• 瀏覽: 4,036
  • 回覆: 49
  • 追帖: 1
我同我先生共月入8萬
扣除所有日常開支家用每月都有一半剩
要生小朋友經濟都唔成問題
但因為要返工冇時間湊所以未生
同埋本人有潔癖又唔想請外籍家傭同住

最近呀媽可能見其他朋友都有孫抱
所以就問我地幾時生 話佢都想抱孫湊孫
但重點係佢有情緒病/焦慮症
記得係我細個果陣都要成日見社工 
負面情緒係可以傳染
我唔想我第時個小朋友會生活得唔開心
但又唔想呀媽有遺憾
咁我應該點樣做?

熱賣及精選
你家公家婆做主力湊你媽做副手囉

引用:
原帖由 冬眠忠桌布 於 2021-10-14 02:12 PM 發表

我同我先生共月入8萬

負面情緒係可以傳染
但又唔想呀媽有遺憾
咁我應該點樣做 ...
長輩想玩,你們就一世責任!賭足一生!
若有5千萬養兒基金,可以考慮!

生仔嘅嘢,除咗經濟能力,就係你會唔會擺時間同心機去栽培佢。最重要係,係咪兩夫婦都想生下一代,同埋有默契用至少20年一齊去培育佢。如果無呢個心態,邊個叫你都唔好生啦。😪😪😪

老人家想有孫抱,或者認為仔女最好有仔女,老時唔會寂寞,可以照顧父母。不過時勢唔同,新一代人思想變晒,加上佢哋都未必照顧得掂自己,莫想你老咗照顧你啦。生仔真係要諗清楚,係一件比結婚仲大嘅承擔。🤨🤨🤨

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-10-14 02:43 PM 發表

你家公家婆做主力湊你媽做副手囉
你又發表高見 ! 你有呢種經驗咩

引用:
原帖由 冬眠忠桌布 於 2021-10-14 02:12 PM 發表

我同我先生共月入8萬

負面情緒係可以傳染
但又唔想呀媽有遺憾
咁我應該點樣做 ...
好難答 您地絕對有經濟能力 生小孩絕對無問題
我又認同唔好講工人 現在好難請個好 至於auntie 的問題 我更認同 我老豆都係咁的人 小小野發癲 又唔認 對小朋友的成長好大影響
我俾的建議 唔好生好了 ….  我怕您生完 您媽媽照顧佢仲大壓力 做父母有責任俾開心的童年俾小朋友 加油呀樓主

引用:

我同我先生共月入8萬

負面情緒係可以傳染
但又唔想呀媽有遺憾
咁我應該點樣做 ...
咁多憂慮........等你阿媽 88 先至生仔囉

你既擔憂不是無道理,我屋企都有家人有情緒病,日日對住佢系會傳染,小小野又驚又擔心呢樣果樣發晒癲,小朋友比佢湊真系吾系咁好呀!
小朋友系一張白紙,最常接觸佢既人一定對佢有影響! 而且吾知會同佢講 d 咩野,自小潛言默化!
抑鬱症焦慮症吾系你比個 bb 佢就會好番,而分分鐘會重大壓力。  同埋吾好將個 bb 咁去測試!

引用:
原帖由 kkwgm 於 2021-10-14 06:33 PM 發表

你既擔憂不是無道理,我屋企都有家人有情緒病,日日對住佢系會傳染,小小野又驚又擔心呢樣果樣發晒癲,小朋友比佢湊真系吾系咁好呀!
小朋友系一張白紙,最常接觸佢既人一定對佢有影響! 而且吾知會同佢講 d 咩野,自小潛言默化!
抑鬱症焦慮症吾系你比個 bb 佢就會好番,而分分鐘會重大壓力。  同埋吾好將個 bb 咁去測試!
原來香港真係有好多人係咁 真係小小野就發癲 然後自己唔認發癲 買野話唔好買 食野唔好食 視食物如屎一樣 情緒勒索家人 真係慘絕人寰
好認同小朋友是一張白紙  有些人總喜歡把自己的不幸加落別人到
我怕樓主生完 到時auntie 搞唔掂 所以還是不要生好了

引用:
原帖由 kkwgm 於 2021-10-14 06:33 PM 發表

我屋企個件都好中意周圍同人講別人有問題 自己就無問題 ……..

引用:
原帖由 長青空中飛臭蟲 於 2021-10-14 06:07 PM 發表

咁多憂慮........等你阿媽 88 先至生仔囉
說話說得好聽一點 旁人是不會明 屋企有個情緒有問題的親人係點慘法
您唔好講到樓主嫌棄佢阿媽咁
不喜歡的就不要說了。咁講野 令到樓主好似衰人咁 😿

引用:

我同我先生共月入8萬

負面情緒係可以傳染
但又唔想呀媽有遺憾
咁我應該點樣做 ...
你以為生小朋友 就係掉低佢等人湊? 自己唔理剩係交比老母理 就唔好生啦!

如果自己湊同教,你又驚乜負面情緒? 你又有精神病?

生俾佢虐待?

如果你吾做野都冇問題未生囉!兩個都番工好難處理問題!問題所在係你夫婦兩個想想生先好大責任,吾係孝順為吖媽架

養隻狗算啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]