• 瀏覽: 2,970
  • 回覆: 52
  • 追帖: 1
+6
係6叔睇….呢兩隻邊隻好?

引用:
原帖由 Bellababu 於 2021-11-21 01:43 AM 發表
係6叔睇….呢兩隻邊隻好?12849256
整體來說我見到這4C就好奇怪囉!吓咁高色咁高淨度配有螢光咁出奇,後來知道是大店貨品,唔怪得啦。

有螢光浪費色高及高淨度,這顆多數無火,大店唔同你講解鑽石的品質,只會注重款式,天然嘢款式有用咩?最重要是閃及火,你搵間鋪願意講解証書及品質的店啦

這粒都很差,其實做飾品的鑽石就已經足夠啦,但係這粒太多嚴重的瑕疵Indented Natural、 Natural(太多)就唔好。

Indented Natural鋸齒天然面,意思是有凹凹凸凸的表面不平滑囉,如果石面有Indented Natural鋸齒天然面,我就接受唔到,如果石底而且少的話就可以考慮囉!

Natural天然面,意思是粒石已經打磨仍然保留原石的岩岩巉巉表面,如果石面有 Natural天然面,我就接受唔到,如果石底而且少的話就可以考慮囉!

引用:
原帖由 bobojit 於 2021-11-21 10:54 PM 發表

整體來說我見到這4C就好奇怪囉!吓咁高色咁高淨度配有螢光咁出奇,後來知道是大店貨品,唔怪得啦。

有螢光浪費色高及高淨度,這顆多數無火,大店唔同你講解鑽石的品質,只會注重款式,天然嘢款式有用咩?最重要是閃及火,你搵間鋪願意講解証書及品質的店啦
我唔識….以為大鋪睇既有保證

引用:
原帖由 Bellababu 於 2021-11-21 11:56 PM 發表

我唔識….以為大鋪睇既有保證
一般人的理解,咁問下你大鋪有無同你講過鑽石的資料及品質,是不是只講那個款式好?
大店食水好深,皆因地鋪租貴,去搵些有講解証書及品質的口碑好的樓上店,最梗要是証書。

引用:
原帖由 bobojit 於 2021-11-22 12:21 AM 發表

一般人的理解,咁問下你大鋪有無同你講過鑽石的資料及品質,是不是只講那個款式好?
大店食水好深,皆因地鋪租貴,去搵些有講解証書及品質的口碑好的樓上店,最梗要是証書。
其實係我衝動買左隻又貴又唔靚既…..之後佢可以例外比我換貨…..換我問果兩隻補啲錢我已經衰左啦⋯⋯只想換隻好少少

引用:
原帖由 Bellababu 於 2021-11-22 12:25 AM 發表

其實係我衝動買左隻又貴又唔靚既…..之後佢可以例外比我換貨…..換我問果兩隻補啲錢我已經衰左啦⋯⋯只想換隻好少少
其實大店好就可以回收,你蝕少少好過啦當學費,我無記錯頭1年九折回收、頭2年八折回收..........等

我好耐之前又係中過啦,大店同樓上價錢相差20%或以上,你計計數啦。

另外你勿取消此主題,留下數據幫其他人。

引用:
原帖由 Bellababu 於 2021-11-22 12:25 AM 發表

你2粒我揀唔落手囉
係好大問題

引用:
原帖由 bobojit 於 2021-11-22 12:35 AM 發表

其實大店好就可以回收,你蝕少少好過啦當學費,我無記錯頭1年九折回收、頭2年八折回收..........等

我好耐之前又係中過啦,大店同樓上價錢相差20%或以上,你計計數啦。

另外你勿取消此主題,留下數據幫其他人。
我都諗緊本來買果隻帶夠一年賣番比佢地….我都唔算好貴教訓計落都係無左幾千蚊姐

引用:
原帖由 bobojit 於 2021-11-22 12:41 AM 發表

你2粒我揀唔落手囉
係好大問題
咁我唔再加錢幫襯啦⋯⋯本身果隻都好閃好靚

引用:
原帖由 Bellababu 於 2021-11-22 12:49 AM 發表

咁我唔再加錢幫襯啦⋯⋯本身果隻都好閃好靚12852004
証書no,睇下有幾閃及火

另外我自己就唔鍾意有得回收的店鋪,因為唔知道有無人戴過,用來結婚一定唔會放出來咁有紀念價值,最怕買到離婚後給店鋪回收果啲,是好不吉利囉,另外戴過的鑽石有機會有損耗。

引用:
原帖由 bobojit 於 2021-11-22 01:07 AM 發表

証書no,睇下有幾閃及火

另外我自己就唔鍾意有得回收的店鋪,因為唔知道有無人戴過,用來結婚一定唔會放出來咁有紀念價值,最怕買到離婚後給店鋪回收果啲,是好不吉利囉,另外戴過的鑽石有機會有損耗。
唔好笑我蠢

引用:
原帖由 Bellababu 於 2021-11-22 01:10 AM 發表

唔好笑我蠢
可以同你講唔會閃得去邊,火得去邊,不單是有螢光問題,而且比例極差,頭同身差不多大,好影響反射光的角度,會影響閃爍度及火彩度。
唔明白留言啦!我要瞓啦!

引用:
原帖由 bobojit 於 2021-11-22 01:17 AM 發表

可以同你講唔會閃得去邊,火得去邊,不單是有螢光問題,而且比例極差,頭同身差不多大,好影響反射光的角度,會影響閃爍度及火彩度。
唔明白留言啦!我要瞓啦!
咁我應該賣比佢好過再補錢換果兩隻事但一隻?

引用:
原帖由 Bellababu 於 2021-11-22 01:19 AM 發表

咁我應該賣比佢好過再補錢換果兩隻事但一隻?
3粒唔掂啦!你手上是更加唔掂,如果你想賣返比佢就盡快啦!時間越耐店舖回收程序越多,鑽石雖然是堅硬,但係有機會磨損花,所以最怕去果啲有回收的店舖買鑽石。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]