• 瀏覽: 18,255
  • 回覆: 79
嘩~呢間幼稚園專收神童架?🤣

引用:
原帖由 Retired2019 於 2021-11-24 06:22 PM 發表

你用大人思想緊係覺得難!
第9條,訓練左腦睇圖形,右腦數字。
第10條,訓練小肌肉,佢哋上堂時應該玩個轉盤,左轉幾多格右轉幾多格。
第11條,訓練大腦記憶反射,睇2345有冇少其中一個數字。
上堂時老師應該每個小朋友都有做過所有訓練。貴子弟唔識可能有上堂遊魂候群症,病向淺中醫。

利申:我讀緊幼稚園高班,剛剛放學。做完功課得間上香討吹下水。
第9條係訓練搵共同點,好多人唔明題目最主要原因係都去左去對數字同圖形既推理,而忽略左全部都有個共同點,就係兩個重疊既圓形。

我老師叫我唔好再上網講哩一條題目喎,我問佢點解?佢話:上等之人不用教,下等之人教不聽。死啦,我係咪應該要轉另一間幼稚園好啲!!!

第九條其實好簡單,2同3己知答案,l係末出過,所以係1

引用:
原帖由 原始世k 於 2021-11-26 03:00 AM 發表
第九條其實好簡單,2同3己知答案,l係末出過,所以係1
我都係咁睇,呢個係唯一一個絕對正確嘅答案。

算吧啦,依家d功課9唔撘8,我個女中二,地理科功課先R曬頭,問點樣解決香港房屋問題,作者個答案係好理想化,但係現實實行唔到,又問日本無天然資源,如果唔從外國引入,點樣解決

以前學地理好似唔係學呢d

呢個確實有些難度!

引用:
原帖由 Retired2019 於 2021-11-25 08:46 AM 發表

你又用大人思維諗嘢,為左求真我一返到幼稚園就問范老師,佢都話係第9條個答嘅案係3。我問佢點解係3,佢話個菱形中間無數字,按上面例子係右邊實心圓形,所以答案係3. 佢問我自己有冇試過做,答案係咩嘢?我答佢:本來都係簡答案係3, 但係網上有人大我,所以問下老師。 佢仲話,叫我唔好上咁多網,網上好多野係呃人,尤其係財演多數呃人,佢仲問我:你有冇見過巴菲特日日上網推股?我啊左一聲,攞住個疑問走咗。如果網 ...
我用大人思維, 好簡單
男左女右, 不男不女企中間

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2021-11-26 12:02 AM 發表

第9條係訓練搵共同點,好多人唔明題目最主要原因係都去左去對數字同圖形既推理,而忽略左全部都有個共同點,就係兩個重疊既圓形。
我又偷偷羅條題目問隔離位嘉欣BB(佢係鬼妹唔識講中文), 佢一睇就話:I hate you, you insulting my wisdom, the answer is 3, that without negotiable..巴巴巴,唔知佢講咩嘢。

有啲幼師真係唔專業
令人擔心

咁複雜

引用:
原帖由 牛熊分界線 於 2021-11-24 05:52 PM 發表

其實難都叫可以接受, 不過我覺得就算小朋友答錯最緊要係解釋返, 等佢知道點解錯, 咁先叫學習, 不過題目對幼稚園小朋友而言太深, 先唔講答唔答錯, 最大問題係就算解釋小朋友都未必明, 所以咁問法真係無意思, 亦都達唔到"教"呢個目標

你地家長都慘
家長都唔識,點解釋俾小朋友明呢

On 7 9
咁 X 淺
應該問:
y = epvc + g1x + [ (g2 − g1) × x² / 2L]

超複雜的推理, 而且現實唔會用到

其實堂上有講過,試下問識嘅同學

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]