• 瀏覽: 17,213
  • 回覆: 107
  • 追帖: 1
年頭拜年個陣阿嫂已經冇啦啦打我個仔話幫我地兩公婆教仔,當時已經對佢好反感,我盡可能都唔見佢地一家
但係奈何始終都係老公阿哥,有陣時真係點避都避唔到

好似前日返咗奶奶屋企度食飯,之前大伯佢地都唔鍾意返去食,聽老公講話因為阿嫂嫌奶奶煮飯唔好食所以一個月只會返去一次。個日我幫奶奶手煮飯個陣都唔知原來佢地會返去食飯,到差唔多開飯時間佢哋就上到去。
就算幾唔鍾意佢哋,做後輩要打招呼,阿仔上次俾伯娘打左巴之後一見到阿嫂就企起身叫人。我都唔知算唔算有少少陰影,唉。

食飯個陣阿嫂飲第一啖湯就已經嫌話個湯冇味,食餸又話太咸係咪想搞到佢生腎石,幫佢裝完飯又話個飯太淋好似糊仔。
佢仲要話奶奶唔幫佢預備好辣椒豉油,搞到佢要自己行入廚房整,又話覺得個廚房太污糟唔岩佢呢啲咁elegant既人入去,喝奶奶入去幫佢整。
我都唔明點解奶奶唔出聲,同埋成餐飯都冇野係岩點辣椒豉油我都唔知點解要整

成餐飯係到依依哦哦,話又煮得唔好食都唔知點解一定要返黎食飯。其實你唔鍾意可以唔返黎食,平時食飯大家都有講有笑但係佢地返到黎大家連電視都唔會,成餐飯靜英英咁食…
一食完飯就話要走,唔好話幫手執野或者洗碗,直頭當自己係餐廳到食飯咁樣食到一地一枱都係…
我都忍唔住叫佢地可唔可以自己執返地下啲廚餘先走,點知阿嫂即刻勁大反應:呢啲野係你應份做架,有得比你服侍我你咪執到囉!
之後就成家走晒

其實細路都知係屋企食到一地都係要自己執返啦,同埋咁大個人漏口架?仲可以食到成地都係仲要大條道理覺得要人地幫你執手尾…
我真係懷疑阿嫂係咪有咩問題,搞到全部人都唔敢出聲話佢…

熱賣及精選
你阿嫂好極品,佢老公前世做左好大壞事先娶到佢。惡人自有惡人磨。樓主都唔使理佢地。

駛L比臉,屌到佢上天花版!傻hi左,香港人99%移民後代扮嘜嘢高貴藍血。

引用:
原帖由 goldenfat 於 2021-11-1 12:03 PM 發表

你阿嫂好極品,佢老公前世做左好大壞事先娶到佢。惡人自有惡人磨。樓主都唔使理佢地。
大伯娶到佢真係執到,可以服侍佢

引用:
原帖由 sobel123 於 2021-11-1 12:07 PM 發表

駛L比臉,屌到佢上天花版!傻hi左,香港人99%移民後代扮嘜嘢高貴藍血。
聽奶奶講,阿嫂娘家係內地暴發戶
我唔係歧視暴發戶不過唔知係唔係真係影響到佢價值觀…我都唔明點解大伯會娶佢

你大伯應該係睇錢份上。

引用:
原帖由 一路順路 於 2021-11-1 11:28 AM 發表

年頭拜年個陣阿嫂已經冇啦啦打我個仔話幫我地兩公婆教仔,當時已經對佢好反感,我盡可能都唔見佢地一家

好似前日返咗奶奶屋企度食飯,之前大伯佢地都唔鍾意返去食,聽老公講話因為阿嫂嫌奶奶煮飯唔好食所以一個月只會返去一次。個日我幫奶奶手煮飯個陣都唔知原來佢地會返去食飯,到差唔多開飯時間佢哋就上到去。
就算幾唔鍾意佢哋,做後輩要打招呼,阿仔上次俾伯娘 ...
佢就一定唔啱,已經唔洗討論。
不過,你地長輩,平輩,後輩都要忍佢,顯得你地好冇能。

其實佢應該都唔想見你地男家, 不過可能佢老公俾壓力佢, 先一個月返黎一次~
佢唔係自願返黎, 黎到就當然俾臉色你地睇啦~ 
惡性循環, 有D野真係唔好勉強~ 你奶奶唔恨見佢, 佢唔駛被迫返黎, 咪相安無事囉~

引用:
原帖由 一路順路 於 2021-11-1 11:28 AM 發表

就算幾唔鍾意佢哋,做後輩要打招呼,阿仔上次俾伯娘 ...
我個人有以下建議:
https://youtu.be/l6qu8AOjzhQ?t=42

引用:
原帖由 goldenfat 於 2021-11-1 03:40 PM 發表

你大伯應該係睇錢份上。
唔知真係幾有錢先可以咁冇尊嚴,仲要成家都冇…

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-11-1 04:09 PM 發表

佢就一定唔啱,已經唔洗討論。
不過,你地長輩,平輩,後輩都要忍佢,顯得你地好冇能。
可能傻既先唔想同佢嘈

引用:
原帖由 泡泡果 於 2021-11-1 04:36 PM 發表

其實佢應該都唔想見你地男家, 不過可能佢老公俾壓力佢, 先一個月返黎一次~
佢唔係自願返黎, 黎到就當然俾臉色你地睇啦~ 
惡性循環, 有D野真係唔好勉強~ 你奶奶唔恨見佢, 佢唔駛被迫返黎, 咪相安無事囉~
奶奶都好少叫佢地返黎食飯,有時做節都唔見佢地架…

引用:
原帖由 Ariko 於 2021-11-1 05:47 PM 發表

我個人有以下建議:
https://youtu.be/l6qu8AOjzhQ?t=42
打人係唔岩的

引用:
原帖由 一路順路 於 2021-11-1 05:58 PM 發表

可能傻既先唔想同佢嘈
所以,家事真係最難。
今次真係難為了家嫂呀,呀家嫂。

咁人地有錢  又真係大9晒的

提示:支持鍵盤翻頁左 右