• 瀏覽: 2,204
  • 回覆: 21
想請教一下呢三粒鑽石應該揀邊粒比較好?質素可以嗎?三粒鑽石既價錢都係4萬中左右。

附件

C88A8BCC-D5AD-4A9A-82F6-05988926163C.jpeg(233.31 KB)

2021-10-21 02:04 AM

06769D23-28B2-48FB-A662-7EC40A684FEE.jpeg(277.75 KB)

D1E21D85-EC5F-4541-B852-7F8028EA8A9F.jpeg(239.51 KB)

熱賣及精選
引用:
原帖由 前期肥馬桶 於 2021-10-21 02:04 AM 發表

想請教一下呢三粒鑽石應該揀邊粒比較好?質素可以嗎?三粒鑽石既價錢都係4萬中左右。
整體來說太低淨度,咁大粒要VS2囉!比例又極差,太低淨度呀!瑕疵是多數會好嚴重,有羽毛裂紋更加要小心點。

引用:
原帖由 bobojit 於 2021-10-22 12:40 PM 發表

整體來說太低淨度,咁大粒要VS2囉!比例又極差,太低淨度呀!瑕疵是多數會好嚴重,有羽毛裂紋更加要小心點。
好的,唔該哂

引用:
原帖由 bobojit 於 2021-10-22 12:40 PM 發表

版主,想問問如果我換石,大概可以點樣知道粒石既比例好唔好?有無大概範圍值可以參考下?謝謝。

引用:
原帖由 前期肥馬桶 於 2021-10-22 05:45 PM 發表

版主,想問問如果我換石,大概可以點樣知道粒石既比例好唔好?有無大概範圍值可以參考下?謝謝。
頭2粒都是惡劣比例,頭大身細畸胎,多數影響閃及火,最後一粒台面欠少少,最好57至59為佳,每個人的系數有唔同,好難一時三刻教你。

引用:
原帖由 bobojit 於 2021-10-24 07:11 PM 發表

頭2粒都是惡劣比例,頭大身細畸胎,多數影響閃及火,最後一粒台面欠少少,最好57至59為佳,每個人的系數有唔同,好難一時三刻教你。
明白,謝謝

引用:
原帖由 bobojit 於 2021-10-24 07:11 PM 發表

版主想請問如果換做呢粒$46800,可以嗎?

附件

7D9409D9-A12D-4293-AD1D-1614490F0CA0.png(965.02 KB)

2021-10-25 03:23 PM

引用:
原帖由 前期肥馬桶 於 2021-10-25 12:07 AM 發表

明白,謝謝
或者呢粒$56800可以嗎?

附件

8BC86DE6-299C-4EE5-A681-2BE13B089B7C.jpeg(240.43 KB)

2021-10-26 11:52 AM

引用:
原帖由 前期肥馬桶 於 2021-10-25 03:23 PM 發表

版主想請問如果換做呢粒$46800,可以嗎?
呢粒好D, 一定好好火.

引用:
原帖由 amychiu 於 2021-10-26 09:04 PM 發表

呢粒好D, 一定好好火.
唔該哂,價錢$46800 合理嗎?
但1ct 大粒啲個粒$56800 都可以既話,我想買大粒啲🙏🙏

引用:
原帖由 前期肥馬桶 於 2021-10-26 11:52 AM 發表

或者呢粒$56800可以嗎?
兩粒都OK,你睇現貨又閃又火就可以了!

另外好奇一問,店舖有冇為你講解貨品的資料,可否分享吓購買經歷?thx

引用:
原帖由 bobojit 於 2021-10-27 06:11 PM 發表

兩粒都OK,你睇現貨又閃又火就可以了!

另外好奇一問,店舖有冇為你講解貨品的資料,可否分享吓購買經歷?thx
我最初去咗幾間樓上鋪睇過,最後有兩間我覺得幾好,因為見張cert 都幾清。第一間比我睇咗好多粒石,但講解就無啦,主要都係靠自己上網研究。第二間服務就好啲,但其實都無點樣深入講解。

最後我就開帖問下意見,先知原來幾粒石既比例都唔好,咁我就比咗啲條件要求換石,最後店家就比咗依家呢兩粒我睇。

引用:
原帖由 前期肥馬桶 於 2021-10-27 06:37 PM 發表

我最初去咗幾間樓上鋪睇過,最後有兩間我覺得幾好,因為見張cert 都幾清。第一間比我睇咗好多粒石,但講解就無啦,主要都係靠自己上網研究。第二間服務就好啲,但其實都無點樣深入講解。

最後我就開帖問下意見,先知原來幾粒石既比例都唔好,咁我就比咗啲條件要求換石,最後店家就比咗依家呢兩粒我睇。
你真好彩啦!懂得上來問,買鑽石真係要靠店舖介紹講解4C,店舖要提供講解才是好店,樓上舖多數都有這類服務,大店就一定唔會這樣,只會那隻款靚、那隻款襯你,同買鞋買菜無分別,天然嘢真係要講解囉!

引用:
原帖由 前期肥馬桶 於 2021-10-27 06:37 PM 發表

下次買天然嘢,不要咁鬼急比訂,願意比你換不是必然,上來問人先,討論區很有人情味!你願意問,有人會答。

3EX是好基本常識

90份的, 色高D, 切割比例好完美.
一卡的, 色低D, 切割是OK, 但不及90份的好, 仲有comments最好無野寫.

我會買90份的, 利申, 我不是專業, 只係一個好鍾意買鑽石的女人仔, 好多朋友叫我幫佢揀石.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]