• 瀏覽: 15,552
  • 回覆: 73
  • 追帖: 2
唉 世上只有媽媽好

引用:
原帖由 星星同學會 於 2021-11-22 10:17 AM 發表
自己屋企本身窮,我好細個果陣老豆就出去滾,所以十幾歲就老母兩個人住,老母學歷又唔高,可以做既野多數都係辛苦工,但佢都堅持賺錢為我供書教學,佢辛苦左成日每晚放工番到黎都仲會煮飯俾我食,但我仲成日會成日嚴d送一樣,對佢好多不滿,又唔幫佢手做家務,有時佢問多幾句野我就已經會嚴佢煩,嚴佢咩都唔識,成日同佢嘈交。可能我由細到大都係自己一個人咁濟,根本唔識咩係自律,初中果陣每日返學訓覺,夜晚打機咁就一日,根本 ...
感動

加油,你活得好就係對媽最好的回報

珍惜眼前人

個天俾機會你去補償,去醒覺。已經好幸運。可以做到冇遺憾。

唔係個個都有咁嘅機會。有啲人一世背負住遺憾愧疚

當你明白媽媽爸爸其實並唔係真係鍾意食雞屎忽同雞亦尖既時候
你應該大個仔或已經做人父母了

父母是世界上為我們付出最多的人

引用:
原帖由 Vicky_cml 於 2021-11-23 08:31 PM 發表
我比較你幸運,我媽媽今年2月尾左右中風,我本身有份長工做到4月中,4月尾我媽媽出院,之後由我一直照顧佢!4月尾之後開始中西合璧康復治療,一,三去醫院做物理治療,二,四,六去做針灸加中藥調理身體!每次都係我推佢去,平時幇佢換尿片只係出街及訓覺用!閒時用便椅推佢去廁所,幫佢沖涼及換衫,仲照顧佢起居飲食!慶幸佢康復進度理想,因為頭半年至一年是容易出現第二次中風,所以我非常之小心照顧佢!
你真係好孝順!👍

祝auntie一切順利
康復出院
你都要好好照顧自己,小心身體
到佢出院,你再盡孝,照顧佢

引用:
原帖由 星星同學會 於 2021-11-22 10:17 AM 發表
自己屋企本身窮,我好細個果陣老豆就出去滾,所以十幾歲就老母兩個人住,老母學歷又唔高,可以做既野多數都係辛苦工,但佢都堅持賺錢為我供書教學,佢辛苦左成日每晚放工番到黎都仲會煮飯俾我食,但我仲成日會成日嚴d送一樣,對佢好多不滿,又唔幫佢手做家務,有時佢問多幾句野我就已經會嚴佢煩,嚴佢咩都唔識,成日同佢嘈交。可能我由細到大都係自己一個人咁濟,根本唔識咩係自律,初中果陣每日返學訓覺,夜晚打機咁就一日,根本 ...
首先希望個天會保佑你同你嘅家人

其實都真係唔少人對父母嘅愛缺乏(自問自己都係),只會緊張另一半或下一代,但到真係有事嗰陣先嚟後悔

早幾年我同我屋企人去台北旅行,其實我對台北麻麻地,但我呢個旅程發現我阿姨稍為行多少少就會腳痛,令我發覺要同老一輩去玩都要及時行樂,而我喺呢個旅程都好愉快,始終呢啲機會可一不可再

希望大家都會珍惜同長輩嘅相處時間

其實樓主你媽媽已經唔適合再工作,應該退休享下清福,你自己就要辛苦點努力工作去維持家庭。

引用:
咁傷心點解仲可以寫咁大編文?

引用:
加油

做男人有事都可以幫忙家頭細務
有時都仲要入廚房煮番兩味
多啲參與家中嘅事項
你和家人的感情就會更好

愛得太遲

引用:
聽落係心臟有事,盡快做個造影

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]