• 瀏覽: 20,741
  • 回覆: 167
  • 追帖: 2
係香港就算住大西北都唔會好唔方便。但係大馬既話一定要揀好地段, 方便既位置同埋配套夠既大型屋苑先值得投資。呢樣野你地要諗諗

大馬嘅生活也唔系咁好過。

樓主好似唔係好有移民必要,只係受周圍氣氛感染似的

問左阿媽估唔到佢都算贊成大馬呢個地方…可能真係夠近香港, 同埋果邊多華人可以講返廣東話。之前同佢傾移民佢明明都耍手擰頭…

移民大馬真係on9,大馬冇得移民只有第二家圓計劃,以前批10年居住期,依家改5年,35歲以下冇得申請,大馬政府一直改嚟改去想搵笨實搵錢,今次二年二改,每次舊人落台又改一次,而且貪污利害,加上你行落街見到D有色人種望你嘅眼…

大馬? 你以為你可以好似大陸台灣咁週圍去週圍行呀,行錯入隔離區你都遇左老笠毆打強姦。

大馬正呀, 勁食榴槤

引用:
原帖由 公司小主席 於 2021-10-26 03:53 PM 發表

大馬無移民,你朋友應係第二家園過去,大馬好多唔同人種,類似加拿大咁,不過大馬耐不耐就排華。要考慮清楚
聽講吉隆坡,賊人係街搶嘢唔係就咁搶,係連你隻手斬落黎,確保搶到手

移到過去冇嘢做會變大碼

我有朋友舊年 mm2h 去咗檳城,而家日日話想返香港。

引用:
原帖由 是但求其愛 於 2021-10-26 06:36 PM 發表

都係既…你係都有留意開?之前識人買係經邊個代理?
過去住落先考慮買樓,萬一住吾慣想返香港,層樓難放手,果邊二手樓市場好差。

引用:
原帖由 東熱汁男 於 2021-10-26 10:27 PM 發表
第二家園計劃!我都想試下,可惜停左了
就開,改左標準,如果你五十歲以下,每月收入四萬令吉。每年最少停留大馬九十天。
仲有其他改變......

引用:
原帖由 庭園美 於 2021-10-27 01:46 AM 發表

係一個等死嘅好地方
無錯!退休無所事事就 OK, 如果仍揾食就要考慮清楚。

引用:
原帖由 庭園美 於 2021-10-27 10:50 AM 發表

花啲錢,去買一個三流國家三等公民嘅戶籍,仲有權過去等死,有啲人覺得好抵架!
如果mm2h 連戶籍都吾係,祇係一個長期出入境不受限制批准。

引用:
原帖由 良心打白條 於 2021-10-27 01:24 PM 發表

如果mm2h 連戶籍都吾係,祇係一個長期出入境不受限制批准。
係呀,所以真係好on9。
除非真係好想揾個地方收埋自己等死。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]