• 瀏覽: 9,706
  • 回覆: 51
  • 追帖: 1
少少背景,結咗婚四年,有個四歲大嘅女,租緊樓住,之前都係我一個人負責搵錢,個女人負責照顧個囡,疫情關係,之前份工冇咗,收入大減,而家搵大約$16,000個月,個女人上年十二月都有出返嚟做嘢,人工大約$21,000個月,請咗個姐姐照顧個女。

個女人出嚟做嘢冇耐,大約上年十二月,已經搭上左一個男同事,我一月左右發現,佢話會分開,觀察左幾個星期,我都相信件事已經完咗,就諗住算數。

到咗二月中至尾左右,我又發現有另一個男人嘅出現,個女人會帶埋個女話去佢外家屋企過夜,但俾我發現帶完個女去佢外家度,自己就會去咗第二度過夜。
忍無可忍,同佢攤牌,最後決定大家分開,但係大家都想要個女,大家傾過一排,都唔想搞上法庭棧嘥錢,最後大家傾好咗個女會跟佢,佢會好好對個囡,亦都會好好同我交代阿女嘅嘢(例如得閒會send下相俾我果啲)。而佢唔會要我嘅贍養費,但係就要我每個月$1500嘅費用係for 阿女,而我每個星期有一兩日可以見個囡。

到咗五月尾,我就正式離開咗呢個屋企,佢話離婚嘅手續佢會搞掂,我離開咗之後大家都仲會當普通朋友咁WhatsApp下,期間我都有三次催佢離婚手續搞成點,佢就話跟進中。

近呢個月, WhatsApp同佢講咩幾乎都唔睬我,直到近兩日,律師樓終於打俾我話約我想去簽紙,上到去啲條款同之前傾嘅唔同,佢需要我比贍養費,而每個月比阿女嘅錢去到$8000,但係以我而家嘅人工根本比唔起,問佢發生咩事,佢一係已讀不回,一係就話自己同律師傾唔好搵佢,唔知佢痴咗咩線,依家講到好似我錯晒咁樣。

而家想求吓各位網民,究竟可唔可以教吓我應該點做,我啱啱已經申請咗法援睇吓有冇律師幫到我

另外我明白感情嘅嘢冇得勉強,但係我有樣嘢好唔甘心,就係個女人上年年尾已經有第二個,但係仲係咁洗我錢,嗰三幾個月已經洗咗十萬八萬,又買iPhone,又買呢樣果樣,又考車牌,又話對眼要做矯視。希望各位高抬貴手,唔好鬧我,我覺得自己已經好慘,我只係而家好迷惘睇吓大家有冇啲咩意見可以幫到我,謝謝大家

熱賣及精選
引用:
原帖由 Verycham 於 2021-10-22 12:13 AM 發表

少少背景,結咗婚四年,有個四歲大嘅女,租緊樓住,之前都係我一個人負責搵錢,個女人負責照顧個囡,疫情關係,之前份工冇咗,收入大減,而家搵大約$16,000個月,個女人上年十二月都有出返嚟做嘢,人工大約$21,000個月,請咗個姐姐照顧個女。

個女人出嚟做嘢冇耐,大約上年十二月,已經搭上左一個男同事,我一月左右發現,佢話會分開,觀察左幾個星期,我都相信件事已經完咗,就諗住算數。

到咗二月中 ...
佢搵到米飯班主了

引用:
原帖由 Verycham 於 2021-10-22 12:13 AM 發表

到咗二月中 ...
贍養費唔係佢要幾多就幾多,佢有返工。你有屋企人幫手照顧無?

邊個急離邊個讓步。

引用:
原帖由 不基含情的妹頭 於 2021-10-22 01:04 AM 發表

贍養費唔係佢要幾多就幾多,佢有返工。你有屋企人幫手照顧無?

邊個急離邊個讓步。
我有屋企人幫手照顧呀,同埋我覺得自己輸在而家個女已經喺佢手上,就連佢返放學邊度上校車啲基本野我都唔知,因為佢都唔肯講

引用:

到咗二月中 ...
放下兩人的瓜轕,聚焦自己想要的:應該是個囡吧?!做什麼都是為個囡好,是嗎?

引用:
原帖由 Verycham 於 2021-10-22 00:13 發表

到咗二月中 ...
我諗你要考慮下係咪都搵個律師去處理呢件事會好d

引用:
原帖由 Verycham 於 2021-10-22 05:45 AM 發表

我有屋企人幫手照顧呀,同埋我覺得自己輸在而家個女已經喺佢手上,就連佢返放學邊度上校車啲基本野我都唔知,因為佢都唔肯講
打去學校問。

引用:
原帖由 沉默的期待 於 2021-10-22 08:33 AM 發表

放下兩人的瓜轕,聚焦自己想要的:應該是個囡吧?!做什麼都是為個囡好,是嗎?
問題我係想要,但個女已經喺佢手上,難搞

引用:
原帖由 bearbear0 於 2021-10-22 09:36 AM 發表

我諗你要考慮下係咪都搵個律師去處理呢件事會好d
我早兩日已經申請咗法援,希望快啲有消息

引用:
原帖由 不基含情的妹頭 於 2021-10-22 09:43 AM 發表

打去學校問。
問無用,我都無接送証,都無得接。
我意思唔係話想接到個女,係個女人連邊度上落校車呢啲小事都唔比我知

根本個女人一早部署個離婚局比你踩
明知個女人出面有男人,咁都放棄撫養權比個女人
離婚黎講,邊個有撫養權就揸至尊咁樣
睇黎你都係等法援會唔會批律師比你好過
無乜野可以幫到你

引用:
原帖由 Verycham 於 2021-10-22 10:14 AM 發表

問無用,我都無接送証,都無得接。
我意思唔係話想接到個女,係個女人連邊度上落校車呢啲小事都唔比我知
見都唔想見?咁爭黎做咩?
你有無諗個女是否都想見到你?唔好為啖氣,向前走,細佬唔係資產,唔係武器,唔係工具。
諗下自己想要嘅係咩,佢要唔到8000,你有權拒絕,唔好為錢爭。

引用:
原帖由 不基含情的妹頭 於 2021-10-22 10:44 AM 發表

見都唔想見?咁爭黎做咩?
你有無諗個女是否都想見到你?唔好為啖氣,向前走,細佬唔係資產,唔係武器,唔係工具。
諗下自己想要嘅係咩,佢要唔到8000,你有權拒絕,唔好為錢爭。
唔係唔想見,家陣每個星期都見到個女一兩日,個女每次見我都好開心。
我而家想爭係因為個女人突然間態度180度轉變,應該係有第二個人教路,所有關於阿女嘅嘢都唔會話俾我知,淨係俾我每個星期見一兩次係咁多,嗰時諗住個女係俾佢臭係因為佢應承咗我好多嘢,包括會好多時間陪個囡,但係而家佢每逢放假就係將個女放喺佢屋外家,然後自己走去玩

引用:
原帖由 Verycham 於 2021-10-22 10:12 AM 發表

問題我係想要,但個女已經喺佢手上,難搞
爭不回來也還有很多可以為個女做的。平心靜氣和她傾吧

呢個有點會玩訥

提示:支持鍵盤翻頁左 右