. 提示 係 ... 數字 就 係 圖形中 左邊,數字 + 圖 就 中間,只有 圖形 就 右
所以 答案 ... 因只有 圖形 ... 所以 係 右邊 黑

主題目 個 圖 令人 吾知 問緊乜 ...

10. 提示 係 太陽 數 多 兩格 係 老鼠,所以 月亮 數多兩格 係 雞

11. 橫 / 直 加埋 都各自係 14 ...
你用大人思想緊係覺得難!
第9條,訓練左腦睇圖形,右腦數字。
第10條,訓練小肌肉,佢哋上堂時應該玩個轉盤,左轉幾多格右轉幾多格。
第11條,訓練大腦記憶反射,睇2345有冇少其中一個數字。
上堂時老師應該每個小朋友都有做過所有訓練。貴子弟唔識可能有上堂遊魂候群症,病向淺中醫。

利申:我讀緊幼稚園高班,剛剛放學。做完功課得間上香討吹下水。

引用:
原帖由 Retired2019 於 2021-11-24 06:22 PM 發表

你用大人思想緊係覺得難!
第9條,訓練左腦睇圖形,右腦數字。
第10條,訓練小肌肉,佢哋上堂時應該玩個轉盤,左轉幾多格右轉幾多格。
第11條,訓練大腦記憶反射,睇2345有冇少其中一個數字。
上堂時老師應該每個小朋友都有做過所有訓練。貴子弟唔識可能有上堂遊魂候群症,病向淺中醫。

利申:我讀緊幼稚園高班,剛剛放學。做完功課得間上香討吹下水。
小朋友,你好勁呀,記得老師上堂教嘅所有嘢

引用:
原帖由 馬灣9527 於 2021-11-24 11:35 AM 發表

暈啦, 有無家長幫手?
揾補雜

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]