• 瀏覽: 8,298
  • 回覆: 69
  • 追帖: 1
一家四口住公屋,全部都成年。但同住兄弟姊妹平時唔做家務,買野問父母攞返錢,仲訓埋我張床,一唔順佢意就掉爛屋企d傢俬。我收入只有萬頭,有冇方法租搬到出去?

熱賣及精選
男就租劏房女就搵條仔搬

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-10-10 04:55 PM 發表

男就租劏房女就搵條仔搬
沒本事靠男人,一個人排公屋又到死果日都未上到樓,上網睇租間劏房都要成7000蚊租。香港貧窮人口真係好悲哀。

引用:
原帖由 一頁濃濃的鳳凰 於 2021-10-10 05:15 PM 發表

沒本事靠男人,一個人排公屋又到死果日都未上到樓,上網睇租間劏房都要成7000蚊租。香港貧窮人口真係好悲哀。
咁你5抵得污糟就要做蝕抵個果了做做家務當減肥

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-10-10 05:20 PM 發表

咁你5抵得污糟就要做蝕抵個果了做做家務當減肥
我已經儲緊錢搵地方搬,但未儲夠前要呻左出黎先。我呢位所謂家人平時在家除左食冇野會做,自己用完既垃圾永遠唔掉,講佢兩句會成張櫈車埋黎,仲出手打人。我都唔知點解會有佢呢個咁既家人。

引用:
原帖由 一頁濃濃的鳳凰 於 2021-10-10 05:26 PM 發表

我已經儲緊錢搵地方搬,但未儲夠前要呻左出黎先。我呢位所謂家人平時在家除左食冇野會做,自己用完既垃圾永遠唔掉,講佢兩句會成張櫈車埋黎,仲出手打人。我都唔知點解會有佢呢個咁既家人。
後生多數燥抵一個字忍

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-10-10 05:31 PM 發表

後生多數燥抵一個字忍
佢已經成40歲。

引用:
原帖由 一頁濃濃的鳳凰 於 2021-10-10 05:31 PM 發表

佢已經成40歲。
可能有精神病更要5好出聲更加要忍

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-10-10 05:34 PM 發表

可能有精神病更要5好出聲更加要忍
我父母最鐘意講句“相嗌唔好口”就叫我唔好同佢嘈,叫我忍,我希望呢個世界天有眼。而家唯有默默儲錢,一有機會就搵地方搬走。

我情況同你差不多 我家姐又係唔做家務唔煮飯 打死唔搬走霸住間屋 成40歲人都無男人要 仲成能日黑面

引用:
原帖由 一頁濃濃的鳳凰 於 2021-10-10 05:15 PM 發表

一係搵拖拍,順便搬出去住。
一係自己執乾淨間屋。
我朋友老公10幾年冇工作,唔識煮飯,唔做家務,我朋友一樣日日放工返黎煮飯洗碗拖地!

佢間屋好乾淨企理.

引用:
原帖由 一頁濃濃的鳳凰 於 2021-10-10 06:11 PM 發表

我父母最鐘意講句“相嗌唔好口”就叫我唔好同佢嘈,叫我忍,我希望呢個世界天有眼。而家唯有默默儲錢,一有機會就搵地方搬走。
你呢個情況唔單止係要「儲錢」,而係要諗下點樣去「搵錢」,只有增加收入,你先至可以自給自足、自己搬出去住。

引用:
原帖由 一頁濃濃的鳳凰 於 2021-10-10 03:56 PM 發表

一家四口住公屋,全部都成年。但同住兄弟姊妹平時唔做家務,買野問父母攞返錢,仲訓埋我張床,一唔順佢意就掉爛屋企d傢俬。我收入只有萬頭,有冇方法租搬到出去?
又兄弟姊妹又父母加埋你 應該 一家七口喎⋯⋯

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-10-11 01:44 AM 發表

又兄弟姊妹又父母加埋你 應該 一家七口喎⋯⋯
不是,我只是唔想講到明係咩關係啫,總之就係兄弟姊妹其中一項啦。

引用:
原帖由 tommwins 於 2021-10-10 08:43 PM 發表

我情況同你差不多 我家姐又係唔做家務唔煮飯 打死唔搬走霸住間屋 成40歲人都無男人要 仲成能日黑面
其實大家都有權住係度,只係怎樣相處及忍讓,但如果其中一方太我行我素,係好難忍讓。

提示:支持鍵盤翻頁左 右