• 瀏覽: 19,550
  • 回覆: 413
  • 追帖: 5
本主題由 粵X 於 2021-11-1 03:24 PM 關閉
第一年大學畢業,第一個月出黎做野,因為兩老逼我比家用(我話負責番租水電煤雜,但唔包額外生活費),結果嘈到成個親戚圈都知道
講番我背景,獨仔,本身性格算開朗鐘意搞氣氛之類
成長過程發生左幾件事令我性情大變同自私,主要係兩老造成,甚至令我今時今日一蚊家用都唔想比

我初中果時父母離婚,我跟老母住,間兩房屋係丫婆臨走前留比我同老母,寫明我同老母兩個可以永久住係間屋,本身都住得好地地
高中果時老豆搞唔掂,賣左自己層樓(周轉問題)就同老母復合左,佢仲問我借錢
首先我唔知點解佢爭落咁多錢,明明乜野成就都冇
但我都係借左$20000比佢,我中學果時一個月我一千蚊零用錢,二萬蚊係扣埋車費儲番黎既成副身家
我諗住一家人,唔洗計太多,我自己生活又維持到,呢家諗番都覺得白痴

問題就黎,間屋得兩個房,佢地兩個一齊訓
我間房無啦啦多左個丫麻
丫麻好多老人習慣老老實實好影響到我(成晚開收音機聽粵音嘈住我,搽老人油成間房都係)
我日日七點起身番學,晚晚三四點先真係訓得著(耳塞、聽歌訓只要唔係100%都係冇用),番到學校訓覺又比老師鬧
我高中要準備文憑試,我頂唔順係fb用粗口鬧左幾次(冇指名道姓,亦冇當面)
我兩老鬧我不孝,唔忍得,唔尊重老人家,又話丫麻可能得幾年命,我都要咁對佢(然而我丫麻呢家仲好精神,祝佢長命百歲)
老實講孝順係你既責任,唔係我呢個做孫既,更加唔係係我人生重要既時刻搞尻我,仲要毫無悔意同其他親戚鬧埋我一份
我丫麻夾係中間都好內疚,但佢都冇任何辦法

去到考完DSE
第一年(15年)我個分上唔到U,我本身係想讀副學士上番U,去外國又冇我份,高級文憑又冇心水科
但佢地居然聽D垃圾同事/親戚講,要我讀完兩年出黎做野養番佢地
結果我讀左兩個月就出黎retakeDSE

第二年(16年)我個分終於Ok,我想讀既科佢地認為搵唔到錢(講真關你地咩事)
所以佢地話唔會比學費我讀,要讀我自己俾錢
我去左搵一個好錫我既親戚,同佢講左我既情況,問佢借留位費
佢應承左但話要搵我父母傾下
結果傾傾下兩老話我只想HEA多四年,又話我15~16年呢段時間我完全有能力搵學費(係人都知中六畢業可以做野),唔好左借右借咁失禮佢地
其實比5000留左個位我再自己借關窿,我已經會好感激佢地
我果下亦都好後悔初中借左20000比佢,意識到人一定要好好為自己打算,因為冇人會幫到你
丫麻見我咁唔開心所以自己都搬左去同姑姐住,我老豆又覺得好冇面,連個老人家都照顧唔到,成日比說話我聽

去到第三年我終於俾到學費開始讀大學,借關窿
呢四年間我聽左唔少難聽說話,例如話我表弟已經係英國大學畢業,你呢(你五千留位費都唔比,呢家走黎葡萄人地個仔?)
尤其反送中開始之後成日指桑罵槐
我都忍佢地

