• 瀏覽: 8,215
  • 回覆: 40
尋晚臨訓前同阿女傾下計, 依家佢兩歲半都算講到好多單字
咁我問佢有咩想講比媽咪聽, 佢就開始依依哦哦咁....

我 . 媽咪. 公園. sir滑梯. boy. 舉手. 返屋企
crying. 我. 搵媽咪. 打人. crying. boy 唔岩

又中又英真係聽死人, 仲要成日講到係阿媽打人...
99聽到又話我做咩打個女, 煩死, 因為99唔識英文,
佢成日都問我阿女講咩, 有時我都聽到一頭霧水
問姐姐, 姐姐又話唔知, 咩都唔知!!!

我都好擔心阿女, 已經成日陪佢傾計
唔知點樣先可以講好D廣東話

又會咁樣既?

無計喎
姐姐湊係咁架啦
一係就訓練佢全英啦
唔駛煩

玩又為乜要喊呢?一係俾人打,一係俾人打尖,舉手又為乜呀?當然係人哋做錯事,佢要舉手投訴話俾老師(家長)知啦!

佢應該係想表達:
佢玩緊sir滑梯果時有個男孩子唔排隊打尖唔啱,佢想舉手話俾家長知,要投訴小男孩打尖令佢好唔開心到喊呱!

2歲零咋啉!唔使咁心急嘅喎!知佢識發音講到嘢其實乜都唔使擔心㗎!你耐性小小去將佢所講嘅,組織成句子嚟問佢⋯係咪咁嘅意思⋯組織多幾句出嚟!總有一句俾你估啱嘅!佢又開心你又開心,係咪先。

小朋友,你越要佢急或你越心急,佢越唔識冷靜落嚟!只有做大人嘅去教識佢,慢慢嚟~唔好急~佢以後先會識得遇事要冷靜處理,係咪先!

你哋做大人嘅,一個二個都話唔明佢講乜,幾傷害bb女再進一步去表達自己呢吓?

小朋友嘅世界勁簡單咋啉!正常情況,直頭簡單到佢唔使講,大人都知或估到乜事嘅啦!

多啲同佢玩同佢傾啦!
例如:問佢,今日媽咪身上有乜呀?
帶住佢講一整句句子:媽咪今日身上有件短袖衫啦!又有件外套仔著住咗愛嚟保暖啦!仲著咗條幾厚身嘅褲添!因為今日天氣有啲涼呀!囡囡今日呢?
佢未可以咁快講到咁長,簡單啦!講完一句仔,你再講下一句⋯一路咁樣帶住佢,出到去又係:

你見到有啲乜響我哋附近呀?

如果你肯咁樣去做,佢好快就講嘢好叻講嘢表達嘅啦!

引用:
原帖由 moneycash 於 2021-11-21 09:55 PM 發表
玩又為乜要喊呢?一係俾人打,一係俾人打尖,舉手又為乜呀?當然係人哋做錯事,佢要舉手投訴話俾老師(家長)知啦!

佢應該係想表達:
佢玩緊sir滑梯果時有個男孩子唔排隊打尖唔啱,佢想舉手話俾家長知,要投訴小男孩打尖令佢好唔開心到喊呱!

2歲零咋啉!唔使咁心急嘅喎!知佢識發音講到嘢其實乜都唔使擔心㗎!你耐性小小去將佢所講嘅,組織成句子嚟問佢⋯係咪咁嘅意思⋯組織多幾句出嚟!總有一句俾你估 ...
學埋d姐姐話 就大鑊了

引用:
原帖由 彩色的無常 於 2021-11-19 11:44 AM 發表
尋晚臨訓前同阿女傾下計, 依家佢兩歲半都算講到好多單字
咁我問佢有咩想講比媽咪聽, 佢就開始依依哦哦咁....

我 . 媽咪. 公園. sir滑梯. boy. 舉手. 返屋企
crying. 我. 搵媽咪. 打人. crying. boy 唔岩

又中又英真係聽死人, 仲要成日講到係阿媽打人...
99聽到又話我做咩打個女, 煩死, 因為99唔識英文,
佢成日都問我阿女講咩,  ...
要帶佢check下,我朋友個女又係咁,睇醫生確診咗做"特殊小朋友",要入特殊學校,希望妳女平安。

唔駛擔心.可能係因為多語系原因.又或者係遲講嘢.我舅仔嘅仔都三歲先識講嘢,之後不知幾叻!

兩歲咋,想佢做演說家?

都算聰明喇 兩歲女識得表達自己 只是語言能力未達標 慢慢來啦

引用:
原帖由 廁所鬧鬼了 於 2021-11-21 05:07 PM 發表
又會咁樣既?
我都唔知 講野怪怪地

引用:
原帖由 mimi_cc 於 2021-11-21 06:38 PM 發表
無計喎
姐姐湊係咁架啦
一係就訓練佢全英啦
唔駛煩
我都諗緊係咪姐姐同我地搞到佢語言混亂⋯ 但姐姐平時講嚟講去都個兩句說話

引用:
原帖由 moneycash 於 2021-11-21 09:55 PM 發表

佢應該係想表達:

2歲零咋啉!唔使咁心急嘅喎!知佢識發音講到嘢其實乜都唔使擔心㗎!你耐性小小去將佢所講嘅,組織成句子嚟問佢⋯係咪咁嘅意思⋯組織多幾句出嚟!總有一句俾你估 ...
我有問佢係咪比人蝦,佢好似公園玩被個男仔蝦 想我去公園打返佢⋯ 我叫佢下次遇到要講比大人聽,話比對方知咁做係唔岩

引用:
原帖由 moneycash 於 2021-11-21 10:11 PM 發表
你哋做大人嘅,一個二個都話唔明佢講乜,幾傷害bb女再進一步去表達自己呢吓?

小朋友嘅世界勁簡單咋啉!正常情況,直頭簡單到佢唔使講,大人都知或估到乜事嘅啦!

多啲同佢玩同佢傾啦!
例如:問佢,今日媽咪身上有乜呀?
帶住佢講一整句句子:媽咪今日身上有件短袖衫啦!又有件外套仔著住咗愛嚟保暖啦!仲著咗條幾厚身嘅褲添!因為今日天氣有啲涼呀!囡囡今日呢?
佢未可以咁快講到咁長,簡單啦!講完一 ...
我都發現我講野可能太簡短,令到佢表達得好慢 又好少詞匯 我同老公講野都唔多  真係要諗下點算好⋯  原來教小朋友咁難  可能要搵啲親子育兒嘅課堂上下⋯

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-11-22 03:00 AM 發表

學埋d姐姐話 就大鑊了
佢識得印尼話 數數字⋯ 1至10, 當歌咁唱

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]