• 瀏覽: 3,350
  • 回覆: 35
+4
發現小朋友好鐘意自己攞筆就坐係度畫畫,就連有時手機可以唔玩,我同老公 都覺得佢幾有天份,想問下大家有冇咩方法培養小朋友呢方面興趣呢?

報興趣班

引用:
原帖由 pastypasta 於 2021-11-24 01:26 AM 發表
發現小朋友好鐘意自己攞筆就坐係度畫畫,就連有時手機可以唔玩,我同老公 都覺得佢幾有天份,想問下大家有冇咩方法培養小朋友呢方面興趣呢?
就係去 學畫畫! 唔係你想點?

引用:
原帖由 pastypasta 於 2021-11-24 01:26 AM 發表
可以帶佢去上d畫畫班,但係好似而家出面d班都唔平

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-11-24 12:41 PM 發表

就係去 學畫畫! 唔係你想點?
我都有諗過,但係見網上有d 教學, 想試下跟住畫先,如果真係有興趣先報堂

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-11-24 11:15 AM 發表
報興趣班
想問下而家d 興趣班多數幾多錢左右?

引用:
原帖由 pastypasta 於 2021-11-29 05:15 PM 發表

我都有諗過,但係見網上有d 教學, 想試下跟住畫先,如果真係有興趣先報堂
搵個 正經識教畫嘅 有資歷老師 學啦, 呢啲上網不如不學,有興趣都變冇興趣,浪費天份⋯

出面一百 至 百二蚊 個鐘左右。

引用:
原帖由 pastypasta 於 2021-11-29 05:16 PM 發表

想問下而家d 興趣班多數幾多錢左右?
百零蚊起

我意見就邊一間都可以,小朋友畫畫最主要係發揮"創意",任佢鐘意畫咩,唔好刻意要求佢畫咩,雖然去了畫班好似會畫得好好,但亦隨時導致"握殺"佢無窮創意能力(我覺得可能因有老師要求畫咩). 而且世界都公認有啲出名畫家啲畫唔係一般人識睇.

PS: 我女兒都係好鐘意畫畫,從小任佢鐘意點畫都得,但冇參與畫班,家中牆壁都有留下畫作,紙作全都放在保險箱內~

引用:
原帖由 jl1008 於 2021-12-1 03:17 PM 發表
我意見就邊一間都可以,小朋友畫畫最主要係發揮"創意",任佢鐘意畫咩,唔好刻意要求佢畫咩,雖然去了畫班好似會畫得好好,但亦隨時導致"握殺"佢無窮創意能力(我覺得可能因有老師要求畫咩). 而且世界都公認有啲出名畫家啲畫唔係一般人識睇.

PS: 我女兒都係好鐘意畫畫,從小任佢鐘意點畫都得,但冇參與畫班,家中牆壁都有留下畫作,紙作全都放在保險箱內~
好認同,個人覺得小朋友呢個年齡其實唔需要train 佢咩畫畫技巧,反而比佢發揮佢自己既創意仲好
而家學個d 會限制佢既發揮

引用:
小朋友仲咁細,個人覺得唔洗咁快咁集中訓練畫畫既,我朋友之前送左set小熊美術既學習套裝可以介紹比你,佢係一套用APP 黎同小朋友互動既美術堂,佢App 有老師教畫畫外仲會有場景卡通故事互動,教小朋友唔同既知識,我個仔好鍾意,次次一玩就會坐定定玩

引用:
原帖由 dorydorychan88 於 2021-12-3 03:02 AM 發表

小朋友仲咁細,個人覺得唔洗咁快咁集中訓練畫畫既,我朋友之前送左set小熊美術既學習套裝可以介紹比你,佢係一套用APP 黎同小朋友互動既美術堂,佢App 有老師教畫畫外仲會有場景卡通故事互動,教小朋友唔同既知識,我個仔好鍾意,次次一玩就會坐定定玩
咩黎嫁,set野好似幾特別,係點玩嫁?

引用:
原帖由 daisydaiswong 於 2021-12-5 12:46 AM 發表

咩黎嫁,set野好似幾特別,係點玩嫁?
小熊係一套用app 黎互動教學美術課程,佢一盒有曬10 堂需要既美術材料, 買左盒野再裝埋個app 就可以開始玩️ 好簡單小朋友又學到野

引用:
原帖由 dorydorychan88 於 2021-12-5 01:28 PM 發表

小熊係一套用app 黎互動教學美術課程,佢一盒有曬10 堂需要既美術材料, 買左盒野再裝埋個app 就可以開始玩️ 好簡單小朋友又學到野

點解要裝App?好好奇可以點樣互動法?

引用:
原帖由 dorydorychan88 於 2021-12-5 01:28 PM 發表

有冇話岩幾多歲小朋友玩?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]