• 瀏覽: 13,880
  • 回覆: 86
  • 追帖: 2
昨日係紅日,同左老公上去老爺奶奶度食飯
事前都知道老公阿哥佢地一家人都會上去一齊食飯既,都預左係我地兩公婆上去煮飯同洗碗

佢阿哥屋企有對孖仔,老爺勁錫佢對孖孫. 而我暫時無打算生仔,有佢阿哥兩個小朋友,我覺得無咁大生仔壓力!

點知昨晚...當老公差唔多開始準備整夜晚個餐,

老爺就同老公講:大孖想食白切雞 細孖想食豉油雞 叫我老豆將隻雞一半整白切雞,一半整豉油雞

我心諗,你當而家出街食飯,任你叫?

不過我老公又心軟,覺得小朋友想食就盡量整,既然老公ok我咪算數囉

成餐飯老爺將隻雞d好肉地地方比晒佢兩粒孫我都算,無理由同小朋友計較

到我洗碗個陣,我習慣洗碗都播下歌,一路播一路慢慢洗

點知阿老爺又衝入黎廚房,叫我唔好播歌同水喉唔好開咁大聲 話佢兩個孫訓緊覺喎!!

播歌我可以轉用airpod聽,但係水喉唔好開咁大聲???????????

我當下忍唔住問老爺, 點樣唔好開咁大?

點知老爺話:你洗碗都整到D碗 ping ling pong 冷,你都係唔好洗住,等佢地走左你先洗啦!

我真係唔覺我到底開到幾大聲,大聲到會嘈住佢兩個孫訓覺囉

最後,我話聽朝要返早,就碗都唔洗,夾埋我老公返屋企走左

你自己慢慢靜音洗碗啦

熱賣及精選
引用:
原帖由 Mooore 於 2021-10-15 01:06 PM 發表

昨日係紅日,同左老公上去老爺奶奶度食飯
事前都知道老公阿哥佢地一家人都會上去一齊食飯既,都預左係我地兩公婆上去煮飯同洗碗

佢阿哥屋企有對孖仔,老爺勁錫佢對孖孫. 而我暫時無打算生仔,有佢阿哥兩個小朋友,我覺得無咁大生仔壓力!

點知昨晚...當老公差唔多開始準備整夜晚個餐,

老爺就同老公講:大孖想食白切雞 細孖想食豉油雞 叫我老豆將隻雞一半整白切雞,一半整豉油雞:smile_4 ...
用即棄碗碟囉

小事

點樣靜音洗碗?

當你工人,比我就唔會上去

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-10-15 02:12 PM 發表

小事
點解係小事??
你唔覺得好唔講道理??

引用:
原帖由 古懷舊的核心 於 2021-10-15 03:53 PM 發表

岩呀,我有一排都唔會上去囉
工人起碼都有人工拎返!

引用:
原帖由 生仔唔知仔心臟 於 2021-10-15 03:22 PM 發表

點樣靜音洗碗?
老爺可能識

老人家的性格有時會好似細路咁

辛苦你,走為上著👍👍👍

點解預咗係你地煮飯同詵碗?  你老爺奶奶呀哥呀嫂做乜?坐得等食?有冇搞錯

引用:
原帖由 古懷舊的核心 於 2021-10-15 03:53 PM 發表

諗清楚至好講
唔想遺產?

咁咪唔好洗囉。

提示: 違規內容已被屏蔽
支持你 廢老正仆街

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]