• 瀏覽: 4,430
  • 回覆: 36
今年決定左移民
老豆老母無bno
外父外母有bno
樓岩岩賣左
外父外母可以過埋去
問題係自結婚開始有左小朋友後就搬同外父外母住(方便帶小朋友 老婆想法)

好啦 返正題
樓賣左外父外母跟過去 老豆老母無得去
結左婚已經跟外父外母住 而家移民又帶外父母走
我老豆老母一定唔好受
又唔想同老婆講呢d
佢一定係仆街地咁講 咁你唔好走囉  我明白佢係都想有父母走  但我個心一直都自己承受緊 我有離婚想法。俾晒d錢佢地 然後一走了之 做個唔想煩0既人
以上係真人真事。我只係搵個地方將我心情講出來
呢d問題永遠都係解決唔到 講真咁多年同外父外母住。我都真係一個住客。我有賺錢能力。我唔係靠外父母的。但係只係老婆要返外家住而已 到今日決定離開。佢都係要帶埋佢老豆老母
我老豆老母已經一星期或隔幾星期先可以親身見到我兩個仔女
將來移埋民 又一齊住
我都唔明做咩要一齊走
而家係走難 唔係旅行
賣左層樓 一家四口就夠食住姐
外父外母做咩唔留香港
起碼醫療野都好d 平d 福利都仲有
去到個邊英文又唔識。車又唔識渣 得我一個識渣車
咁又係一個工人無分別

大家一定會覺得我仆街
係。真係好仆街
我只係講出心聲好d. 因我唔想屋企吵 所以無同身邊人講。只係搵個地方講下。
不過請大家都想想。。一家移民。是否老人家都帶埋去。帶埋去 如果只有外父外母去 咁老豆老母會點諗

我真係無任何意意。或 仆街行為
只係唔講落來。我怕我會諗埋一邊
....完....

熱賣及精選
引用:
原帖由 Sadcman 於 2021-10-16 12:16 PM 發表

今年決定左移民
老豆老母無bno
外父外母有bno
樓岩岩賣左
外父外母可以過埋去
問題係自結婚開始有左小朋友後就搬同外父外母住(方便帶小朋友 老婆想法)

好啦 返正題
我老豆老母一定唔好受
又唔想同老婆講呢d
佢一定係仆街地咁講 咁你唔好走囉  我明白佢係都想有父母走  但我個心一直 ...
睇唔明,即係而家一共幾多人走? 賣左層樓係你兩公婆定外父外母架?如果你未走已經預知自己去到做工人,咁真係要三思喎。

提示: 違規內容已被屏蔽
其實就咁睇,樓主問題涉及婚姻,家庭及人生計劃。

家庭方面:你太太似乎冇理佢老爺同奶奶,當中有什麼原因? 係經濟問題定相處融合問題?

婚姻方面:你有離婚諗頭應該唔係一朝一夕發生。

至於你自己,移民過到去係咪變一家經濟支柱?萬一有咩事,自己資產夠唔夠你自己生活?搵到工可否唔做司機?

如果諗完都冇辦法解決,唯有忍氣吞聲跟老婆外父外母移民。。。

引用:
原帖由 Sadcman 於 2021-10-16 12:16 PM 發表

今年決定左移民
老豆老母無bno
外父外母有bno
樓岩岩賣左
外父外母可以過埋去

好啦 返正題
我老豆老母一定唔好受
又唔想同老婆講呢d
佢一定係仆街地咁講 咁你唔好走囉  我明白佢係都想有父母走  但我個心一直 ...
Bno係叫旅居,唔係移民
你咁嘅情況去到UK,所有嘢要從新適應,大家開頭心情一定唔好,尤其是雨條老野。但你講到好似咁多個人都要靠曬你一個,單天寶至尊,你頂唔頂得順呀?我驚你而家唔離,去到都離

引用:

今年決定左移民
老豆老母無bno
外父外母有bno
樓岩岩賣左
外父外母可以過埋去

好啦 返正題
我老豆老母一定唔好受
又唔想同老婆講呢d
他朝君體也相同。
父母養到你咁大,有無想過咁做是否不孝?有沒有想過將來子女學你咁?

樓都賣咗咯,仲諗咁多做乜。

引用:

今年決定左移民
老豆老母無bno
外父外母有bno
樓岩岩賣左
外父外母可以過埋去

好啦 返正題
我老豆老母一定唔好受
又唔想同老婆講呢d
你父母都幾傷心㗎

引用:
原帖由 一頁濃濃的鳳凰 於 2021-10-16 04:45 PM 發表

睇唔明,即係而家一共幾多人走? 賣左層樓係你兩公婆定外父外母架?如果你未走已經預知自己去到做工人,咁真係要三思喎。
我估佢應該係一家六口移民,剩低佢自己嘅父母不走。

引用:
原帖由 pp1123 於 2021-10-17 12:20 PM 發表

樓都賣咗咯,仲諗咁多做乜。
可以再買返樓,或者租屋住住先。

提示:支持鍵盤翻頁左 右