• 瀏覽: 3,202
  • 回覆: 10
本身喺阿仔學校有個家長群組,大家一齊傾下學校野或者育兒心得
今日有個家長講起個奇怪現象,大家都唔知點解,所以我問準咗個家長後上嚟問下/分享下畀大家聽
本身個家長有3個小朋友(佢真係好鍾意小朋友),分別係4歲同6歲仔仔,同8歲嘅囡囡
咁小朋友多,就一定會多衫褲洗
不過都可以一日一機衫就攪掂
但呢排佢啲小朋友唔知發生咩事
首先係最大嘅囡囡唔想同兩兄弟嘅衫褲一齊洗
之後就到細嘅兩個係到嘈埋一份
最後攪到呢家幾姐弟唔願洗同一機衫,仲成日鬧交......
有冇人知點解佢地會咁,同可以點攪?

有無問囡囡點解唔願同兩個細佬啲衫褲一齊洗?

引用:
原帖由 一點兩點 於 2021-11-12 05:03 PM 發表
今日有個家長講起個奇怪現象,大家都唔知點解,所以我問準咗個家長後上嚟問下/分享下畀大家聽
本身個家長有3個小朋友(佢真係好鍾意小朋友),分別係4歲同6歲仔仔,同8歲嘅囡囡
首先係最大嘅囡囡唔想同兩 ...
我估係性別問題?衛生?
可能,個女知道咗男仔有啫啫,痾尿後又唔洗抹尿。
又或者,係見到細佬條底褲有屎尿。

問出問題方法係,分開問。
首先同家姐單獨問點解,跟住話理解,又表示係兩人秘密,跟住係扮思考解決問題方法,話媽媽都有難處理地方,例如,環保,浪費,時間,等等,最後係希望佢明白媽媽,媽媽要時間去解決,請求佢批准媽媽解決。
三子方法一樣,重點係一個一個單獨擊破,最重點係要三子覺得意見睇法被尊重,及佢哋係主,批准你去解決,唔係你用權力去解決。
處理方法,性別問題就性別,平權,歧視,教育去解決,相關書籍圖書館大把,一齊學習就可以。
又如果係衛生問題,家長要個別再教育。
實行方面,可以帶佢哋去一次洗衣店,各自帶上自己多日的舊衣服,去到比佢地自助,或有人收錢一樣,自己處理,當然錢係你比佢哋手,等佢哋自己去比,感受浪費金錢,浪費時間,浪費體力,之後同佢哋講,媽媽願意同一齊洗的仔女一齊洗,但就冇時間分開洗,請要分開洗的小朋友自己攞去洗衣店,當然錢係媽媽會出。
仲可以解釋洗衣液如何殺菌,如何確保每件衫都乾淨。
相信問題大致可以去到較易處理。
其實,小朋友一定唔知事情的解決方法。
但,事情有難道時,一定係家長唔知事情的解決方法。這時要放開家長思維,跟小朋友思維去了解,用佢思維去解決。
歡迎再討論。

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-11-14 01:24 PM 發表

我估係性別問題?衛生?
可能,個女知道咗男仔有啫啫,痾尿後又唔洗抹尿。
又或者,係見到細佬條底褲有屎尿。

問出問題方法係,分開問。
首先同家姐單獨問點解,跟住話理解,又表示係兩人秘密,跟住係扮思考解決問題方法,話媽媽都有難處理地方,例如,環保,浪費,時間,等等,最後係希望佢明白媽媽,媽媽要時間去解決,請求佢批准媽媽解決。
三子方法一樣,重點係一個一個單獨擊破,最重點係要三子覺 ...
寫得好有心機👍🏻

叫佢地自己洗囉 公主少爺要人服侍周到呀

引用:
原帖由 子時高魚 於 2021-11-14 08:40 PM 發表

寫得好有心機👍🏻
可能有類似經驗。

咁多嘰趌,一於藤條侍候,
邊個出聲就打邊個,
解決提出問題嗰個人,就解決到問題㗎喇。

引用:
原帖由 一點兩點 於 2021-11-12 05:03 PM 發表
首先係最大嘅囡囡唔想同兩 ...
可以搵幾個籃,分開佢地啲衫褲,夠一籃就同佢地一齊按洗衣機,等佢哋知你有幾麻煩

咪鬼理佢

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]