• 瀏覽: 2,504
  • 回覆: 9
我30歲以上,同父母及自閉症細佬同住公屋,細佬細三年,喺工場返工,父母有長期病患,我同家人關係惡劣,間屋戶主係細佬,住咗七年。而家啱啱搵嘢做,畢業十年以上,一直做文職但無份長,最長做四年,失業嘅日子仲多過搵工,上年二月被裁,七月讀咗ERB 5個電腦課程(爭Excel II未讀),上年十二月至今年三月喺快餐店做PT,三月做臨時文員至七月,空白一星期搵另一份文員八月頭做到九月頭唔啱無做,再花三星期搵到對上一份九月尾到十月尾,休息幾日啱啱琴日先見工,搵到份臨時工,做三星期左右,次次見工我都好痛苦,有工做住先。事關我太耐無俾家用,老父近嚟追我俾返,開頭要求兩個月共六千蚊,我都好嬲因為老父唔體諒我,失業要我俾家用無減,前日要我俾半年家用,我咪忟,最後讓步俾三個月,淨係識話我缺點,搵返之前啲contract工老父話唔俾我做,咁專制咁仆街嘅父母我有能力自立都搬出去(待續)。

引用:
原帖由 daughterofsatan 於 2021-11-4 01:06 AM 發表
我30歲以上,同父母及自閉症細佬同住公屋,細佬細三年,喺工場返工,父母有長期病患,我同家人關係惡劣,間屋戶主係細佬,住咗七年。而家啱啱搵嘢做,畢業十年以上,一直做文職但無份長,最長做四年,失業嘅日子仲多過搵工,上年二月被裁,七月讀咗ERB 5個電腦課程(爭Excel II未讀),上年十二月至今年三月喺快餐店做PT,三月做臨時文員至七月,空白一星期搵另一份文員八月頭做到九月頭唔啱無做,再花三星期搵到 ...
補充:講父母嘅缺點:
1.重男輕女唔_認:話細佬要照顧,咁表弟呢?一見親面同表弟咁好傾。
2.由細到大都睇死我做咩都唔得。
3.女王(老母)話我話佢發錢寒,頭先話我萌塞,_佢老母大陸臭_!
4.專制:個大陸臭_成個女王咁,咩L都話唔好唔講原因,人哋俾嘢我哋食都話唔好,人哋諗佢扮客氣唔L出聲咋,老豆又係專制鍾意拎電視制㩒,人哋迫住跟佢睇咩台。
5.唔L檢討自己有咩過錯:自以為是嘅父母仲好意思先發制人。
6.EQ低,控制狂:郁啲鬧人成個女王格,咩都佢哋控制曬,女王講咩老豆都附和,而家老豆都衰,不過衰唔曬,女王成日叫我搬,老豆話我唔搬得出去住,要求俾家用,我發爛渣唔俾老豆話一係通知幾時搬出去住,仆街現實父母認錢唔認人。
7.女王把口臭過_,剩識講負面嘢,廢柴、無腦、垃圾,連老豆都講埋一份。
我都有唔好,我唔識控制情緒,懷疑有精神病情緒病,拜呢啲仆街現實父母所賜,有句嘢「你點對人人哋點對你」,仆街父母莫怪我不孝冷血,好想_佢哋,咁想我自立吖嘛,咁就一了百了,有食有住唔使交租水電煤,無自由啫!莫怪我作為屋企一份子乜都唔理!仆街父母生個自閉細佬自己有病係報應!我寧願有報應都唔想做孝女,咩都聽曬佢哋呢啲叫愚孝!個女王講得出話之我死,到佢哋兩腳一伸我都話之佢哋死!

我信你,你說的都對! 大陸臭雞 生 廢材 很合理, 唔通出天材咩?

照你寫的工作經歷,你父母也説得對, 咁點解你份份工唔長? 十幾年工作重要父母養,三千家用比唔起?

你自己唔去改善下EQ、工作態度、生活態度⋯根本冇人幫到你 甚至冇人睇得起你。

引用:
原帖由 daughterofsatan 於 2021-11-4 01:06 AM 發表
我30歲以上,同父母及自閉症細佬同住公屋,細佬細三年,喺工場返工,父母有長期病患,我同家人關係惡劣,間屋戶主係細佬,住咗七年。而家啱啱搵嘢做,畢業十年以上,一直做文職但無份長,最長做四年,失業嘅日子仲多過搵工,上年二月被裁,七月讀咗ERB 5個電腦課程(爭Excel II未讀),上年十二月至今年三月喺快餐店做PT,三月做臨時文員至七月,空白一星期搵另一份文員八月頭做到九月頭唔啱無做,再花三星期搵到 ...
好明 但我想問一句 您父母有無幫您細佬申請宿舍
您都係快快搬走 搞唔掂 三個都要您俾錢 俾埋條命佢地都唔掂

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-11-4 02:16 PM 發表
我信你,你說的都對! 大陸臭雞 生 廢材 很合理, 唔通出天材咩?

照你寫的工作經歷,你父母也説得對, 咁點解你份份工唔長? 十幾年工作重要父母養,三千家用比唔起?

你自己唔去改善下EQ、工作態度、生活態度⋯根本冇人幫到你 甚至冇人睇得起你。
其實屋企有個有問題的兄弟姐妹個種苦 旁人好難明的
樓主係份份工做唔長 但起碼佢有做野 總好過好多時下的年青人 一畢業以為自己月薪6萬
俾個機會俾樓主
原生家庭對一個人的影響好大 個種壓力 無助 唔係個個都明的 無經歷過的人 不會明
活在當下吧 唔值得為屋企人而搞到自己痴 加油

引用:
原帖由 daughterofsatan 於 2021-11-4 01:32 AM 發表

1.重男輕女唔_認:話細佬要照顧,咁表弟呢?一見親面同表弟咁好傾。
3.女王(老母)話我話佢發錢寒,頭先話我萌塞,_佢老母大陸臭_!
4.專制:個大陸臭_成個女王咁,咩L都話唔好唔講原因,人哋俾嘢我哋食都話唔好,人哋諗佢扮客氣唔L出聲咋,老豆又係專制鍾意拎電視制㩒,人哋迫住跟佢睇咩台。
5.唔L檢討自己有咩過錯:自以為是嘅父母仲 ...
仲有您老豆唔係衰唔曬 都係好衰wor 見錢開眼
搬走啦 俾心機找份工 唔得咪做兩份part time 唔會死的係香港

引用:
原帖由 daughterofsatan 於 2021-11-4 01:32 AM 發表

5.唔L檢討自己有咩過錯:自以為是嘅父母仲 ...
如果生活唔如意,溝通唔到,自己搬出去可唔可行先,一闊3大,你要搬,唔係意氣一時

點解份份工都做唔長?你先搵份長職先講啦
係肯做的 就算12小時保安都有兩萬幾一個月

份份工都做唔長,似係你問題多啲

引用:
你都30幾歲人
做咩工作自己話到事啦
重要佢同意?!
定係你自己太溫室蘋果?
你同佢講而家唔做就冇錢比你睇下佢比唔比你做?
30幾歲學識獨立自主唔遲
加油啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]