• 瀏覽: 13,209
  • 回覆: 241
  • 追帖: 5
我選擇坐側邊,唔好理!

但我覺得阿仔好慘,教極唔識,又比人鬧,愈鬧愈唔識,惡性循環,我諗佢都唔想唔明,但又被逼迫,兩個相爭,不斬來使,我選擇坐埋一邊。

檢討下係咪用錯方法教
調位你落場教一次問佢邊度唔明。

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2021-11-9 11:11 PM 發表
我選擇坐側邊,唔好理!

但我覺得阿仔好慘,教極唔識,又比人鬧,愈鬧愈唔識,惡性循環,我諗佢都唔想唔明,但又被逼迫,兩個相爭,不斬來使,我選擇坐埋一邊。
一係你個仔蠢⋯一係你老婆蠢…一係你⋯

錯哂,沉默對女人嚟講等於冷戰,佢會變得更尖銳,教功課只係導火線,問題係你老婆焦躁急進,你要做嘅係關心老婆情緒,唔係關心老婆教功課嘅成效。

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2021-11-9 11:11 PM 發表
我選擇坐側邊,唔好理!

我結果自己教

引用:
我選擇坐側邊,唔好理!

出去報補習社啦,自己人教唔到

引用:
原帖由 商界濃濃的膠袋 於 2021-11-10 04:44 PM 發表

出去報補習社啦,自己人教唔到
有補習,去功課班。

返來執漏時都發癲。

引用:
我選擇坐側邊,唔好理!

我都唔明點解學校教完自己仲要教,

無方法。
除非你識教肯教有時間教,否則佢一句:『咁叻你教喇。』咁你就收皮。
我都係咁,老婆教仔鬧仔基本上我no say,因為我都搞唔掂。
唯有在其他時間安撫番個仔,多啲陪阿仔佢哋,等佢哋平衡一下。
我會同仔講,如果你唔鍾意咁樣捭人鬧,你更加要捭心機讀書,日後有能力選擇一份好工,可以support自己搬出去住,過自己想過嘅生活,如果你唔捭心機讀書,第日搵唔倒錢,你就永遠要同媽媽住,樣樣嘢都要捭佢限制。

引用:
原帖由 野狐狸 於 2021-11-10 09:20 PM 發表
無方法。
除非你識教肯教有時間教,否則佢一句:『咁叻你教喇。』咁你就收皮。
我都係咁,老婆教仔鬧仔基本上我no say,因為我都搞唔掂。
唯有在其他時間安撫番個仔,多啲陪阿仔佢哋,等佢哋平衡一下。
我會同仔講,如果你唔鍾意咁樣捭人鬧,你更加要捭心機讀書,日後有能力選擇一份好工,可以support自己搬出去住,過自己想過嘅生活,如果你唔捭心機讀書,第日搵唔倒錢,你就永遠要同媽媽住,樣樣嘢都要 ...
我也是暫時用這個方法,無奈!

引用:
我選擇坐側邊,唔好理!

我同你相反.老公教仔超惡.見到亞仔比佢鬧,覺得好可憐. 

引用:
原帖由 笑笑手 於 2021-11-10 10:51 PM 發表

我同你相反.老公教仔超惡.見到亞仔比佢鬧,覺得好可憐. 
其實坐度食花生都唔好受,睇住撕殺場面,又無能為力。呢d位加入,一定中副車。

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2021-11-10 10:53 PM 發表

其實坐度食花生都唔好受,睇住撕殺場面,又無能為力。呢d位加入,一定中副車。
明白你心情.
我都希望亞仔生生性性做好啲.唔洗比人鬧.

過來人,最尾我掟仔去澳洲開始讀5年級。無功課好輕鬆,依家都快11年級,成績都算ok

我都係麼都跟晒仲要返學校見家長,手冊每星期花晒。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]