• 瀏覽: 25,001
  • 回覆: 202
  • 追帖: 2
錢多少唔係重點
問題係男人結婚後 一定是以自己老婆仔女為大
無論有兄弟姊妹幾親都好 婚前一家人 婚後兩伙人
而家佢咁樣資助另一伙人 日後妳有排煩

為咗5萬!
無兄弟做!

冇錢學乜人結婚, 同居咪算囉.
遲D你叔仔硬唔起嚟, 係咪又叫你老公幫幫手, 或口, 又或是9?

其實你知唔知, 親兄弟係好親的, 雖然係分左家. 

5萬好多咩?買對龍鳳鈪都唔止啦,仲係兩兄弟喎,你會唔會想做500蚊人情算?

平有平結者!叫細佬冇錢就唔好搞咁多嘢

引用:
原帖由 掃地工人 於 2021-10-23 07:25 PM 發表
佢細佬結婚,我同老公傾好1萬蚊人情。

但原來佢又瞞住我叫我老公姐係佢阿哥資助佢結婚,想我老公資助佢5萬!

我老公仲諗住瞞住我,如果唔係聯名戶口冇咗5萬蚊我真係唔會知!
叫返你老公攞夠十萬,五萬比細佬,五萬比你,公平。

引用:
原帖由 掃地工人 於 2021-10-23 07:25 PM 發表
佢細佬結婚,我同老公傾好1萬蚊人情。

但原來佢又瞞住我叫我老公姐係佢阿哥資助佢結婚,想我老公資助佢5萬!

我老公仲諗住瞞住我,如果唔係聯名戶口冇咗5萬蚊我真係唔會知!
兄弟如手足夫妻如衣服

咁要睇下做阿哥的經濟能力,五萬都唔算太多,俾禮金都唔知幾多,就咁上嚟話瞞住你問阿哥資助,由此睇出點解要瞞住你,唔怪得啲人話結婚後同原有家庭關係隨時因老婆引致不和

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-10-24 01:58 PM 發表
出錢資助自己細佬有乜問題?  5皮野又唔係咩大數目
聯名戶口喎,唔使同老婆講咩

引用:
原帖由 一頁默默的盡頭 於 2021-10-24 09:18 PM 發表
咁要睇下做阿哥的經濟能力,五萬都唔算太多,俾禮金都唔知幾多,就咁上嚟話瞞住你問阿哥資助,由此睇出點解要瞞住你,唔怪得啲人話結婚後同原有家庭關係隨時因老婆引致不和
但結咗婚,錢銀呢d野點都要同老婆商量啦,仲要喺聯名戶口拎錢

引用:
原帖由 波加快 於 2021-10-25 12:22 AM 發表

聯名戶口喎,唔使同老婆講咩
我都係聯名戶口,但係攞果少少錢使乜同對方交代?何況又唔係攞啲錢去做啲唔見得光嘅事

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-10-25 12:26 AM 發表

我都係聯名戶口,但係攞果少少錢使乜同對方交代?何況又唔係攞啲錢去做啲唔見得光嘅事
下,開得聯名戶口就當然係為咗頭家,方便大家一齊草錢…… 咁點解唔拎自己戶口啲錢呢?

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-10-25 12:26 AM 發表

你可能覺得5萬少,萬一樓主屋企本身都唔係有錢,咁5萬對於佢哋來講就好多啦

引用:
原帖由 波加快 於 2021-10-25 12:27 AM 發表

下,開得聯名戶口就當然係為咗頭家,方便大家一齊草錢…… 咁點解唔拎自己戶口啲錢呢?
我開聯名戶口係用來方便我同老婆攞錢用,更何況樓主又冇交代佢嘅財政狀況,所以我先會攞自己嚟做例子

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]