• 瀏覽: 5,362
  • 回覆: 22
+6
可能各位覺得我BMI大都22多,最多23,點介要減肥?原來我被醫院判定為三高人士。醫生的話不可不聼也不可全聼。醫院是能不去就不去。傷風感冒拉肚子,自已常備葯就不用非得去醫院,等幾個小時,再染其他病毒返來

首先説説我的高血壓:上壓145!幾高!但我在家血壓計量極低,原來有醫院恐懼癥。好多人和我一樣,就算到了醫院先坐十多分鐘,再慢慢地走去量,還是很高!

再看我後面量的,急步走到醫院即刻量都是這麽好,一是心理因素,已不再恐懼,二是一直堅特跑步或急步行或爬幾十層樓梯,那麽行到醫院的運動量根本影響不大。這就是健身減肥的好處。雖然肉掉的不多,血壓卻是掉得很多。

再説糖尿病。我嗜甜,每天一大壺甜甜的奶茶,帶吃麻心或花生湯圓。巧克力不管買多少,一吹吃完才安心。自然血糖高了,於是就戒口了。可是,去大陸旅遊,煙酒全來,又愛上了榴蓮,買回來想分幾次吃,結果又是一次吃完才安心。回到香港後空腹驗血10(正常應該7以下),醫生問我平時吃什麽?而我回到香港就變乖,驗血半個月前,煙洒,甜野都不食(水果食少少)等出報告又是半月後,我早就忘了大陸的衰野,想來想去,可能喝奶粉吧!於是鐵定我是糖尿病,配了一大包葯,上面註明“毒葯”我還敢吃嗎?聼説吃了就不能停。我一邊戒口一邊晨運,每月減二公斤。去那打素醫院復診巳減了六公斤,醫生都很驚訝,説我怎樣做到的。但還是叫我吃葯。我就不吃,思想鬥爭激烈,

因為體重,血壓,血糖都已降低,我有點信心。果然三個月後再次驗血,血糖6.9剛剛及格,醫生就不當我是糖尿病了。再過半年驗血已是6.2,醫生提都不提血糖了。但我血脂偏高,一直服有關藥物。我試著停葯三個月又不吃任何肥野,但驗出膽固醇很高。醫生知道實情後都話估我沒食藥。

總結我的戒口健身經歷,雖然減肥效果不明顯,有時反彈,但身體的確好了許多.二,三年沒有傷風感冒了。連鼻塞都沒有(夏天開冷氣好容易鼻塞或流鼻水)。減肥最低到61.6公斤,就算了。不用走火入魔!

去醫院量血壓會比平時高,
連醫生都係咁講。
就算只係去普通健康院例行配藥,
冇乜好緊張,一樣係咁。
疫情下戴咗兩年口罩,
好多人呢兩年都冇傷風感冒,
未必關飲食運動事。

引用:
原帖由 purplerain70 於 2021-10-7 08:30 AM 發表
去醫院量血壓會比平時高,
連醫生都係咁講。
就算只係去普通健康院例行配藥,
冇乜好緊張,一樣係咁。
疫情下戴咗兩年口罩,
好多人呢兩年都冇傷風感冒,
未必關飲食運動事。
x2

引用:
原帖由 lake0625 於 2021-10-6 10:28 PM 發表
可能各位覺得我BMI大都22多,最多23,點介要減肥?原來我被醫院判定為三高人士。醫生的話不可不聼也不可全聼。醫院是能不去就不去。傷風感冒拉肚子,自已常備葯就不用非得去醫院,等幾個小時,再染其他病毒返來

首先説説我的高血壓:上壓145!幾高!12737074但我在家血壓計量極低,原來有醫院恐懼癥。好多人和我一樣,就算到了醫院先坐十多分鐘,再慢慢地走去量,還是很高!

再看我後面量 ...
me 109/59

outside swimming pool

游水可能是最好的減肥。家用血壓計僅供參考,要以醫院為準:

附件

107.jpg(94.33 KB)

107a.jpg(106.42 KB)

107b.jpg(103.58 KB)

其實,血糖6.9不算及格
只係未嚴重到要食葯
6.2即係仍有某程度的胰島素抗性
所以呢方面仍要努力

血壓機準確度都有影響
醫院係咪一定準啲,又唔係,唔係機問題,係人問題
有啲人奔波咁去醫院,又或者有啲醫生/護士一路同你傾計/問症一路量,機準都無用
我屋企呢個,好多人都用緊,試過攞去醫院比較過,差唔多

附件

735AF30C-F3C8-4395-98B5-C3097C9D52C0.jpeg(68.21 KB)

引用:
原帖由 stonelady 於 2021-10-8 12:11 PM 發表
其實,血糖6.9不算及格
只係未嚴重到要食葯
6.2即係仍有某程度的胰島素抗性
所以呢方面仍要努力

血壓機準確度都有影響
醫院係咪一定準啲,又唔係,唔係機問題,係人問題
有啲人奔波咁去醫院,又或者有啲醫生/護士一路同你傾計/問症一路量,機準都無用
我屋企呢個,好多人都用緊,試過攞去醫院比較過,差唔多
血壓喺不同狀況下都會變

運動中/坐喺度/瞓着咗/…都一定唔同

記得有個護士朋友講,同樣靜止,
企喺度、坐喺度同瞓喺度,血壓都唔同。

同埋人坐唔定真係爭好遠。
有次去政府診所覆診,
我係朝早第一個,
suppose俾完錢、量完血壓就要埋位等。
點知量完血壓先發覺冇紙print,
又要左望右望揾姑娘換紙,
又心急唔知診療室嗌我名未,
量第二次個上下壓同心跳率
全部高過第一次10度以上。

注意飲食,每天自己檢測血糖,一般系冇乜事嘅

引用:
原帖由 lake0625 於 2021-10-7 04:14 PM 發表
游水可能是最好的減肥。家用血壓計僅供參考,要以醫院為準:
Diastolic 五十幾,是否過低?

唉,今早馬會診所一量體重66.8公斤。減肥點解這麽難?我宜家每天早上爬山大埔沙螺洞,坪山都無效。唔知點算

我是BMI32,調整飲食已經減了20斤

引用:
原帖由 lake0625 於 2021-10-26 09:21 AM 發表
唉,今早馬會診所一量體重66.8公斤。減肥點解這麽難?我宜家每天早上爬山大埔沙螺洞,坪山都無效。唔知點算
做負重訓練

引用:
原帖由 lake0625 於 2021-10-26 09:21 AM 發表
從飲食著手,更有效率

主題標籤 #血糖
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]