• 瀏覽: 8,803
  • 回覆: 68
  • 追帖: 2
如題,哩個係合理?話啲朋友係因為佢先會黎,佢地俾嘅人情因為屬於佢...最後我同老公商量之後都俾返佢..不過之後對佢個印象都好差...
ps結婚擺酒買樓都係兩公婆自己儲錢搞掂。

熱賣及精選
一樣米養百樣人啦

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-10-5 05:44 PM 發表

一樣米養百樣人啦
你係邊一種 ?? 有工唔做呃綜援

引用:
原帖由 無盡永恆的菠菜 於 2021-10-5 04:58 PM 發表

如題,哩個係合理?話啲朋友係因為佢先會黎,佢地俾嘅人情因為屬於佢...最後我同老公商量之後都俾返佢..不過之後對佢個印象都好差...
咩道理嚟㗎?

引用:
原帖由 無盡永恆的菠菜 於 2021-10-5 04:58 PM 發表

既然你老公贊成咁做.............仲可以點 ?

如果你好大方,將來對佢更加好啲囉........俾著我就唔會囉

不嬲女家人情係比返外家架
樓主第一次結婚?

引用:
原帖由 脫褲製朋 於 2021-10-5 10:37 PM 發表

不嬲女家人情係比返外家架
樓主第一次結婚?
佢地全部俾番我(女家),話我同老公要建立家庭花費大,相反奶奶果邊就...

引用:
原帖由 1993nice 於 2021-10-5 08:40 PM 發表

咩道理嚟㗎?
我都唔明

人情減返佢地果幾圍酒席錢先比返佢囉. 

當佢黎左 24人, 咪 24人既人情減兩位酒席錢 比返佢. 

引用:
原帖由 howevera 於 2021-10-6 08:14 AM 發表

人情減返佢地果幾圍酒席錢先比返佢囉. 

當佢黎左 24人, 咪 24人既人情減兩位酒席錢 比返佢. 
係喎!當時唸唔到哩個方面

引用:

係咪有幾圍枱係佢地請既賓客? 如果係,我自已覺得畀返嗰幾圍枱既人情就夠。

引用:

慣例上, 女家(指新娘父母), 邀請的親戚朋友, 人情是給女家父母.......這個在之前商量擺幾多圍時已決定, 例如女方阿媽話, 要5圍,即使打算請60人, 人情歸她

但男方父母, 就好少咁做, 大多數父母請的親朋人情, 不會取回, 是給新郎, 而新郎新娘的朋友, 人情當然亦不需給父母.

引用:

咁離婚就可以唔洗俾佢鳥🤣😁😆🤭

計得咁足? 

引用:

可能佢窮呢⋯⋯ 或者你地比較有錢⋯ 能力多付出 係幸福黎!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]