• 瀏覽: 24,975
  • 回覆: 26
  • 追帖: 2
佢細佬結婚,我同老公傾好1萬蚊人情。

但原來佢又瞞住我叫我老公姐係佢阿哥資助佢結婚,想我老公資助佢5萬!

我老公仲諗住瞞住我,如果唔係聯名戶口冇咗5萬蚊我真係唔會知!

補充多少少, 佢唔係借,係要我哋出錢

引用:
原帖由 kawakawa 於 2021-10-23 09:47 PM 發表
你的態度和回答十分重要,千萬不要讓這件事情,最後你使和先生或是你先生和他們家族之間的裂痕,相信你會有智慧去處理好。
依家我想睇下聯名戶口可唔可以改返2個人簽名

引用:
原帖由 Demetrius 於 2021-10-23 09:57 PM 發表
佢哋兩鬆啲幾十年感情,都唔值5萬,咁你哋夫妻應該連5千都唔值。
你用自己錢我話知你,你用聯名戶口錢,係咪應該要講聲呢?

引用:
原帖由 安迪2000 於 2021-10-23 10:02 PM 發表
我細佬要結婚,我叫細佬攞層樓去住。樓主咁都計?
咁你有能力,我地冇咁多錢

引用:
原帖由 香港勇敢的手袋 於 2021-10-23 10:54 PM 發表
如果你老公係攞自己既錢去資助,我覺得就冇太大問題,話晒2兄弟,但係你地聯名戶口攞錢,又唔同你講,你老公又講唔通
呢點真係講唔通,我屋企人有事要用錢,我都唔會喺聯名戶口拎錢呀

引用:
原帖由 野狐狸 於 2021-10-23 11:03 PM 發表
幫,唔係唔得,
但係家用戶口嘅錢唔可以未得雙方同意就隨便用
一係就問埋你等你同意,
一係佢應該用私己錢去幫。
佢用私己錢我冇問題

引用:
原帖由 袋中奇怪的傻瓜 於 2021-10-24 08:25 AM 發表
恭喜晒,第日你老公個細佬,買樓又要你老公幫, 新居裝修 又要你老公幫,生仔又要你老公幫, 你奶奶又因為細仔結婚了,你奶奶生活靠晒你老公幫,你老公咁慷慨,你地好快 變丐幫
香港典型例子:
冇$ 學人結婚,永遠將責任交比別人
我地自己都未買到樓呀

引用:
原帖由 samsunlg 於 2021-10-24 08:28 AM 發表

聯名戶口錢都可以只係一個人儲
我都有份草,唔係得佢一個

引用:
原帖由 HSBCTKO 於 2021-10-24 10:08 AM 發表
聯名戶口點解唔係set兩個人簽名先攞得錢嗰種, 是但一個人都攞得錢嘅,咁整聯名戶口嚟做乜?樓主自己都要檢討下
所以依家好後悔

引用:
原帖由 海邊12 於 2021-10-24 10:23 AM 發表

報警拉佢啦
聯名戶口係你兩個人既錢係咪?
咁即刻佢未經你同意挪用你啲錢
咁係偷竊喎!!!
不過。。。。。。入面啲錢邊個大份邊個細份先
你攪清楚件事未?
如果入面有十萬以上
佢攞自己果份去資助佢親人又有咩問題呢?
結左婚個男人啲錢唔一定係你架
可以係佢私己錢
其實畢錢係首期... 差唔多一人一半

引用:
原帖由 明日強勁的富豪 於 2021-10-24 11:52 AM 發表

首先聯名戶口嘅錢邊個搵番嚟先,而且5萬又唔係多,無謂傷兩兄弟感情,如果今次唔幫,將來你娘家要問你幫忙時,你老公會同你講當年佢都無幫細佬,所以都唔會幫你
下,當初我娘家有事,佢都冇話要拎聯名戶口錢幫

引用:
原帖由 tommwins 於 2021-10-24 02:09 PM 發表
嘩 結婚都要搵人資助 5萬過分啦 遲下無錢去旅行買樓都搵你老公搞掂
你老公傻能左呀 不過前提你地月薪幾多先 如果每月搵幾十萬咁又無所謂
唔算多,仲要交租呢,畢錢係諗住用嚟比首期,仲草緊呀

引用:
原帖由 tommwins 於 2021-10-24 02:19 PM 發表
錢多少唔係重點
問題係男人結婚後 一定是以自己老婆仔女為大
無論有兄弟姊妹幾親都好 婚前一家人 婚後兩伙人
而家佢咁樣資助另一伙人 日後妳有排煩
我都係擔心呢樣呀,樓上好多人只係話兩兄弟兩兄弟,咁你都要顧掂自己先幫人啦,依家佢細佬又唔係借錢,係資助呀,姐係送錢比人使呀!

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-10-24 04:59 PM 發表
冇錢學乜人結婚, 同居咪算囉.
遲D你叔仔硬唔起嚟, 係咪又叫你老公幫幫手, 或口, 又或是9?
我朋友都係咁講,無錢就唔好學人結婚

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2021-10-24 05:05 PM 發表
其實你知唔知, 親兄弟係好親的, 雖然係分左家. 
自己頭家唔重要?如果我哋好多閒錢,咁5 萬蚊真係冇所謂,但我哋仲草緊錢比首期呀,你幫人唔使理老婆?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]