• 瀏覽: 15,717
  • 回覆: 79
引用:
原帖由 牛熊分界線 於 2021-11-24 05:26 PM 發表
依家D功課咁痴線 ......我突然間好同情班新一代細路
佢地父母揀的學校,就由佢地既仔女去受,好多幼稚園都正正常常,唱下歌,玩下,學下野。

將來社會上又多一批精神病人

引用:
原帖由 Retired2019 於 2021-11-24 06:22 PM 發表

你用大人思想緊係覺得難!
第9條,訓練左腦睇圖形,右腦數字。
第10條,訓練小肌肉,佢哋上堂時應該玩個轉盤,左轉幾多格右轉幾多格。
第11條,訓練大腦記憶反射,睇2345有冇少其中一個數字。
上堂時老師應該每個小朋友都有做過所有訓練。貴子弟唔識可能有上堂遊魂候群症,病向淺中醫。

利申:我讀緊幼稚園高班,剛剛放學。做完功課得間上香討吹下水。
你睇下話口未完又一個

答案應該係1,1,2?

老師:做怪獸家長做得咁開心,
等你班怪獸慢慢做,今次有排玩

全部是考智商的題目

引用:
原帖由 馬灣9527 於 2021-11-24 05:29 PM 發表

嘩.......好勁,我照抄先
11,應該選2,其他睇唔明

我讀緊幼稚園K 3 都覺得好難!

其實最基本題目要話人聽要做咩  但都好唔清晰  大人都理解唔到想做咩  點樣要求小朋友讀懂題目

引用:
原帖由 Retired2019 於 2021-11-24 06:22 PM 發表

你用大人思想緊係覺得難!
第9條,訓練左腦睇圖形,右腦數字。
第10條,訓練小肌肉,佢哋上堂時應該玩個轉盤,左轉幾多格右轉幾多格。
第11條,訓練大腦記憶反射,睇2345有冇少其中一個數字。
上堂時老師應該每個小朋友都有做過所有訓練。貴子弟唔識可能有上堂遊魂候群症,病向淺中醫。

利申:我讀緊幼稚園高班,剛剛放學。做完功課得間上香討吹下水。
密碼型邏輯……鴨囝團。

細路仔大腦要到5歲先可以發展出求生能力,到12歲先會發展文化智慧,4歲左右嘅細路仔學識待人接物技巧就很不錯了(例如車廂坐椅不可跑跳、爸爸的爺爺叫曾祖父),有必要咁快催谷嗎?

與其教現實中用唔到的推理, 不如早些學代數好過

依家細路子嘅作業挺難嘅,有嘅家長根本輔導唔了。

引用:
原帖由 馬灣9527 於 2021-11-24 11:35 AM 發表
阿B份功課大人都未必識做...

暈啦, 有無家長幫手?
頭兩題不知道他想問甚麼

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]