• 瀏覽: 10,742
  • 回覆: 76
  • 追帖: 1
+3
聽同事說,現在小學面試已經要一對一面試,而且還會問現在最新的時事新聞...
一個幼稚園學生會知道什麼時事新聞呢?這不是為難小朋友嗎?真的有必要問這麼難的問題嗎?
我聽到的時候呆了,我還以為是中學面試才會問時事新聞....

多舊魚,小朋友都唔明啦

好多學校宜家都係咁

睇下你黃定藍

引用:
原帖由 Masterkitty 於 2021-11-14 01:57 PM 發表
多舊魚,小朋友都唔明啦
係,但遊戲規則係咁。

就好似小學考常識問渣馬喺2021年邊月邊日舉行,其實呢項資訊對小朋友有咩用?🤔

依家想一出世就18般武藝。如果係咁,洗乜讀書呀,直接搵錢啦。

油麻地陳守仁,1st. interview 直情用group in, 好似見工噉

引用:
原帖由 致橡樹 於 2021-11-14 11:06 AM 發表
聽同事說,現在小學面試已經要一對一面試,而且還會問現在最新的時事新聞...
一個幼稚園學生會知道什麼時事新聞呢?這不是為難小朋友嗎?真的有必要問這麼難的問題嗎?
所以我由始至終都講,香港教育從幼稚園開始已經係畸形歪曲教育,點會真正令孩子真心去感染到學習喜愛~~~~

引用:
原帖由 florahyleung 於 2021-11-15 03:01 AM 發表
依家想一出世就18般武藝。如果係咁,洗乜讀書呀,直接搵錢啦。
香港既分數教育,就係想教出孩子係十八般武藝但又平平無奇既通材.好難會教出一名專業既專材.

引用:
原帖由 thunderpig 於 2021-11-14 11:44 PM 發表

係,但遊戲規則係咁。

就好似小學考常識問渣馬喺2021年邊月邊日舉行,其實呢項資訊對小朋友有咩用?🤔
對真正學到野孩子o黎講,識呢啲野係無咩作用.

唔係話好多人移民要縮班咩,點解面試仲咁難架?

引用:
原帖由 周永祥 於 2021-11-14 11:27 PM 發表
睇下你黃定藍
最討厭就係呢啲,唔理藍又好,黃又好,彩虹色又好,若要分顏色既人請唔該離開香港去,以前既香港不論咩顏色既人,都可以一起共同去努力,一起去面對,一起去分擔,一起去扶助. 現在既香港,全部都係得把口,各人都有自己既船,自私到唔會同人一起乘坐,唔同意見就打就殺就封鎖,講咩接受唔同既聲音,香港現今咁差唔係比中國或外國害,最主要係香港人自己害死自己,同舟共濟呢個字在香港名存實亡.

引用:
原帖由 致橡樹 於 2021-11-14 11:06 AM 發表
典型畸型教育 再多幾年可能問啲小朋友對2019反修例事件有乜睇法

問中學生都未必知啦, CLS

引用:
所謂問時事都係簡單、不用分析果d

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]