• 瀏覽: 4,382
  • 回覆: 43
黎緊有回港易同來港易, 之後應該好快同大陸通番關, 加埋流感季節就到, 老人家又鍾意番大陸, 你地會唔會主動帶老人家去打流感/百日咳疫苗, 提早預防?

熱賣及精選
要打,其實通唔通關都要定期打,身子弱既老人家中左招好大鑊
我婆婆就係中左百日咳,引發肺炎,一個禮拜就走左

你就想通關香港一單中招渣人大開會都5俾香港代表去

你就想通關香港一單中招渣人大開會都5smilie_7

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-10-18 12:38 PM 發表

來港易、回港易,逐步逐步開緊

流感有打, 百日咳點解要打? 唔係初生BB先要打?

引用:
原帖由 ka2lee2 於 2021-10-18 12:35 PM 發表

so sad…. 你婆婆個陣幾歲? 我老豆仲話通關之後要搵鄉親父老敘舊

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-10-18 12:38 PM 發表

差唔多啦,兩邊各自都好想通關,唔係點會搞咩來港易,回港易

引用:
原帖由 rayraylee413 於 2021-10-18 04:48 PM 發表

我見有幾合一既針, 通常好似都會打埋

引用:
原帖由 rayraylee413 於 2021-10-18 04:48 PM 發表

我BB出世既時侯,都有叫長老去打百日咳,正常香港出世都會有打呢支針,但以前年代好多上面落黎既人都無打架,加埋新移民/外傭,其實大把人無打呢支針

引用:
原帖由 ka2lee2 於 2021-10-18 12:35 PM 發表

老人家身子弱,抵抗力差
一中招就連帶併發症,好易出事

引用:

百日咳係內地同外國都流行,係香港比較少case
以前內地工幹,一定要打百日咳針添

引用:
原帖由 emmasonwu 於 2021-10-18 12:30 PM 發表

黎緊有回港易同來港易, 之後應該好快同大陸通番關, 加埋流感季節就到, 老人家又鍾意番大陸, 你地會唔會主動帶老人家去打流感/百日咳疫苗, 提早預防?
啲老人家佢本身想唔想打先?

引用:

原來咁㗎,咁就真係要打好啲。

引用:

睇新聞嗰個乜乜人大唔俾上去原來就係咁原因?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]