• 瀏覽: 3,599
  • 回覆: 24
  • 追帖: 1
囝囝小學四年級已經生成幾十條白頭髮,大家心理壓力好大好唔開心,大家有呢個經驗嗎?

我仔出幾歲人仔果時就有幾條白頭髮啦!冇乜嘢呀!中國人,頭髮唔係黑就係白嘅啦!

如果你好擔心嘅話,帶佢去睇吓中醫囉!中醫好似⋯唔同地方生白髮代表唔同器官比較弱㗎⋯⋯我唔識呀!聽講咋!你帶佢去睇吓囉!

給孩子查缺什么了嗎?補補鐵和鋅試一下

我細個時, 有一個女同學, 有一半白頭髮, 
佢年年考全級頭三甲,
會考30分, 現在做了醫生

引用:
原帖由 moneycash 於 2021-11-21 11:50 PM 發表
我仔出幾歲人仔果時就有幾條白頭髮啦!冇乜嘢呀!中國人,頭髮唔係黑就係白嘅啦!

如果你好擔心嘅話,帶佢去睇吓中醫囉!中醫好似⋯唔同地方生白髮代表唔同器官比較弱㗎⋯⋯我唔識呀!聽講咋!你帶佢去睇吓囉!
多謝你的回覆,希望可以夾到好中醫對小朋友白髪有改善

引用:
原帖由 天天疑惑的手袋 於 2021-11-22 10:13 AM 發表
給孩子查缺什么了嗎?補補鐵和鋅試一下
依家會更注重營養,謝謝你回覆

引用:
原帖由 tearstream 於 2021-11-22 02:30 PM 發表
我細個時, 有一個女同學, 有一半白頭髮, 
佢年年考全級頭三甲,
會考30分, 現在做了醫生
多謝你的回覆,身邊也有同事是少年白頭髮,但當出現係自己囝時間,真係好唔開心….

引用:
原帖由 mmmymelody 於 2021-11-21 07:59 PM 發表
囝囝小學四年級已經生成幾十條白頭髮,大家心理壓力好大好唔開心,大家有呢個經驗嗎?
應該冇事啦

引用:
原帖由 moneycash 於 2021-11-21 11:50 PM 發表

係呀,有啲人係咁唔怕架。

小孩白髮,食黑芝麻有無用?

一,先看看是不是遺傳,二,和飲食有關,三,去醫院查一下元素分配的量,缺什麼補什麼

引用:
原帖由 崖上緊慎的富豪 於 2021-11-26 03:30 PM 發表
不用過分擔心 我小時候也有 反而大了之後頭髮濃黑 可以考慮食療
多謝回覆,請問可唔可以提供食療作為參考用途?而家我每日都俾佢食黑芝麻

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]