• 瀏覽: 1,424
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
點解香港既教育咁樣,小一開左學兩個月,功課愈來愈多,默書一次難過一次,仲要一星期默兩次書,者係預左家長唔使返工日日起屋企湊小朋友溫書做功課?考驗緊屋企既財力有幾豐厚?唔怪得愈來愈多學童自殺,怪獸家長係俾學校迫出黎,邊有家長想自己小朋友起壓力底下成長,我日日返工,放工後都7,8點返到屋企,屋企老人家又唔識教小朋友功課溫書,唯有等我返屋企晚上7,8點既時候先開始做功課溫書,溫到12點幾1點先有得訓,呢啲生活好難捱,默書又咁多,愈來愈難,我見到自己個小朋友都覺得辛苦,唉!

熱賣及精選
背默定讀默?

依家小朋友嘅壓力也好大

篩選學生是在教育制度中....原則上的錯誤......

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-10-21 10:49 AM 發表

背默定讀默?
而家讀默,遲啲要背默

引用:
原帖由 江湖會朋友 於 2021-10-22 08:01 PM 發表

而家讀默,遲啲要背默
以讀默嚟計又唔算太難, by the way, 小朋友讀緊嘅係名校?

引用:
原帖由 江湖會朋友 於 2021-10-21 10:31 AM 發表

點解香港既教育咁樣,小一開左學兩個月,功課愈來愈多,默書一次難過一次,仲要一星期默兩次書,者係預左家長唔使返工日日起屋企湊小朋友溫書做功課?考驗緊屋企既財力有幾豐厚?唔怪得愈來愈多學童自殺,怪獸家長係俾學校迫出黎,邊有家長想自己小朋友起壓力底下成長,我日日返工,放工後都7,8點返到屋企,屋企老人家又唔識教小朋友功課溫書,唯有等我返屋企晚上7,8點既時候先開始做功課溫書,溫到12點幾1點先有得訓,呢 ...
你讀間咁嘅學校,預咗要全職湊小朋友,下午開始做功課,然後溫書,食飯前搞掂,大人細路都唔洗咁辛苦

轉校

引用:
原帖由 江湖會朋友 於 2021-10-21 10:31 AM 發表

點解香港既教育咁樣,小一開左學兩個月,功課愈來愈多,默書一次難過一次,仲要一星期默兩次書,者係預左家長唔使返工日日起屋企湊小朋友溫書做功課?考驗緊屋企既財力有幾豐厚?唔怪得愈來愈多學童自殺,怪獸家長係俾學校迫出黎,邊有家長想自己小朋友起壓力底下成長,我日日返工,放工後都7,8點返到屋企,屋企老人家又唔識教小朋友功課溫書,唯有等我返屋企晚上7,8點既時候先開始做功課溫書,溫到12點幾1點先有得訓,呢 ...
唔得就去搵補習功課班,人人都係咁啦, 遲啲 小朋友自動自覺溫習 就好了, 我又沒有見過不默書嘅小學。

教育制度唔好,政府對教育政策又唔完善,對小朋友未來為香港服務既心態唔著緊(衹依賴小朋友父母自己攪),點會好得去邊. 我都係同老公衡量輕重後,因應這個填鴨式教育,做全職媽媽去面對這壓力教育方式,還好按我自己方式教出小朋友穩定教育,係賺少了金錢同冇舒適生活,但換取孩子好嘅將來~~

呢個教育制度唔改變,基本上好容易小朋友從幼稚園開始就攪壞學習基礎,所以未有小朋友既家長,真係諗清楚,得一唔可以想二,有得必有失,自己衡量輕重做決定.

你自己細個都經歷過。移民英國吧,嗰邊小朋友讀書無壓力

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]