• 瀏覽: 1,353
  • 回覆: 8
好多新聞都報13歲神童讀大學,睇返入面嘅報道,普通學校根本無條件栽培佢,雖然已經不停跳級,但係學校嘅課程太死板,連比佢去圖書館自修都唔得

江母感歎,兒子津校、私校及直資均已讀過,但支援不足頓感無奈,「對他來說,早已學會數學課程,卻要在課堂上『學習』很無必要,上課時感無趣不專心會被罵,申請數學課到圖書館自修卻遭拒絕。」

熱賣及精選
引用:
原帖由 秋天巧裙 於 2021-10-14 09:37 PM 發表

好多新聞都報13歲神童讀大學,睇返入面嘅報道,普通學校根本無條件栽培佢,雖然已經不停跳級,但係學校嘅課程太死板,連比佢去圖書館自修都唔得

江母感歎,兒子津校、私校及直資均已讀過,但支援不足頓感無奈,「對他來說,早已學會數學課程,卻要在課堂上『學習』很無必要,上課時感無趣不專心會被罵,申請數學課到圖書館自修卻遭拒絕。」
同意

大學有機會了解教育嘅目的,其實用年齡去分班只係方便管理,實際情況好多小朋友嘅學習進度都不一樣,好似蒙特梭利教學法,就係主張混齡上課,透過唔同年齡嘅小朋友一起上課,等佢哋互相扶持,做到教學相長

如果細個就確定係資優生,讀happy school會好啲,我個仔有個同學就係資優,學校係教學比較有彈性,而且老師有愛心,理解小朋友嘅特殊情況

引用:
原帖由 前晚靚富豪 於 2021-10-19 09:13 PM 發表

大學有機會了解教育嘅目的,其實用年齡去分班只係方便管理,實際情況好多小朋友嘅學習進度都不一樣,好似蒙特梭利教學法,就係主張混齡上課,透過唔同年齡嘅小朋友一起上課,等佢哋互相扶持,做到教學相長
特別而家資訊發達,同齡嘅小朋友差距更大

引用:
原帖由 海灘龍蝦仔 於 2021-10-20 07:31 PM 發表

如果細個就確定係資優生,讀happy school會好啲,我個仔有個同學就係資優,學校係教學比較有彈性,而且老師有愛心,理解小朋友嘅特殊情況
咁讀happy School真係好啲
香港有邊啲出名嘅happy School

引用:
原帖由 秋天巧裙 於 2021-10-14 09:37 PM 發表

資優定天才先?世上能有多少天才?普通資優,就算吧!
數學好,一日有幾多堂數?能浪費多少時間?
只是得一,二科好,家長自己另外培養便是了。

引用:
原帖由 秋天巧裙 於 2021-10-21 08:53 PM 發表

咁讀happy School真係好啲
香港有邊啲出名嘅happy School
啟思嘅教學方針唔錯,亦都好多分校比家長揀,你可以上網睇吓資料

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]