呢四年keep住食佢地住佢地(其實係應份,你生得出就要養,唔理佢過左十八歲未)
直到今年10月頭我出第一份全職糧
我人工得16K左右,佢地就要我比六千,仲好似好恩賜咁話:咁你都仲淨番一萬可以用,有咩唔滿意
我馬上同佢地攤牌──我一蚊都唔會比你地,除左我自己既洗費
我計一計D繳費單,我一個月最多用六、七百(一日沖兩次涼,打機既電費等)
咁佢地要我比六千係做乜野?
以為自己做左一部分父母應份既野(住同食),就可以拎到一份唔應份既錢?
攤完牌佢地又話我反骨、不孝、當冇生過我,講到佢地付出好多結果乜野都得唔到咁樣
過左幾日,本身以為佢地會知道呢幾年帶左幾多傷害比我,會內疚
結果係周圍唱我,搞到D姨媽姑姐個個wts我叫我行孝,又話佢地其實都好可憐(老豆賺得少,老母因疫情失業)
仲話,如果我要計清楚就要計埋以往24年係家裡既支出,真係痴9線,你生得出就要養,我天生冇欠你地任何野
生仔唔係幫你防老,你唔好好打算自己既晚年係你問題,何況你對人咁差
(我問哂我D朋友,佢地父母就算唔供大學都唔會賤到唔肯比留位費,唔比留位費之餘仲叫其他親戚唔好借)

我係同意比番自己係家裡既支出,唔係比多餘錢佢地買野
學佢地話齋,我中六畢業已經有能力搵到錢,咁佢地應該都自己有能力
咁……真係有問題?
(sorry有D長)

----
回應下大家既講法

伙食問題:三餐已經冇係屋企食
要我交番租水電煤我完全同意,但其他一蚊都嫌多
所以我唔係打算白食白住

租金問題:
層樓係丫婆留比我同老母住,理論上要交租既係我老豆,亦因為咁我都係唔會搬出去

學費問題:
四年大學佢地一蚊都冇出過,我一出黎爭落二十萬學債

價值觀問題:
先唔講黃藍問題,因為矛盾唔係由黃藍衝突開始,有腦有分析力既人相信都唔會扯去政治問題
生子女就有責任養佢一世,唔會指意佢黎防老、養番自己,如果唔係好似D豬乸咁生咪晚景無憂?
呢個係我同女友既共識,但佢好少少,伯母只係開口問拎千五,知道自己冇供人讀書就冇資格享受成果

個人回應:
我係自私,我唔自私為自己冇人會為我,我當年冇借錢比佢地周轉,我今年已經畢業第三年。
我當然做得絕,佢地做得絕在先,我唔咁做佢地唔會知對我傷害有幾大。
道義上做到最絕,法律上又因為丫婆遺囑趕唔走我,呢個做法我係幾年前就已經決定好。

近十年既冷言冷語同陷害,唔開心既情緒佔左我人生差唔多一半,見到D愚孝人士都咁嬲我就安心。
既然父不父,子亦無須盡孝。
問題就一早有,中學畢業唔解決,讀緊大學果時唔解決,出黎做野要我比家用先話一家人好好解決,已經太遲。

熱賣及精選
青年人有火氣我明的當你大D或會諗別人的難處你就會體涼人有D就大了一生都不會諗希望你不是第二類啦

人與動物不同之處是: 人會飲水思源、識感恩(例如子女孝順父母) 

畜牲就不會,貓狗養大就走,頭也不回 

引用:
原帖由 雨中外圍的心事 於 2021-10-27 16:40 發表

第一年大學畢業,第一個月出黎做野,因為兩老逼我比家用,結果嘈到成個親戚圈都知道
成長過程發生左幾件事令我性情大變同自私,主要係兩老造成,甚至令我今時今日一蚊家用都唔想比

我初中果時父母離婚,我跟老母住,本身都好地地
高中果時老豆搞唔掂,賣左自己層樓(周轉問題)就同老母復合左,佢仲問我借錢
...
你父母唔錫你係真,但唔當要養番父母,你繼續住間屋都要俾番自己果份錢,2-4千都好基本,睇下你係公屋得個床位定有間房咁好而定,你唔俾即係出黎做野仲要人養。

一係你搬出黎自食其力,咁就算唔俾都只係你冇咩盡孝(父不慈、子不孝好難分對錯),但唔算咁大個人仲啃老。

引用:
原帖由 雨中外圍的心事 於 2021-10-27 04:40 PM 發表

第一年大學畢業,第一個月出黎做野,因為兩老逼我比家用,結果嘈到成個親戚圈都知道

...
你有咁多錢俾佢?

