• 瀏覽: 11,012
  • 回覆: 7
  • 追帖: 1
如題,哩個係合理?話啲朋友係因為佢先會黎,佢地俾嘅人情因為屬於佢...最後我同老公商量之後都俾返佢..不過之後對佢個印象都好差...
ps結婚擺酒買樓都係兩公婆自己儲錢搞掂。

熱賣及精選
引用:
原帖由 脫褲製朋 於 2021-10-5 10:37 PM 發表

不嬲女家人情係比返外家架
樓主第一次結婚?
佢地全部俾番我(女家),話我同老公要建立家庭花費大,相反奶奶果邊就...

引用:
原帖由 1993nice 於 2021-10-5 08:40 PM 發表

咩道理嚟㗎?
我都唔明

引用:
原帖由 howevera 於 2021-10-6 08:14 AM 發表

人情減返佢地果幾圍酒席錢先比返佢囉. 

當佢黎左 24人, 咪 24人既人情減兩位酒席錢 比返佢. 
係喎!當時唸唔到哩個方面

引用:
原帖由 ky040800 於 2021-10-7 10:23 AM 發表

正面: 人活著為左他人活著 你同你老公最緊要結左婚就要經歷風風雨雨 姐大大小小事。最緊要你兩個商量講自己諗法。再企係對方角度去諗 得到既答案 係會有,失落感。但你兩公婆係一世。未來你兩人都好易去面對風雨,因為你身旁有個你最信任同埋最可靠既人。有時一兩句說話以經感到好恩惠。我同我老婆 例:我好想食生豪 一年半前我講既 到今時今日我老婆都問我去邊間酒店食生豪你幾時拎假 你幾時會去 你睇下邊間岩你。 ...
已經唸通咗,最緊要同老公過得好!
老爺奶奶果邊就得閒先番去,兩個人拼搏期都無乜時間番。如果唔係佢咁做,我都儘量抽時間過去

引用:
原帖由 藍色海岸線 於 2021-10-7 10:51 AM 發表

同D老野, 好難講道理, 不過你豪比佢, 日後佢唔麻煩你, 當交保護費囉, 最緊要你兩公婆過得好, 其他唔好太在意, 有D錢係要洗, 減少衝突
佢地好吃好住有工人

引用:
原帖由 泡泡果 於 2021-10-7 08:59 AM 發表

如果擺酒錢係你奶奶出, 咁佢收番人情好合理~
但擺酒錢係你同你老公出, 你奶奶忽然話要收番, 佢係咪以為自己係外母嫁緊女?
不過算啦, 你奶奶做得咁肉酸, 我估你老公都會知佢阿媽係咩為人, 以為應該都疏遠, 咁對你呢個新抱都好~
正解

引用:
原帖由 出入橙色美媚 於 2021-10-7 06:47 PM 發表

但想問結婚邊個找數
如果男家找數咪比佢
成本係邊個出係總點
冇可能做蝕本生意
訂金係我老公俾嘅,因為我哋當日都忙,老爺幫手找尾數(都係細數)...可能99想cover哩條數掛...但係感覺都係好肉酸...自己個仔娶老婆喎....當然結婚都係兩個人嘅事,但係感覺好差!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]