• 瀏覽: 2,680
  • 回覆: 13
真正嘅學習,其實係由放學後開始嘅。 放學後孩子都在做乜,係可以直接影響成績嘅。從我的經驗來看,只要孩子放學後能堅持做3件事情,成績就唔會差。
一、每日堅持計算練習。
計算的正確率和速度與所花的時間成正比。 好多人都認為,小學數學咁簡單,只要認真仔細,就唔會丟分。 實際上呢,丟分往往丟在計算上。 計算其實就係個熟能生巧嘅過程,並不需要理解和記憶,只要肯花時間練習,正確率自然會提高。

二、每日要堅持閱讀。
小學期間嘅閱讀已興趣愛好為主,最起碼喺低年級嘅時候,興趣更是孩子最好嘅老師。 喺佢養成閱讀嘅習慣以後,可以適當增加一些有針對性嘅閱讀書籍,比如作文,可以慢慢幫助她積累一些優美詞句,了解寫作的思路,在自己寫作文的時候就不容易跑題,結構也比較清晰。
三、每日睇啲科普類抑或知識性嘅紀錄片、細視頻等。
唔係只有讀書才是學習,才可以學到知識。 獲取知識嘅方式好多,渠道都好多。透過其他途徑獲取嘅知識可以彌補書本上有限嘅知識量,開拓視野,靈活思維,知識體系都喺逐漸得到完善。
孩子之間的差距多數是在放學後開始拉開的,所以重視孩子放學後的那段時間,從養成良好的小小習慣開始做起,學習成績自然唔會擔心。

引用:
原帖由 春天義寶寶 於 2021-11-14 08:40 PM 發表
真正嘅學習,其實係由放學後開始嘅。 放學後孩子都在做乜,係可以直接影響成績嘅。從我的經驗來看,只要孩子放學後能堅持做3件事情,成績就唔會差。
一、每日堅持計算練習。
計算的正確率和速度與所花的時間成正比。 好多人都認為,小學數學咁簡單,只要認真仔細,就唔會丟分。 實際上呢,丟分往往丟在計算上。 計算其實就係個熟能生巧嘅過程,並不需要理解和記憶,只要肯花時間練習,正確率自然會提高。

二、每 ...
我覺得若真係咁做呢三件事,孩子慢慢衹會對學習失去興趣,因為感覺全都衹係比孩子"自己"去做,父母自己就去做自己想做既野,失去咗孩子想要父母既"陪". 咁同機械式學習有咩意思?不如揾個AI機械人都得.
唔好講大人,孩子都係有思想,死枯枯做數/閱讀/睇片,未提起興趣時都已經先傷眼(睇得多近視)傷心(冇得玩冇心機),孩子最主要係有玩心,玩心都冇先做嗰啲死枯枯既野,出來效果就係好似現今好多家長在嗰啲乜鬼教育論壇呻三呻四,最終步上又谷又補死板學習,最可怕嗰啲所謂既親子教育論壇,剩係識得一定要入某些知名學校,所以視補習必不可少.另一間就因涉政治問題唔係真正討論,隨便就封鎖或屏障,逃避唔敢比人睇到唔想比人知的問題.

引用:
原帖由 春天義寶寶 於 2021-11-14 08:40 PM 發表
一、每日堅持計算練習。

二、每 ...
放學去 補習操卷 成績就會好!  唔合格 要再做第二份 先可返屋企,佢自然會合格!

小學 默書 錯5個字內 全篇抄三次, 錯5~10 抄5次, 錯10個以上抄10次⋯ 佢自然高分。

父母咁樣做法,衹可令孩子學習治標唔治本,怪不得9成孩子學得唔好.

好習慣,要堅持,給你點個讚

引用:
一、每日堅持計算練習。

二、每 ...
🐯爸媽

一、每日堅持計算練習。

二、每日要堅持閱讀。

可以每日按照計劃學習,但一定唔可以監仔學習

一、每日堅持計算練習。
二、每日要堅持閱讀。

每天給予小朋友做喜歡的事情,如看電視或睇圖書

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]