• 瀏覽: 1,939
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
小弟30,我啊哥40.我地都系外國生活。20年前移民,啊媽離婚一個人養大我地。咁多年都養大我地好好。到大學畢業,有好工作。到我廿幾歲,大家一半錢買左兩間屋做投資,所有野都經佢同意,但系唔需要我同意。太多野唔講啦。就講啲例子,我系廁所開大,佢就咁打開門同我傾閑計,我話等陣出去先講,佢就大鬧話我唔肯聽佢講野。佢之前叫我做野,我好正常一句ok, 佢話我ok背後系唔ok, 話我個心其實罵緊佢,不過我真系ok就ok. 仲有今日我用緊電腦嗰時,佢問我食唔食蛋撻,我好正常一句 "唔食啦" 佢話做咩而家咩都唔食,我買既野你唔鐘意食,唔鐘意食我啲野咪出聲囉,哩個家你唔鐘意咪唔好理哩個屋企,無哩個啊媽有咩所謂。仲有credit card成日check我,我去左mcdonald一次佢就問長問短,我話可唔可以唔好check啊,佢就好唔高興話,關心都唔得。

有好多野都講唔晒,只系申下,我真系頂唔順我啊媽。

熱賣及精選
佢都係關心你者。

老左的女人必定長氣習慣下啦

引用:
原帖由 絕望天使 於 2021-10-26 07:59 PM 發表

小弟30,我啊哥40.我地都系外國生活。20年前移民,啊媽離婚一個人養大我地。咁多年都養大我地好好。到大學畢業,有好工作。到我廿幾歲,大家一半錢買左兩間屋做投資,所有野都經佢同意,但系唔需要我同意。太多野唔講啦。就講啲例子,我系廁所開大,佢就咁打開門同我傾閑計,我話等陣出去先講,佢就大鬧話我唔肯聽佢講野。佢之前叫我做野,我好正常一句ok, 佢話我ok背後系唔ok, 話我個心其實罵緊佢,不過我真系o ...
要體諒佢孝順佢,辛苦咁多年捱大你。

引用:
原帖由 故鄉明 於 2021-10-27 06:51 AM 發表

佢都係關心你者。
其實都係出於關心佢,只係講得太多令到佢變得煩。

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-10-27 07:25 AM 發表

一定咩?我阿媽都冇咁樣播。

之後再傾下啦

冇事既~~

引用:
原帖由 絕望天使 於 2021-10-26 07:59 PM 發表

小弟30,我啊哥40.我地都系外國生活。20年前移民,啊媽離婚一個人養大我地。咁多年都養大我地好好。到大學畢業,有好工作。到我廿幾歲,大家一半錢買左兩間屋做投資,所有野都經佢同意,但系唔需要我同意。太多野唔講啦。就講啲例子,我系廁所開大,佢就咁打開門同我傾閑計,我話等陣出去先講,佢就大鬧話我唔肯聽佢講野。佢之前叫我做野,我好正常一句ok, 佢話我ok背後系唔ok, 話我個心其實罵緊佢,不過我真系o ...
更年期女人係咁嘅啦,
一就搬,
一就忍。

30歲人仲阿媽前阿媽後?搵個女人結婚搬出去住啦

引用:

天下無不是的父母.......盡量容忍啦

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-10-27 07:25 AM 發表

講一套做一套,你早幾年點解成日出 Po 唱衰你個高齡老母 ?

引用:

您媽好明顯情緒有問題 好難搞 深表同情😫 您將來結婚一定唔可以同佢住 否則您一定離婚
孝順就一定要啦 唔好理佢了 盡左力就算

到佢瓜左
你咪會掛住佢日日點煩你架啦

引用:

揾個男人俾佢啦!
佢把全副精神放在你們身上,事無巨細都會非常關注於你們的!

引用:

咁似我老母,最後我頂唔順出了去住