• 瀏覽: 24,786
  • 回覆: 151
  • 追帖: 2
+2
引用:
原帖由 gcd10badf11b5 於 2021-11-18 05:50 PM 發表

你好呀
你其實不一定要吃麥皮(//●⁰౪⁰●)//
首先,你起床後,要先喝一杯300 ∼ 500cc 的暖水(份量大概一杯)
早餐的話,你可以吃兩顆雞蛋和喝一杯熱牛奶/吃蕃薯和喝熱蔬菜湯/全麥饅頭和豆漿
【起床1 小時內一定要吃早餐,不然對身體不好和增肥的(>﹏<)】
午餐時,你可以吃糙米/紫米飯/五穀米/蕃薯飯,兩份蔬菜,一個手掌大豆魚肉蛋類和一份蔬菜
(不要吃白米飯喔。^‿^。 ...
謝謝你

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2021-11-18 06:08 PM 發表
戒早餐
唔食早餐返工會覺得好似冇氣冇力

引用:
原帖由 樂天思娜 於 2021-11-19 03:13 PM 發表

唔係話唔好食咁快?
10分鐘就食完好快wo
我食個lunch 唔駛5分鐘
食飽就生午睡個半小時

引用:
原帖由 樂天思娜 於 2021-11-19 03:16 PM 發表

唔食早餐返工會覺得好似冇氣冇力
戒晚餐,是但揀一樣

引用:
原帖由 樂天思娜 於 2021-11-18 17:06 發表

其實我好煩;(
唔鐘意食烚蛋
烚蛋正呀。
又易煮,又唔洗洗㷛。
凍食又得,熱食又得。
朝早烚咗,帶返工晏晝先食都得。
又唔會漏汁。
嫌淡可以加鹽。

飲水,食空氣

早餐我喝一杯牛奶加亞蔴子粉,高鈣低脂,一片芝士,加一雞蛋。都夠飽。

引用:
原帖由 樂天思娜 於 2021-11-17 03:14 PM 發表
日日食麥皮食到好悶
又或者可以加唔同食材配?製造多些唔同口味
我見網上好多款式,有甜有鹹
如果麥片係主角,又可以將佢變成配角
我自己唔鍾意食麥皮,但我煮「飯」會加燕麥粒

引用:
原帖由 樂天思娜 於 2021-11-18 05:31 PM 發表

你會唔會"支" D 沙律醬??
因為我試過整吞拿魚夾麥包,發現D吞拿魚會飛哂出黎

加D沙律醬去黏住吞拿魚就好D
「醬料」可以用牛油果代替
我平時三文魚+牛油果+洋蔥粒,搽上麵包

引用:
原帖由 樂天思娜 於 2021-11-18 05:06 PM 發表

點解麥包同五青汁 呀??
除咗樓上師兄講嘅各種添加劑外
全麥包本身未必真的全麥造,唔少第一成份係小麥粉(即精製)
就算搵到全麥粉造,加工度高,非水溶性纖維被破壞,比較容易消化吸收,不利減肥
唔係唔食得,無咁好嘅就變得要減量
當然每個人標準唔一樣

我平時自己整,但最近試咗幾款叫做健康嘅麵包
因為唔同一般麵包,佢保留咗非水溶性纖維,即保留其結構和功能,相對無咁易吸收,升糖指數較低
第一次食麻麻,因為唔慣有酸味(好似sourdough 咁)
第二次開始就覺得幾好食,不過真係未必人人喜歡

膳食纖維要水溶性和非水溶性一齊作用才有最好效果
所以幾乎所有含有纖維嘅原形食物都係有齊兩種
打汁會破壞非水溶性纖維

引用:
原帖由 樂天思娜 於 2021-11-17 03:14 PM 發表
日日食麥皮食到好悶
麥皮/Granola/ Museli 係鉄底

粗麥包/多穀多穀包 配芝士/cream cheese/間中花生醬/ 蕃薯 / 紫薯

牛油果/烚蛋

果汁/生果

黑咖啡

引用:
原帖由 樂天思娜 於 2021-11-18 05:32 PM 發表

我見佢食好多水果
水果我每餐都會食
唔少人誤會生果唔好因為有糖份
但其實內含纖維有「保護」作用,減慢吸收
快速吸收嘅糖(即一般嘅添加糖)就唔好
所以水果只要食,唔係榨汁飲,就無需擔心
生果好健康,亦有助降低代謝問題嘅風險

個人經驗只要計好熱量,其實食咩都可以。我一般早餐有兩個選擇1⃣️豬扒茄湯米+細奶油朱+凍奶茶走甜少奶2⃣️X記中式包3⃣️個+齋啡。因為運動量大抵銷左(每日基本行1⃣️萬步以上),仲瘦左少少😬😬

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]