• 瀏覽: 16,331
  • 回覆: 114
引用:
原帖由 小紅兔 於 2021-10-19 05:10 PM 發表
阿爸都食咗好多年煙,戒都戒咗好多次,小學講到依家,次次失敗,但今次終於戒到,全家都好開心,估唔到佢60歳人終於做到呢樣野,好有恒心。
不過咁講,佢戒咗煙之後真係肥咗好多,下一步就係要減肥,希望阿爸成功堅持落去。
恭喜

恭喜晒
之後每日嘅煙錢放落錢罌,每年用來請一家人食餐好嘅慶祝一下。

恭喜晒! 希望樓主阿爸以後都可以有健康嘅身體。

引用:
原帖由 凡間會蝦米 於 2021-10-20 11:40 PM 發表
犀利!我系戒唔掉
老友、當你突然身體有事、吾好話煙啦!乜都戒唒呀、3年前我突然中風暈係街度、好彩執番條命、即刻戒煙、戒酒戒埋粗口!3年冇掂過!

係好事嚟架

吸煙有咩好食,有臭到死。

有晒錢,買盒飯食好過啦!

引用:
原帖由 小紅兔 於 2021-10-19 05:10 PM 發表
阿爸都食咗好多年煙,戒都戒咗好多次,小學講到依家,次次失敗,但今次終於戒到,全家都好開心,估唔到佢60歳人終於做到呢樣野,好有恒心。
不過咁講,佢戒咗煙之後真係肥咗好多,下一步就係要減肥,希望阿爸成功堅持落去。
點戒到呀?
教我

你問你阿爸.而家聞到二手煙有乜感覺.如佢話都少少心思思.覺得好香.心突然季一季想吸一丁.甘就系未戒到..相反覺好討厭...就系真正戒甩...成個戒煙斷尾過程預起碼三年...

盡量另自已吾得閒.消耗能量..反家即訓...家冇火機..香煙....回家最好鎖門..匙就家人看管...少近吸煙朋友..佢地吾想你戒...水..多喝水...日日讚自已..
煙系毒品...戒過程血液尼古丁同你博命..因你要消滅佢....
冇藥食...只糸睇自已打自已..死黑定白...
我食了二十幾年煙..戒了十八年煙..糸人人可戒到....系一定
乜野食少的..慢慢戒..唗氣....戒煙糸要斬立決...冇得步步減輕戒
共勉之

引用:
原帖由 0088800 於 2021-10-21 09:48 PM 發表
盡量另自已吾得閒.消耗能量..反家即訓...家冇火機..香煙....回家最好鎖門..匙就家人看管...少近吸煙朋友..佢地吾想你戒...水..多喝水...日日讚自已..
煙系毒品...戒過程血液尼古丁同你博命..因你要消滅佢....
冇藥食...只糸睇自已打自已..死黑定白...
我食了二十幾年煙..戒了十八年煙..糸人人可戒到....系一定
乜野食少的..慢慢戒..唗氣....戒煙糸要斬 ...
皮膚有無好左?

重要嘅系堅持

好事

點先算成功戒左?
我戒左14個月,有時都會想食。

引用:
原帖由 人若流水 於 2021-10-21 07:50 PM 發表

老友、當你突然身體有事、吾好話煙啦!乜都戒唒呀、3年前我突然中風暈係街度、好彩執番條命、即刻戒煙、戒酒戒埋粗口!3年冇掂過!
粗口唔洗戒下話

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]