• 瀏覽: 12,324
  • 回覆: 82
  • 追帖: 1
一個人住先真正係成年人,如果由細到大都同父母住,的確幼稚D,好多生活技能理財都唔識

引用:
原帖由 siululula 於 2021-11-19 04:23 PM 發表
偷聽阿媽講電話,舅母話阿表弟想搬出去自己住,表弟聲稱唔係同女朋友同居而係同幾個朋友夾份一齊租屋
雖然表弟都已經出嚟做嘢兩年,照計點都有啲錢儲落
不過正所謂養兒一百歲長憂九十九,舅母好擔心表弟搬出去住之後唔識照顧自己,又驚佢會畀室友恰
阿媽同舅母講完電話之後同返我講,我就覺得搬出去住學下獨立都唔係壞事
但係原來表弟想搬出去住嘅原因竟然係覺得要自己出去住先係大人同成熟嘅行為
...
係好肉酸架, 咁大個仲同屋企人住, 唔識獨立嘛, 第日結婚乜都唔識做的男人就係因為痴住父母住養成。不過香港地租貴, 搵得少錢係要屈就, 無計

引用:
原帖由 siululula 於 2021-11-24 03:53 PM 發表

唔知舅母佢哋點決定,不過我諗做父母都只係想畀仔女唔使受苦但係人唔跌過點識成長
唔係搬出去=大個仔, 係搬出去學自立
所有嘢自己攪掂......

搬左出去家務經濟全部都搞得掂就真係成熟喇。如果淨搬出去又要亞媽上門執屋,靠屋企救濟嘅就有排都唔會熟。

搬出去住,自己照顧自己,都好呀,係要d錢姐

引用:
原帖由 野狐狸 於 2021-11-19 05:41 PM 發表
同人夾份租屋,即係錢唔多喇。根本就係做落一兩年嘢,以為自己有啲錢,嫌父母煩,想過啲無王管嘅生活。係有能力嘅,一個人搬出去自己租一個單位,捭埋錢父母拆埋自己張床重新裝修舊居。
住,係香港人其中一個最大開支之一,在無必須嘅理由之下搬出去住,根本就係一個唔成熟嘅表現。
你咁講法,成家人瞓麥記瞓街都得架,租屋住都唔係必要架。

應同樓上講法
搬左出去就唔會返屋企住, 白白浪費錢租屋, 到30幾歲結婚買唔到樓, 就怒天怒地怒社會架啦

引用:
原帖由 siululula 於 2021-11-19 04:23 PM 發表
偷聽阿媽講電話,舅母話阿表弟想搬出去自己住,表弟聲稱唔係同女朋友同居而係同幾個朋友夾份一齊租屋
不過正所謂養兒一百歲長憂九十九,舅母好擔心表弟搬出去住之後唔識照顧自己,又驚佢會畀室友恰
阿媽同舅母講完電話之後同返我講,我就覺得搬出去住學下獨立都唔係壞事
但係原來表弟想搬出去住嘅原因竟然係覺得要自己出去住先係大人同成熟嘅行為
...
搬出去住原本係好,學到好多野.
但你身處既係香港.

引用:
原帖由 darkgao 於 2021-11-25 12:46 AM 發表
個人感覺,"搬出去自己住"主要係"迫自己自立",煮飯洗碗洗衫拾屋洗地乜都要自己顧番,唔會有人幫自己執手尾。
係呀。之前住過D太空艙,係大廳聽到兩個四五十歲男人,討論吾煮飯嘅原因,係因為懶得洗碗。我就晚晚自己煮,先知一個人住,原來有D人咁鳩懶。

同埋一班人住,一定好多問題發生。好似我買D廚房紙,我煮飯時用來吸水用。有D僕街洗完手又掹兩張,柯完屎又掹兩張,一日冇咗半卷,我見到即刻屌柒D能漾,跟手鎖埋佢。

無王管最正,橫掂遲早都要搬

引用:
原帖由 蒲精之精 於 2021-11-26 02:43 PM 發表

你咁講法,成家人瞓麥記瞓街都得架,租屋住都唔係必要架。
得,無話唔得㗎。不過呢啲嘢講合唔合邏輯同合唔合理嘅啫,如果在你嘅圈子,成家人瞓麥記係合理同合邏輯,你喜歡未go ahead囉。

引用:
原帖由 野狐狸 於 2021-11-26 07:52 PM 發表

得,無話唔得㗎。不過呢啲嘢講合唔合邏輯同合唔合理嘅啫,如果在你嘅圈子,成家人瞓麥記係合理同合邏輯,你喜歡未go ahead囉。
一時又話人冇必要,一時要合理合邏輯,全世界聼你去講呀要?

有能力,搬出去住係好事

引用:
...
如果能力許可的話都可以試吓搬出住,同埋點解覺得搬咗出去住就代表成熟?呢啲諗法好錯,除非原生家庭本身有問題或自己好需要獨立嘅話,未結婚之前同屋企人住係好好,成熟唔係話搬咗出嚟住就係,搬唔搬出去純粹個人選擇,人哋嘅諗法唔代表自己呀。記住!唔好俾人牽住鼻子走。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]