• 瀏覽: 20,405
  • 回覆: 413
  • 追帖: 5
+2
本主題由 粵X 於 2021-11-1 03:24 PM 關閉
引用:
原帖由 sman070707 於 2021-10-28 04:19 PM 發表
其實無嘢喺應份,生得你出都可以唔養你送你去保良局。

就當你地零感情,廿年黎當打和無拖無欠,咁就均真d俾返個劏房價+伙食+雜費佢地囉。到第時有本事咪搬出去,老死不相往來。佢地唔會分身家俾你,你又唔會幫佢地擔花買水。成件事就完滿啦喺咪?
其實呢D咪有因必有果.

咁佢地對樓主又真係好差.
最差係係人都想自己仔女將來有出息.
連個5千留位費都唔比.  跟本想個仔快D出來搵錢.
但講真得中六, 搵到幾多錢?
得幾千蚊. 佢父母會唔會太短視?

不過學你講, 咪比3,4千算. 等自己有能力咪搬出去.

引用:
原帖由 晶晶寶寶 於 2021-10-28 04:27 PM 發表

如果樓主一日三餐都係屋企提供.
就真係又食又住. 我睇佢一星期都唔食得幾多餐.

我識人一樣搵萬5, 都係比三千蚊屋企, 中午帶飯, 晚上又係食屋企.
有人洗埋衫, 屋企要買乜都唔使比錢. 咁你話呢?

咁你話樓主比6千唔多?  有突啦.
errr...其實我三餐已經冇係屋企食
見到佢地搞到我遲畢業仲攤大手板已經都唔開胃
用常理去諗攤哂牌基本上都唔會一齊食

我比較嬲既位唔係其他,係我本來讀到書但佢地叫人唔好借錢比我讀
姐係你唔幫我唔緊要,但唔好靠害

引用:
原帖由 晶晶寶寶 於 2021-10-28 04:27 PM 發表

我識人一樣搵萬5, 都係比三千蚊屋企, 中午帶飯, 晚上又係食屋企.

好簡單, 出去租間劏房, 幾錢一個月? 六千蚊, 剩係租都唔夠喇

可能我MISS左好多背景
已經係一樓補充番

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-10-28 04:37 PM 發表

好簡單, 出去租間劏房, 幾錢一個月? 六千蚊, 剩係租都唔夠喇
咁你有無諗, 樓主一讀完書, 就要還錢比政府?
得一萬蚊重要還錢比政府, 邊夠錢用?

租金問題:
層樓係丫婆留比我同老母住,理論上要交租既係我老豆,亦因為咁我都係唔會搬出去 <-----

我都估無理由你老豆重有層樓你地一家人住.
咁其實好多程度你老母都係受你老豆影響,
佢講乜你老母又跟.

好心啦, 呢D咁無用的男人趕走佢好過.

引用:
原帖由 晶晶寶寶 於 2021-10-28 04:44 PM 發表

而家樓主話一蚊都唔比呀, 我都係想佢知, 如果擘面嘅後果會如何.
大個仔, 要識諗, 唔係吓吓都情緒行先, 而且, 亦唔應該記咁多舊仇, 冇幫助的

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-10-28 04:50 PM 發表

而家樓主話一蚊都唔比呀, 我都係想佢知, 如果擘面嘅後果會如何.
大個仔, 要識諗, 唔係吓吓都情緒行先, 而且, 亦唔應該記咁多舊仇, 冇幫助的
咁又係, 所以我咪話每月放低3,4千就算.
其他野當聽唔到.

引用:

我識有人搵3萬,唔使俾家用tim,但唔代表合理。6000蚊好多咩?自己出去住劏房連埋水電伙食一定唔夠。唔好講到6000蚊可以養埋呀爸呀媽先得架,俾緊自己個份咋

引用:
原帖由 雨中外圍的心事 於 2021-10-27 04:40 PM 發表
第一年大學畢業,第一個月出黎做野,因為兩老逼我比家用,結果嘈到成個親戚圈都知道
講番我背景,獨仔,本身性格算開朗鐘意搞氣氛之類
成長過程發生左幾件事令我性情大變同自私,主要係兩老造成,甚至令我今時今日一蚊家用都唔想比

我初中果時父母離婚,我跟老母住,本身都好地地
高中果時老豆搞唔掂,賣左自己層樓(周轉問題)就同老母復合左,佢仲問我借錢
首先我唔知點解佢爭落咁多錢,明明乜野成就都冇
...
一睇就知黃畜。
我有用心睇哂。
鬧你,屌你,我就唔會凈係高地。
我細時,都有反叛,覺得家人欠我,有想過自殺添。
後尾遇到個好社工,同依家D仆街社工完全兩回事,佢屌我,問我知唔知咩叫街童?有冇聽過保良局?見過孤兒未?法例有放棄監護人權利,等社署接手架。
冇人欠你,你唔走就一定欠父母。
你父母再仆街,你只有離開權利,冇論你幾多歲,成年與否你都可以向社署求助。
但你就一定冇做仆街仔報復父母的權利。
自己先反省。

引用:
原帖由 晶晶寶寶 於 2021-10-28 04:52 PM 發表

咁又係, 所以我咪話每月放低3,4千就算.
其他野當聽唔到.
唉, 家家有本難唸的經, 只希望樓主冷靜啲, 唔好意氣用事, 變成雙輸就好嘞

引用:
原帖由 晶晶寶寶 於 2021-10-28 04:44 PM 發表

借錢之前唔使諗之後還唔還到?樓主都識講啦,唔係欠左阿爸阿媽,所以唔會俾家用。咁點解要期望家人欠左佢?3,4千蚊夠俾生活費咩,出得黎做野,都已經係成年人,冇人有責任養佢,覺得家用多既,可以搬走,唔係一句擺低家用,收就收,唔收就算。

引用:
原帖由 呀單 於 2021-10-28 04:59 PM 發表

借錢之前唔使諗之後還唔還到?樓主都識講啦,唔係欠左阿爸阿媽,所以唔會俾家用。咁點解要期望家人欠左佢?3,4千蚊夠俾生活費咩,出得黎做野,都已經係成年人,冇人有責任養佢,覺得家用多既,可以搬走,唔係一句擺低家用,收就收,唔收就算。
咁既然互相冇欠對方,樓主比番自己果份就算好合理
層樓係阿婆比佢母子的話,租金就難計,但最大份一定係老豆比

父母求學時期唔供書教學,老來就唔好要生活費

16k比6k唔算太過份,租+水電媒雜費都差唔多
父母唔係搵得多,後生要養你,無儲到咩錢
你唔養佢地,咁佢地退休只有拎綜緩
一家人要計到咁足,唯有反面,搬走
傾下比少d得唔得啦

引用:
原帖由 呀單 於 2021-10-28 04:52 PM 發表

我識有人搵3萬,唔使俾家用tim,但唔代表合理。6000蚊好多咩?自己出去住劏房連埋水電伙食一定唔夠。唔好講到6000蚊可以養埋呀爸呀媽先得架,俾緊自己個份咋
認同

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]