• 瀏覽: 1,483
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
本主題由 FafaLala 於 2021-10-24 08:10 PM 關閉
寧願賠訂金同日薪,都要即刻炒咗個陪月

估唔到自己請咗黑心陪月,其他新手媽媽真係要小心,睇清楚合約條款,保障自己。

而家好多陪月求其讀個課程就出嚟搵生意,自己真係要小心,呢個黑陪月係喺討論區搵,當時佢話自己好有經驗,仲話曾經比嬰兒雜誌訪問,點知乜都唔識,全部吹水

我同老公都冇經驗,但係佢冇乜點教我哋,竟然叫我哋自己上網學

衛生意識好差,見到佢揼完垃圾,唔使手就去捉摸新奶袋,好彩我見到即刻叫佢去洗手

又話學過按摩催乳,點知完全係夾硬嚟,整到我好痛,搞到我對餵母乳有陰影

而家對陪月失去信心,寧願兩公婆自己搞掂就算

熱賣及精選
又要賠訂又要賠人工?試用期唔係可以即日通知第二日就唔使返工?

污糟邋遢真係要即刻炒, BB抵抗力弱,一定唔可以留

引用:
原帖由 AM930 於 2021-10-19 09:31 PM 發表

寧願賠訂金同日薪,都要即刻炒咗個陪月

估唔到自己請咗黑心陪月,其他新手媽媽真係要小心,睇清楚合約條款,保障自己。

而家好多陪月求其讀個課程就出嚟搵生意,自己真係要小心,呢個黑陪月係喺討論區搵,當時佢話自己好有經驗,仲話曾經比嬰兒雜誌訪問,點知乜都唔識,全部吹水

我同老公都冇經驗,但係佢冇乜點教我哋,竟然叫我哋自己上網學

衛生意識好差,見到佢揼完垃圾,唔使手就去捉摸新奶袋,好 ...
唔洗賠, 佢未能按合約提供合理服務, 係佢毀約

引用:
原帖由 1ooo2 於 2021-10-20 10:24 PM 發表

污糟邋遢真係要即刻炒, BB抵抗力弱,一定唔可以留
個時真冇咁做

引用:
原帖由 哈囉幼稚的山羊 於 2021-10-20 06:48 PM 發表

又要賠訂又要賠人工?試用期唔係可以即日通知第二日就唔使返工?
冇睇清楚合約,所以同個陪月協議咁樣賠錢,當時已經心情好差,唔想再同佢有爭拗,當買個教訓

引用:
原帖由 古扁扁 於 2021-10-21 09:07 PM 發表

之前搵中介介紹陪月,合約係佢哋公司提供,會跟足勞工法例,唔會比個陪月亂咁嚟
當時冇諗過咁多,其實搵中介會好啲,至少會有跟進,你用邊間中介?訂金收幾多錢

引用:
原帖由 chingcarol 於 2021-10-22 05:31 PM 發表

唔洗賠, 佢未能按合約提供合理服務, 係佢毀約
就算毀約但又唔可以將佢點諗住忍一時就算

引用:
原帖由 AM930 於 2021-10-22 08:28 PM 發表

就算毀約但又唔可以將佢點諗住忍一時就算
請佢即時走, 返左幾多日按比例比返人工佢, 但唔會比多

陪好既陪月好難~夾人既。