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-10-27 05:38 PM 發表

青年人有火氣我明的當你大D或會諗別人的難處你就會體涼人有D就大了一生都不會諗希望你不是第二類啦
不過佢讀到書都算佢生性啦

引用:
原帖由 kee1203 於 2021-10-27 06:40 PM 發表

人與動物不同之處是: 人會飲水思源、識感恩(例如子女孝順父母) 

畜牲就不會,貓狗養大就走,頭也不回 
貓狗養大咗就會走返嚟嘅咩?

引用:
原帖由 JJJtai 於 2021-10-27 07:51 PM 發表

你父母唔錫你係真,但唔當要養番父母,你繼續住間屋都要俾番自己果份錢,2-4千都好基本,睇下你係公屋得個床位定有間房咁好而定,你唔俾即係出黎做野仲要人養。

一係你搬出黎自食其力,咁就算唔俾都只係你冇咩盡孝(父不慈、子不孝好難分對錯),但唔算咁大個人仲啃老。
認同,父母垃圾,繼續同住,應該點都比返少少(有d野無得計足,生得就要比佢住之類,由其親人),揾萬六要你六千覺過份既,一開始應該傾傾(3千差唔多,可能都傾唔成),但行到呢步,比我會揀搬走,唔係無日安寧同勁辛苦!

引用:
原帖由 doctor082003 於 2021-10-28 02:43 發表

認同,父母垃圾,繼續同住,應該點都比返少少(有d野無得計足,生得就要比佢住之類,由其親人),揾萬六要你六千覺過份既,一開始應該傾傾(3千差唔多,可能都傾唔成),但行到呢步,比我會揀搬走,唔係無日安寧同勁辛苦!
唔明呢一代是否太幸福,點解可以咁理直氣壯咁啃老。唔好講到要孝順唔好既父母咁偉大啦,但啃老都咁大聲講覺得自己啱真係利害。

引用:
原帖由 JJJtai 於 2021-10-28 08:22 AM 發表

唔明呢一代是否太幸福,點解可以咁理直氣壯咁啃老。唔好講到要孝順唔好既父母咁偉大啦,但啃老都咁大聲講覺得自己啱真係利害。
唉,依代d父母無咗傳統思想,可以做得好絕(睇新聞就知,5歲女被父母打死都有),但樓主個案係出黎做野,又1齊住,父母點衰都要比家用既,揾萬6要6千就多咗d(個人覺得)!

引用:
原帖由 doctor082003 於 2021-10-28 09:43 發表

唉,依代d父母無咗傳統思想,可以做得好絕(睇新聞就知,5歲女被父母打死都有),但樓主個案係出黎做野,又1齊住,父母點衰都要比家用既,揾萬6要6千就多咗d(個人覺得)!
咁又係,我都聽後生同事講佢地父母要好多家用,仲要父母根本唔缺錢。以樓主情況俾3千,等佢自己儲下錢獨立比較正常,但樓主父母應該係好唔掂既人。

引用:
原帖由 雨中外圍的心事 於 2021-10-27 04:40 PM 發表

...
你自己嘅 自私行為 同情緒問題 唔應該賴人, 係應該自己控制同 改善, 人生係你自己的。

引用:
原帖由 higyes 於 2021-10-28 12:25 AM 發表

貓狗養大咗就會走返嚟嘅咩?
冇錯,賴死係你屋企 冇貢獻 果D叫 甲由⋯

引用:

...
迫你俾家用 ?? 唔好俾囉....搬出去住 OK ?

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-10-27 05:38 PM 發表

你係第幾類 ? 呃社署錢幾十年

提示:支持鍵盤翻頁左 右