• 瀏覽: 18,256
  • 回覆: 79
引用:
原帖由 工廠男 於 2021-11-25 11:58 AM 發表

派位又唔計分,叩門又要另外再考,你緊張咩?
推薦信 😑

引用:
原帖由 thunderpig 於 2021-11-25 02:22 PM 發表

推薦信 😑
西餅就有,要寫到識飛,BB超人都得。

有時我哋大人唔識果啲 反而可能對小朋友嚟講好易 因為邏輯思維唔一樣

蠢人生蠢人生蠢人

引用:
原帖由 馬灣9527 於 2021-11-24 11:35 AM 發表
阿B份功課大人都未必識做...

暈啦, 有無家長幫手?
啲嘢都係家長自己做成的!如果幼稚園老師所教的太淺,啲家長就投訴話細佬哥冇嘢學,唔夠隔離那間功課咁深!
所以各幼稚園老師,就拚命地去教一些深奧的東西!
等那些家長都唔識時,就會認為這間幼稚園有料到,最好就係搵幾個洋人來上課,那時加學費家長就俾得暢快啦!

同時那些家長,又可在親戚朋友中誇耀一番!

3歲唔識好正常. 出埋呢d題目既人都On9

引用:
原帖由 Retired2019 於 2021-11-24 06:22 PM 發表

你用大人思想緊係覺得難!
第9條,訓練左腦睇圖形,右腦數字。
第10條,訓練小肌肉,佢哋上堂時應該玩個轉盤,左轉幾多格右轉幾多格。
第11條,訓練大腦記憶反射,睇2345有冇少其中一個數字。
上堂時老師應該每個小朋友都有做過所有訓練。貴子弟唔識可能有上堂遊魂候群症,病向淺中醫。

利申:我讀緊幼稚園高班,剛剛放學。做完功課得間上香討吹下水。
咁究竟第9題問緊乜

題目都理解唔到

大家點解咁認真呢?
呢啲題目根本同個細路學習識唔識都無關系,只係比家長睇,等家長見到都覺得難,啲人先覺得間學校勁先鐘意。

引用:
原帖由 馬灣9527 於 2021-11-24 11:35 AM 發表
阿B份功課大人都未必識做...

暈啦, 有無家長幫手?
咁難嘅

出題果條友搏炒咋嘛

引用:
原帖由 thunderpig 於 2021-11-25 08:58 AM 發表

用唔用大人思維去諗都好,幼稚園都唔應該違反基本邏輯。

是否可以再問下老師,同一個圖形喺同一條題目下點可能出現兩個解說?
我明明地佢講第9條,主圖左圓入面嘅係數字,右圓入面嘅係圓形,2個圓交接部份係圖+數字,所以問題係得個菱形,就要塗黑右邊部份。
不過個例子中「4」字唔知係印刷問題定乜事,個答案係塗「灰」而唔係塗黑,所以下面選擇中左邊塗黑就會令人誤會。
如果個問題係只有數字,咁三個答案都會錯。

Set theory 和 matrix,以前是預科 pure maths 題目,正常大人當然唔識。以前讀過 pure maths,現在早已俾返晒老師。

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-11-25 09:32 發表

功課認真就輸。
我由細到大都係9做,等老師改。
香港,考試成績先重要。
呢樣嘢我過左會考先明, 其中一科校內試3次肥佬出去攞B, 我先知公開試先係唯一標準.
校內試和功課可以9做. 學生最緊要呈分試和DSE.

引用:
原帖由 毛毛手 於 2021-11-25 09:29 PM 發表

呢樣嘢我過左會考先明, 其中一科校內試3次肥佬出去攞B, 我先知公開試先係唯一標準.
校內試和功課可以9做. 學生最緊要呈分試和DSE.
係。
功課滿分,不及考試夠分。
出黎返工,做人都一樣。
好好先生,出一次軌就作廢。
平日懶嬾閒,重點出手就有美滿人生。
日日有早冇遲,勤力過牛,炒人第一優先。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]