• 瀏覽: 20,402
  • 回覆: 413
  • 追帖: 5
+2
本主題由 粵X 於 2021-11-1 03:24 PM 關閉
引用:
原帖由 樹下地獄羊 於 2021-10-28 08:25 PM 發表

阿嫲都無欠你,點解要讓間房比你瞓?而唔係趕你出街? 你貴親?
你都識講阿嫲應該阿爸養,但你又唔養阿爸喎咁你阿嫲應該錫阿爸而唔應該錫你,你又唔係佢個仔。

其實樓主你有無睇到 你一家三口 好襯? 有什麼父母便有什麼仔女,遺傳的。你根本已經被同化了,你都行緊你老豆老母條路互相傷害。

阿仔唔養老豆,老豆唔養阿嫲。
阿嫲唔錫老豆,老豆唔錫仔。

你們一家都冷血欠親情,既然覆水難收,樓主搬走脫離關係 ...
間屋係我丫婆比我老母同我既
所以間房係我既,唔係我丫麻既

係咪好難理解……?

我冇怪到丫麻
而係我想去解決我訓唔到覺又要日日番學會猝死既問題
我老豆周轉問題想同番我老母一齊
咁佢就要想辦法解決丫麻既問題,唔係掉佢去我間房

樓主講錯晒
唔係家用問題
而家你同老豆老母相處關係唔好
關係好. 點會計較果一萬幾千
你都憎到你父母入骨
無謂留係屋企啦
一句話間屋係呀婆留低. 我有權住?
層樓有你名咩
爭唔過就搬
寧願打多份工
返到屋企清清靜靜好過日日對住仇人

利申. 一人住

廿萬學債咋嘛?
我個時廿幾萬呀小朋友,講緊十年前呀!
邊個叫你咁傻講到明人工幾多,我咁多年都冇講過搵幾多錢🤓

搵社工傾下

記得我細個,媽咪好嚴,成日打我
放學要立刻返屋企
想參加課外活動永遠無錢
連買參考書都唔肯比錢
攪到要上堂比老師罰
有時覺得媽咪無文化,為左慳錢唔會考慮我
讀書咁多年苦左咁多年
25蚊一日包搭車食飯,我一日都係用10蚊
草草埋埋啲錢自己買書
爸爸知媽咪咁唔岩,有時幾十蚊都比我袋住
人大左知屋企其實好窮,一碟餸可以食兩日
中五開始半工讀,賺到兩千都要同屋企分一半
我讀完中七就出黎做野
因為爸爸有長期病無再返工,媽咪要照顧佢
我人工唔多,個陣得8000 比左3700屋企
無怨過屋企人點解無能力比我讀上去
我一心只係想改善屋企環境 唔想比人睇唔起
爸爸成日話‘窮在路邊無人問,富在深山有遠親’
老豆教我做人既野真係記一世,樂觀正面待人接物
媽咪係我心目中係刀子咀豆腐心
2015年老豆過身,我應承佢會照顧媽咪,佢擔心媽咪比人呃,怕佢搵過個老伴搵錯人
到左今年2021年啦,我媽真係要拎貞節牌坊,照顧頭家好好,屋企當年窮
努力左呢幾年,我買左樓寫埋我媽名,一個月比一萬家用佢,佢過住佢啲朋友都羨慕嘅生活

講完一大輪野,我淨係想同樓主講
做人要飲水思源
唔好怨恨屋企人
多啲同理心

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 tacticsolve 於 2021-10-28 09:37 PM 發表
有些人無腦, 只懂愚考, 跟本從來無係當事人角度去睇整件事,
和了解當事人的痛苦.

樓主的做法, 唔敢講做得好或唔好, 佢有佢道理 (唔理樓主是否黃屎).

但見到樓主父親 (唔講母親, 因資料不太多), 究竟做了多少好事幫助樓主? 要樓主好L 感恩?

讀到書, 考到大學, 唔去幫留位費等等..., 還多加阻攔, 為的就是早些出來養自己? 咁自L 私??
...
父母無錢供個仔讀大學
叫佢早早出黎做野有咩問題
一定要讀大學先搵到錢咩
洗碗兩萬
地盤散工一日800
樓主叻仔囉左個學位
原來先得果16000人工
好心而家D後生
咪成日想遲出身做野就係咁搵野讀啦
香港一早唔係靠學歷搵食既地方啦

引用:
原帖由 禁言先生 於 2021-10-28 02:49 PM 發表

睇埋留言發現唔止一條😅
6000?搬出去啦!父母唔一定乜都啱,但無條件的愛都係雙向o既,既然無咩感情,父母唔係欠左你地呢d無骨氣o既人渣架!
睇呢的新世代留言多會嘔血

引用:
原帖由 脫褲製朋 於 2021-10-28 09:40 PM 發表

父母無錢供個仔讀大學
叫佢早早出黎做野有咩問題
一定要讀大學先搵到錢咩
洗碗兩萬
地盤散工一日800
樓主叻仔囉左個學位
原來先得果16000人工
好心而家D後生
咪成日想遲出身做野就係咁搵野讀啦
香港一早唔係靠學歷搵食既地方啦
哈哈
我由頭到尾都冇講過佢地冇錢,你又腦補到既?
佢地果時有錢但我已經冇指意佢地,我去搵親戚借佢地出面阻撓係咩玩法?
單憑呢點我可以唔會當佢地父母

😮💨

引用:
原帖由 雨中外圍的心事 於 2021-10-28 09:55 PM 發表

哈哈
佢地果時有錢但我已經冇指意佢地,我去搵親戚借佢地出面阻撓係咩玩法?
咁咪搬走老死不相往來羅,你仲想痴d乜?

引用:
原帖由 雨中外圍的心事 於 2021-10-28 09:55 PM 發表

哈哈
要借錢讀書
即係你無資格全職做學生啦
大把人半工讀啦
供書教學到中學已經係仁至義盡
大學唔係老奉要供埋你上去架先生
同親戚借更加係笑話
想話比人知我屋企好唔掂要撲水?
我係你老豆都阻止你啦

你地思維好相似@@
所以佢地今時今日有咁既結果都係自作自受為左面子浪費個仔既人生
但從今以後佢地唔會再拖累到我

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]