• 瀏覽: 4,016
  • 回覆: 37
  • 追帖: 1
本主題由 粵X 於 2021-10-17 07:05 PM 移動
當唔能夠承諾即使貧困與疾病都守候另一半⋯⋯係咪就應該儘早離婚等對方可以尋找另外的對象?

背景:1. 婚前老公身體唔係幾好,有抑鬱需要服藥。由於長期服藥,身體唔係幾好,有時候情緒會變差,同佢講嘢會無反應,唔理我,有時開開下車會發脾氣,試過一次開車過程中煞停大力打我大腿一下,然後我驚到自己落佐車,之後我都儘量少同佢吵⋯⋯

2. 我哋結婚幾年幾乎無性生活, 初期有嘗試過,慢慢就懶得再試了。但我們日常有比較多嘅擁抱和親吻,只是沒有愛愛⋯⋯

以上問題令我不時有離婚嘅想法,就算未離,我都唔知幾時會離。

早排佢話頭痛想去醫院做詳細檢查,我知道佢不時頭痛幾困擾幾心煩,但我也都知道其實頭痛係都市病,好多人有,同時好難查明原因同醫治,我勸我放寬心情,去醫院都無用,佢堅持去,我覺得佢想我陪佢去,但我話陪你去都幫唔到手,而且檢查係唔需要有人陪,於是佢發脾氣,叫分開.….我無黨真,期間有煲湯佢飲,希望可以緩解佢嘅頭…

後面佢想通佐,嘗試做運動,佢買佐部單車話要出去踩車,同時買佐一啲踩車嘅裝備,我見到覺得好生氣,因為我覺得佢只係三分鐘熱度就亂買嘢,而且馬路上踩車又危險,我覺得佢從來做事無考慮我,我同佢吵架,一氣之下就講佐離婚⋯⋯結婚幾年我第一次講離婚,之前佢講過幾次

我哋已經約好佐去辦離婚,期間我有同佢傾過,佢話自己身體唔好,覺得我唔願意以後陪佢照顧佢,而我又真係俾唔到承諾佢。我問自己,如果我唔想離婚係點解,我答案係一個人生活好悶,無人陪我去吃我鍾意吃嘅嘢,我要一人承擔生活嘅開支,我會無地方住,我唔放心佢一個人,驚佢會再次陷入抑鬱⋯⋯

我唔想離婚係因為我自私?我唔能夠承諾一輩子無論什麼壞情況都要陪伴對方係咪真係放手比較好?

熱賣及精選
放手啦等時間沖淡佢啦

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-10-17 04:53 PM 發表

放手啦等時間沖淡佢啦
你又扮磚家 ? 你顧掂自己先啦,做左 50 幾年獨男

引用:
原帖由 井底滴滴牛 於 2021-10-17 04:41 PM 發表

當唔能夠承諾即使貧困與疾病都守候另一半⋯⋯係咪就應該儘早離婚等對方可以尋找另外的對象?

背景:1. 婚前老公身體唔係幾好,有抑鬱需要服藥。由於長期服藥,身體唔係幾好,有時候情緒會變差,同佢講嘢會無反應,唔理我,有時開開下車會發脾氣,試過一次開車過程中煞停大力打我大腿一下,然後我驚到自己落佐車,之後我都儘量少同佢吵⋯⋯

2. 我哋結婚幾年幾乎無性生活,我至今係處,我唔知係我問題定佢問題,初期有嘗 ...
我唔知你講嘅事可信性有幾高甚至係老作,感情和婚姻問題,你自己最清楚 .... 兩公婆拆掂佢囉

再者,同你 3 唔識 7, 好難俾意見, 如果俾意見搞到你兩公婆有不幸事發生,都過意不去啦

引用:
原帖由 長青空中飛臭蟲 於 2021-10-17 07:11 PM 發表

我唔知你講嘅事可信性有幾高甚至係老作,感情和婚姻問題,你自己最清楚 .... 兩公婆拆掂佢囉

再者,同你 3 唔識 7, 好難俾意見, 如果俾意見搞到你兩公婆有不幸事發生,都過意不去啦
經常頭痛係高血壓病徵之一,多做帶氧運動,有助減低血壓

引用:
原帖由 長青空中飛臭蟲 於 2021-10-17 07:11 PM 發表

回錯

一個離婚的處女

引用:
原帖由 井底滴滴牛 於 2021-10-17 04:41 PM 發表

2. 我哋結婚幾年幾乎無性生活, 初期有嘗試過,慢慢就懶得再試了。但我們日常 ...
你根本唔 愛佢, 就算唔離,你都係心郁郁去偷食架啦⋯

陪佢睇醫生 都又呢又路 身體檢查想有人陪好平常⋯

踩單車佢又冇迫你去,嘈乜?

你自己想唔想守候佢一世?

自己搵個開心!

哦,離婚前, 你都買部單車,同跟他去踩單俓, 初初近D, 遲D可去遠D踩, 食個飯才返, 可以上地鐵。。。。做下運動, 你迫他,他迫你也好, 共同話題。。

引用:

2. 我哋結婚幾年幾乎無性生活, 初期有嘗試過,慢慢就懶得再試了。但我們日常 ...
你自己都問咗自己亦有答案,你只係唔想自己一個人生活而唔係想同呢個人生活,所以根本唔需要再諗其他嘢。而既然你兩個都接受咗離婚同安排緊,依家最重要係好嚟好去,做唔成夫妻做唔返朋友都唔好變成仇人。

引用:
原帖由 hermanherman 於 2021-10-18 09:53 AM 發表

哦,離婚前, 你都買部單車,同跟他去踩單俓, 初初近D, 遲D可去遠D踩, 食個飯才返, 可以上地鐵。。。。做下運動, 你迫他,他迫你也好, 共同話題。。
我覺得冇必要咁樣去勸,因為佢自己都講得好清楚佢只係唔想自己一個人生活,為咁嘅原因而結婚根本已經係錯,咁離婚應該先係對雙方正確嘅事。

引用:
原帖由 dunnohowtodo 於 2021-10-18 10:40 AM 發表

我覺得冇必要咁樣去勸,因為佢自己都講得好清楚佢只係唔想自己一個人生活,為咁嘅原因而結婚根本已經係錯,咁離婚應該先係對雙方正確嘅事。
他嘗試踩單車改善健康, 是正能量。。你卻負面看, 你亦有抗拒情緒,有定論。。1)找婚姻輔導。 2)既然有決定, 影響大家最少。

引用:
原帖由 dunnohowtodo 於 2021-10-18 10:33 AM 發表

你自己都問咗自己亦有答案,你只係唔想自己一個人生活而唔係想同呢個人生活,所以根本唔需要再諗其他嘢。而既然你兩個都接受咗離婚同安排緊,依家最重要係好嚟好去,做唔成夫妻做唔返朋友都唔好變成仇人。
你結婚未?究竟有幾多人結婚幾年後仍然覺得係因為好愛對方而繼續一起生活?有幾多婚姻雙方係像朋友或家人一樣搭檔過日子?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]