• 瀏覽: 10,646
  • 回覆: 74
  • 追帖: 1
偷聽阿媽講電話,舅母話阿表弟想搬出去自己住,表弟聲稱唔係同女朋友同居而係同幾個朋友夾份一齊租屋
雖然表弟都已經出嚟做嘢兩年,照計點都有啲錢儲落
不過正所謂養兒一百歲長憂九十九,舅母好擔心表弟搬出去住之後唔識照顧自己,又驚佢會畀室友恰
阿媽同舅母講完電話之後同返我講,我就覺得搬出去住學下獨立都唔係壞事
但係原來表弟想搬出去住嘅原因竟然係覺得要自己出去住先係大人同成熟嘅行為
原來而家啲後生仔係咁樣諗嘢?咁我呢個表哥喺佢眼中咪好唔成熟差唔多成30歲人都仲癡住屋企住

熱賣及精選
樑上有雙燕

同人夾份租屋,即係錢唔多喇。根本就係做落一兩年嘢,以為自己有啲錢,嫌父母煩,想過啲無王管嘅生活。係有能力嘅,一個人搬出去自己租一個單位,捭埋錢父母拆埋自己張床重新裝修舊居。
住,係香港人其中一個最大開支之一,在無必須嘅理由之下搬出去住,根本就係一個唔成熟嘅表現。

引用:
原帖由 野狐狸 於 2021-11-19 05:41 PM 發表

同人夾份租屋,即係錢唔多喇。根本就係做落一兩年嘢,以為自己有啲錢,嫌父母煩,想過啲無王管嘅生活。係有能力嘅,一個人搬出去自己租一個單位,捭埋錢父母拆埋自己張床重新裝修舊居。
住,係香港人其中一個最大開支之一,在無必須嘅理由之下搬出去住,根本就係一個唔成熟嘅表現。
扮大個仔

引用:
原帖由 siululula 於 2021-11-19 06:23 PM 發表

扮大個仔
扮唔緊要,浪費金錢去扮,蠢丫嘛

引用:
原帖由 siululula 於 2021-11-19 04:23 PM 發表

偷聽阿媽講電話,舅母話阿表弟想搬出去自己住,表弟聲稱唔係同女朋友同居而係同幾個朋友夾份一齊租屋
不過正所謂養兒一百歲長憂九十九,舅母好擔心表弟搬出去住之後唔識照顧自己,又驚佢會畀室友恰
阿媽同舅母講完電話之後同返我講,我就覺得搬出去住學下獨立都唔係壞事
但係原來表弟想搬出去住嘅原因竟然係覺得要自己出去住先係大人同成熟嘅行為
...
晚晚開sex party 絕對係 成熟嘅行為⋯

所以咁多人住劏房

本身同阿爸阿媽住其實搬出去住就已經唔係成熟嘅行為,父母都要照顧呀,搬出去住係無必要洗費又大咗,成熟嘅就應該同屋企人住儲錢將來置業又好投資又好,起碼都有個錢係身

咪試吓搬出囉,體驗下生活,嘗試自己落手落腳做家務,交租丶水電煤

我幾年前都因為想證明俾父母睇自己能獨當一面而自己一個搬出去住劏房。其實真係幾on 9,不過後生仔必經階段嚟。可以試下嘅,當係俾佢成長

只是好聽的藉口
好明顯唔想父母再干涉自己生活 或者唔想再俾家用?

引用:
原帖由 siululula 於 2021-11-19 04:23 PM 發表

...
搬出去可以但是合租就不怎麼好,畢竟出去就無人管很容易學壞

大學之前有住過宿舍,應該試過獨立

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-11-19 07:41 PM 發表

晚晚開sex party 絕對係 成熟嘅行為⋯
熟到爛

晚晚帶唔同女返屋企 仔仔識玩!

提示:支持鍵盤翻頁左 右