• 瀏覽: 1,471
  • 回覆: 12
  • 追帖: 1
要寫手冊,係咪好大件事呢??)

校規嚟架嘛, 如果唔係經常遲到, 小事嚟嘅啫

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-11-15 11:52 AM 發表
校規嚟架嘛, 如果唔係經常遲到, 小事嚟嘅啫
個校工講到好嚴重咁
又話要寫落成績表

引用:
原帖由 大大大大騙子 於 2021-11-15 11:54 AM 發表

個校工講到好嚴重咁
又話要寫落成績表
首先, 做家長嘅唔好太緊張, 缺席都會寫喺成績表上面, 咪又係咁, 小兒張成績表上, 耐唔時就有呢啲remark, 而家F6 嘞, 咪跟其他學霸一樣去搶星星

遲到正常係唔應該,版主冇講咩原因遲到,所以好難講你啱定唔啱. 校規有定下就一定會寫上手冊,當然會對將來"自行"選擇中學會有輕微影響,但大唔大件事就好難講. 不過本身若住得遠引致遲到,家長自己都應該檢討下,點解要選咁遠既學校.  

引用:
原帖由 jl1008 於 2021-11-15 12:29 PM 發表
遲到正常係唔應該,版主冇講咩原因遲到,所以好難講你啱定唔啱. 校規有定下就一定會寫上手冊,當然會對將來"自行"選擇中學會有輕微影響,但大唔大件事就好難講. 不過本身若住得遠引致遲到,家長自己都應該檢討下,點解要選咁遠既學校.  
一年班就對升中有影響??

引用:
原帖由 jl1008 於 2021-11-15 12:29 PM 發表
升中不是只看六年級成績嗎??

引用:
原帖由 大大大大騙子 於 2021-11-15 12:43 PM 發表

一年班就對升中有影響??
所以好像某家長所講,一兩次遲到唔係咩大問題,但若多次的遲到,就肯定會有啲影響. 間間學校手冊是否用足六年就唔知,而這個遲到記錄會否影響以後既操行,真係衹有學校及老師才知道.

主要係大抽獎. 但都會在小四小五開始分類咗,當然你唔著緊孩子入咩學校,自然就冇咩所謂,因為最主要都係孩子讀得開心學到野就得.

小學一年班遲到都要入個學生數?

擺明係父母責任喎

引用:
原帖由 大大大大騙子 於 15-11-2021 08:52 發表
冇事既....
下次唔好啦

引用:
原帖由 大大大大騙子 於 2021-11-15 08:52 AM 發表
一次半次唔大問題…唔好太緊張

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]